Sygeplejersken
Nyudklækkede sygeplejersker møder lukkede døre
Arbejdsløse. I hovedstadsområdet oplever nyuddannede sygeplejersker, at stillingerne ikke længere hænger på træerne. Sparerunder har betydet, at mange i øjeblikket står uden job.
Sygeplejersken 2010 nr. 16, s. 12-14
Af:
Julie Winther Bengtson, journalist
Charlotte Angelovski (tv.), Thua Brandt Bennicke (bagest) og Lise Sørensen (th.) er alle nyuddannede sygeplejersker, som trods utallige jobansøgninger endnu ikke har fået lov at vise, hvad de kan som sygeplejersker. 40 pct. af de sygeplejersker, der er blevet uddannet i år, står i samme situation. Foto: Søren Svendsen.
"Man kan godt mærke en lille smule panik."Bemærkningen kommer fra 33-årige Thua Brandt Bennicke. Hun blev færdig som sygeplejerske i januar 2010, men trods intensiv jobsøgning har hun endnu ikke fundet sit første job.
Mange andre står i samme situation, og det er især slemt i hovedstadsområdet, hvor flere end halvdelen af landets 422 ledige dimittender bor.
Charlotte Angelovski på 42 år og Lise Sørensen på 26 år fik deres eksamensbevis i hånden fra Professionshøjskolen Metropol i juni og har forgæves søgt job lige siden.
"Jeg valgte bl.a. faget, fordi jeg troede, at der var brug for én, når man var færdig," siger Charlotte Angelovski, som ud over sygeplejerskeuddannelsen har 12 års erfaring som social- og sundhedsassistent.
Det er da også en ny situation, at de nyuddannede sygeplejersker må kæmpe for at komme i arbejde, og det kan være svært at forsvare over for omverdenen.
"Ens omgangskreds har en opfattelse af, at sygeplejersker altid kan få job. De har ikke forstået, hvordan det egentlig står til på hospitalerne rundt omkring," fortæller Lise Sørensen.
Tænk alternativt
Der er rift om de få sygeplejerskestillinger, som trods alt bliver slået op på sygehuse og i kommuner i hovedstadsområdet. De tre sygeplejersker har alle været aktive i jobsøgningen og har søgt rub og stub af de opslåede stillinger, men kun Charlotte Angelovski har været til samtale. Og her stoppede besparelser hende i ansættelsesprocessen.
"Det var på en afdeling på Rigshospitalet, hvor seks eller syv gik på barsel. Men undervejs besluttede ledelsen, at de kun kunne ansætte to barselsvikarer på deltid. Og jeg vil arbejde fuld tid," forklarer hun.
Danske Sundhedsorganisationers Arbejdsløshedskasse (DSA) har i løbet af de sidste måneder oplevet stor tilstrømning af nyuddannede. Af de sygeplejersker, som er blevet uddannet i løbet af 2010, stod omkring 40 pct. i august måned stadig uden deres første job. Over halvdelen af dem bor i Region Hovedstaden, og derfor råder DSA sygeplejersker i hovedstadsområdet til at tænke alternativt og også søge stillinger uden for regionen.
"Vi råder de nyuddannede til at være opmærksomme på at være geografisk mobile og søge efter, hvor jobbene er," siger direktør for DSA Merete Nedergaard.
Tanken har da også strejfet de nyuddannede sygeplejersker: "Jeg har søgt to stillinger i Svendborg, fordi jeg har familie derovre," siger Thua Brandt Bennicke og tilføjer: "Ellers har jeg ikke overvejet det så meget, for mine børn går i skole her."
Også Charlotte Angelovski har børn, og derfor kan hun heller ikke umiddelbart flytte til andre landsdele.
"Hvis jeg ikke havde børn, ville det ikke være noget problem at flytte. Men faktisk går jeg og nogle fra min læsegruppe lidt og overvejer, om vi skal prøve at finde noget i Malmø," siger hun.
Og netop et job i udlandet kan være en løsning, mener Merete Nedergaard: "Her i foråret har vi f.eks. haft kontakt til sygehuset i Lund, som manglede sygeplejersker. Der er altså mulighed for at få arbejde i Sverige, hvor man stadig kan bo i Danmark," understreger hun.
Forlad ikke faget
Kredsformand i Dansk Sygeplejeråds Kreds Hovedstaden, Vibeke Westh, frygter, at de nyuddannede helt giver op og forlader faget.
"Det er jo en katastrofe, hvis det sker. Det varer jo ikke mange år, før kurven knækker, og en stor gruppe af de ældre sygeplejersker går på pension," siger hun og fortsætter: "Hvis ikke man arbejder målrettet på at sikre, at de nyuddannede sygeplejersker kan se en fremtid i sundhedsvæsenet, så vil det være fatalt for borgerne, og det vil være fatalt for faget, for vi kommer simpelthen til at mangle sygeplejersker."
Det er dog ikke en karriere uden for sygeplejefaget, der trækker i dem endnu:
"Men jeg kan jo ikke gå flere år sådan her, så ville jeg nok vælge noget andet. Jeg overvejer at søge job som hjemmehjælper, for jeg ville få mere ud af det økonomisk," siger Charlotte Angelovski.
Thua Brandt Bennicke er den eneste af de tre, som indtil videre har søgt job uden for sundhedssektoren, men det er ikke med hendes gode vilje: "Jeg har søgt job som receptionist, men det har mest været vikariater. Det ville være rigtig ærgerligt, hvis jeg skulle opgive faget allerede," siger hun.
Som alle andre faggrupper kommer sygeplejersker uden job også i kontakt med jobsøgnings- og dagpengesystemet, og det er ikke altid lige opløftende, når man bare gerne vil ud og vise, hvad man kan.
"Jeg var til samtale på jobcentret, og her sagde jobkonsulenten, at trappevask i Odense var et job, som man ikke skulle kimse ad. Jeg tror, han sagde det for sjov, men i min situation synes jeg ikke, det er særlig sjovt. Måske kender han ikke så meget til vores fag, fordi det er så nyt for dem at have at gøre med arbejdsløse sygeplejersker," fortæller Lise Sørensen.
Også Merete Nedergaard påpeger, at situationen er uvant for alle parter, og at DSA derfor i samarbejde med Dansk Sygeplejeråd vil skabe mere opmærksomhed omkring mulighederne for nyuddannede ledige sygeplejersker. Hun påpeger samtidig, at der er andre muligheder for at komme på arbejdsmarkedet end traditionel jobsøgning: "Virksomhedspraktik eller et job med løntilskud er nogle af de bedste muligheder for at opnå tilknytning til arbejdsmarkedet."
Men det er ikke tilbud, som står øverst på de nyuddannedes ønskeliste.
"Jeg ville føle, at jeg skulle sælge mig selv for laveste bud. Men jeg ville nok sige ja tak, hvis jeg blev tilbudt virksomhedspraktik eller et job med løntilskud, for det er selvfølgelig en måde at få foden indenfor," siger Charlotte Angelovski.
Hun er også betænkelig ved situationen i et større perspektiv: "Jeg kan slet ikke forstå, hvem der passer patienterne. For et par år siden manglede der sygeplejersker, men nu er der lukket fuldstændig af, og man kører bare videre. Det må få nogle frygtelige konsekvenser ude på afdelingerne," siger hun.
1. Skab og brug netværk
Det kan være den direkte vej til et nyt job. Måske gamle kollegaer, praktiksteder og tidligere arbejdsgivere kan hjælpe dig videre. Brug også medier som Facebook til at fortælle omverdenen, at du er jobsøgende.
2. Betragt jobsøgning som et job
Brug tid på at sætte dig ind i den virksomhed, hvor du søger job, og gør noget ud af at klarlægge din egen personlige og faglige profil.
3. Tænk positivt
Positive tanker åbner for, at du kan se muligheder og nye veje. Brug erfaringerne fra en jobsamtale til at lære noget til den næste samtale.
4. Planlæg
Brug en kalender og planlæg, hvad du vil gøre. Vær specifik, og skriv det ned. Det er meget bedre end blot at have det i tankerne.
5. Lav et godt cv
Arbejdsgiveren bruger meget kort tid på at skimme dit cv igennem. Så gør det virkelig interessant. Sørg for, at det er sprogligt korrekt og drop de unødvendige ting, som hvor du gik i folkeskole.
6. Fortsæt med at udvikle dine evner og kompetencer
Det er vigtigt at holde sine kvalifikationer og færdigheder ved lige. Er du ledig, har du mulighed for at deltage i kurser og uddannelsesforløb, samtidig med at du får dagpenge.
7. Nye job opstår
Selvom der lige nu er flere ledige, end der har været længe, opstår der hele tiden nye job. Folk skifter job og går på pension, og så kan der blive plads til dig.
8. Tro på dig selv - det skal nok lykkes.