Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

De begår mord af egoistiske årsager

Magt. Hvorfor myrder sundhedspersonale? Som regel forsvarer de sig selv med, at de ville hjælpe folk i smerter, og at patienterne selv ønskede det. Det er tyske forskere uenige i. Det handler om magt, siger de efter at have gennemgået adskillige sager i Tyskland.

Sygeplejersken 2010 nr. 7, s. 30

Af:

Mille Dreyer-Kramshøj, journalist

0710-28-01-1
Foto: iStock

Sundhedspersonale, som myrder deres patienter, forsvarer sig ofte med, at de gjorde det for ofrenes egen skyld. At de faktisk udførte en human og empatisk gerning. Men det hører til sjældenhederne, fastslår flere tyske eksperter, der har forsket i og interviewet sundhedspersonale, som har myrdet deres patienter.

"I nogle tilfælde begår plejepersonalet mord, fordi de har vundet patienternes tillid og er blevet gjort til arvinger, men i langt de fleste tilfælde bilder gerningsmændene sig ind, at de handler af medlidenhed. I virkeligheden begår de mord af meget egoistiske årsager," udtalte den tyske psykolog og forsker Rudolf Egg til Kristeligt Dagblad i 2004, da Tyskland i løbet af et år havde haft mindst 12 sager, hvor pleje- eller sundhedsfagligt personale havde myrdet deres patienter.

Han mener, at personalet ønsker at gøre sig til herre over liv og død, og at det er et spørgsmål om magtfølelse snarere end medlidenhed. Hans kollega, psykiater og cheflæge Karl-Heinz Beine, er enig og tilføjer, at nogle af faresignalerne kan være, at personen, der begår handlingerne, bliver mere rå i sin adfærd: "Jeg er stødt på sager, hvor den pågældende morder i stedet for patientens navn siger: "Slagtilfældet er kreperet"."

Kun mistanker i Danmark

I Danmark har vi ikke dokumenteret lignende sager om sygeplejersker, der har slået deres patienter ihjel. Den største sag herhjemme, hvor sundhedspersonale er blevet mistænkt, var i 1997, da en dengang 32-årig plejehjemsassistent blev sigtet for underslæb og mord på 22 beboere på det plejehjem, hvor hun arbejdede. Sigtelserne blev efterfølgende frafaldet, men hendes historie fortsatte lang tid efter. Fire år senere optrådte hun stadig på debatsiderne i aviserne, og selvom hun var frifundet, gav mange læsere udtryk for tvivl om hendes uskyld.

Året efter plejehjemssagen kunne Sygeplejersken fortælle, at flere anonyme sygeplejersker havde haft mistanke om, at deres kolleger en eller flere gange havde overdoseret patienter med vilje. 10 sygeplejersker fra forskellige steder i landet henvendte sig dengang, og de fortalte alle om unødvendig forøgelse af morfin, der fremskyndede patienternes død. Som regel var forklaringen øget smertelindring, men flere af de anonyme sygeplejersker havde fornemmelsen af, at det også drejede sig om praktiske årsager som dårlig normering og mangel på sengeplads.

Ingen af sygeplejerskerne, der henvendte sig til Sygeplejersken, gik til myndighederne med deres mistanker. Det er derfor ikke klart, om dødsfaldene skyldtes den overdosering, de mente havde fundet sted, var uheld eller af naturlige årsager.