Parkeringskaos på sygehusene: Hver dag er en kamp
Frustration. Nedlæggelsen af små sygehuse har betydet, at patienter og personale jagter parkeringspladser på hospitalerne som aldrig før.
Frustration. Nedlæggelsen af små sygehuse har betydet, at patienter og personale jagter parkeringspladser på hospitalerne som aldrig før.
Hæsblæsende."Nogle gange bruger jeg en halv time på at finde parkeringsplads, og det er frustrerende," siger den 41-årige sygeplejerske Vibeke Vestergaard fra Aalborg Sygehus Nord, der nu prøver at cykle de 12 kilometer til arbejde.
Utryghed. Parkeringsproblemerne burde tages langt mere alvorligt, mener sygeplejerske Britt Egebæk Iversen fra Odense Universitetshospital. Hun har selv oplevet hærværk på sin parkerede bil.
Løsninger. P-pladser skal først og fremmest bruges af de ansatte, der virkelig har behov, mener trafikforsker.
Hospice-frontkæmper. Sygeplejersken Cicely Saunders havde en stædig overbevisning om, at døden kræver et omsorgsfuldt og professionelt plejearbejde. Hendes pionérarbejde har haft stor betydning for, at der i dag findes hospicer overalt i verden.
Fagfællesskab. Danske Christiane Reimann trodsede familien og normerne for datidens bedre borgerskab og blev sygeplejerske. Hun dedikerede størstedelen af sit arbejdsliv til at fremme faget internationalt og forene sygeplejersker i hele verden.
Kontroversielle kvinder ændrede ikke blot sygeplejen, men gav også omverdenen et gok i fagfordommene. Palliativ pleje, hospicer og holdninger til fri prævention er nået langt takket være historiens handlekraftige sygeplejersker og fagteoretikere.
Den amerikanske sygeplejerske Margaret Sanger kæmpede for fri prævention og seksualoplysning. Det lykkedes, men først efter at hun i en årrække var blevet censureret og beskyldt for bl.a. ekstremisme, mord og racisme.
Triage skal sikre en hurtig og korrekt vurdering af alle patienter. Et femtrins triagesystem er mest sikkert, men det er ikke altid nemt at få patienten til at passe ind i et skema, ligesom selv erfarne sygeplejersker ikke altid vurderer patienterne ens. Akutafdelingen på Nykøbing Falster Sygehus har draget nyttige erfaringer med triage.
Artiklen beskriver 20 patienters oplevelse af diagnosticering og behandling af tarmkræft med fokus på den præoperative periode. Patienterne er overordnet set meget tilfredse med forløbet og forløbskoordinatoren, men har enkelte forslag til forbedringer, bl.a. af det skriftlige informationsmateriale.
Et tårnhøjt syge fravær, stress og belastende arbejdsforhold på operations- og anæstesiafdelingen i Horsens er vendt til arbejdstrivsel. Et grundigt forarbejde, medarbejderinvolvering og professionel hjælp har båret processen.
Meritstuderende er et bud på fremtidens sygeplejersker, der udøver en nødvendig bæredygtig sygepleje med en styrket tilknytning til praksis. Opgaven er at bistå de meritstuderende på en sådan måde, at uddannelsen omsættes i kompetente sygeplejersker, der bevarer solidariteten med de mest trængende patienter.
Læs anmeldelserne i dette nummer af Sygeplejersken.
"Befolkningen på Island blev askeramt, det gjorde flytrafikken også, og spørgsmålet er, om ikke vi danskere længe har befundet os i en eller anden form for askesky."
Illustrerede samtalekort i gruppeundervisning af diabetespatienter giver engagerede deltagere og skaber motivation, lyst, og glæde til livsstilsforandringer.
https://dsr.dk/fag-og-udvikling/sygeplejersken/fagbladet-sygeplejersken/sygeplejersken-2010-9