Sygeplejersken
Skæve arbejdstider er en gave for vores familie
Overskud. De to sygeplejersker Lars og Lizette Holm deles om opvask, rengøring og børnepasning. De har bevidst valgt at arbejde i skiftende vagter for at få hverdagen som børnefamilie til at hænge sammen.
Sygeplejersken 2010 nr. 4, s. 30-31
Af:
Britta Søndergaard, journalist
De to sygeplejersker Lars og Lizette Holm deles om rengøring, tøjvask og madlavning. De anslår, at de hver især bruger to timer om dagen på husligt arbejde. De deles også om opgaver som at følge børnene til sport, sørge for idrætstøj og hjælpe med lektier. Lars Holm arbejder 37 om ugen på jobbet. Lizette Holm arbejder 34 timer om ugen på jobbet. Foto: Søren Svendsen
Kaffen er klar i den lyse stue i et lille rækkehus i Gentofte. Både Lars Holm og hans kone Lizette Holm står i køkkenet, for hjemme hos de to sygeplejersker deles far og mor om opvask, madlavning og alle de andre gøremål, der fylder hverdagen i en børnefamilie med to piger på ni og 14 år.
42-årige Lars Holm er anæstesisygeplejerske på Rigshospitalets Hovedortocenter, og 43-årige Lizette Holm er sygeplejerske på hjerteafdelingen på Gentofte Hospital kun et stenkast fra parrets hjem. De har helt bevidst valgt at have skiftende arbejdstider.
Lizette Holm har i snit 4-6 aftenvagter og en lørdagsvagt om måneden. Lars Holm har et par aftenvagter og en 16-timers vagt ca. en weekend om måneden. De anslår, at de hver især bruger to timer om dagen på husligt arbejde.
"Vi har arbejdet på skift i mange år, og det har været en gave for vores familie. Vi har f.eks. rolige morgener, hvor en af os kan følge børnene til skole, fordi vi ikke begge to skal møde klokken 7.30," fortæller Lars Holm og henviser til, at fridagene giver mulighed for at ordne indkøb, rengøring og tøjvask.
"Men det betyder også, at man får lidt mere tid til sig selv. Vi løber begge maraton og træner mindst tre gange om ugen. Det ville jeg nok være for træt til, hvis jeg kom hjem klokken fire hver dag," siger Lizette Holm.
Alene med børnene
De mange år med skiftende vagter har betydet, at de begge er vant til at være alene med deres børn. Det har aldrig været noget problem, selvom det kunne være hårdt, da pigerne var små.
"Børnene har aldrig manglet omsorg, og for den, der kommer hjem fra vagt, er det en luksus, at der er blevet gjort rent. Fridagene er nogle gange en slags ekstra lørdag aften, hvor vi laver lækker mad," fortæller Lizette Holm.
Lars Holm ser oplagte fordele ved at være alene med døtrene. Det er lettere at få dem med til at hjælpe til, når der kun er én voksen.
Selvom de to sygeplejersker deles om husarbejdet, er det dog stadig Lars Holm, der skifter vinterdæk. Til gengæld er Lizette Holm mere optaget af at indrette hjemmet. Lizette Holm indrømmer også, at hun som så mange andre kvinder ikke kan sige sig helt fri for at være en kontrolfreak, der nogle gange er kritisk over for mandens indkøb.
Fordel at være mand
Som mandlig sygeplejerske føler Lars Holm, at han rent ligestillingsmæssigt har visse fordele: "Hvis jeg fortæller min arbejdsgiver, at jeg gerne vil have orlov sammen med mine børn, så bliver det jo nærmest fejret. Men i mange private virksomheder er det ugleset at tage orlov," siger Lars Holm, som holdt tre måneders forældreorlov, da den ældste datter var lille. Parrets vennekreds tæller flere sygeplejerskepar, der alle er meget ligestillede i hjemmet.
"Det hænger nok sammen med, at vi som mandlige sygeplejersker er vant til at organisere praktiske opgaver," mener Lars Holm.
Selvom kønsroller ikke er et tema, der fylder meget i hverdagen, så er de to sygeplejersker ikke i tvivl om, at der er ligestillingsproblemer i dagens Danmark. Lars Holm siger:
"Det største problem er, at der stadig ikke er ligeløn mellem mænd og kvinder. Som far til to piger synes jeg, det er vigtigt at sikre ligestilling. Der er stadig nogle kvinder, der må lave meget mere end deres mænd derhjemme."