Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hjælp til at mestre stress og angst på operationsafdelingen

Velforberedte patienter i et professionelt, omsorgsfuldt og tillidsvækkende miljø, hvor der bliver taget hensyn til dem, oplever mindre stress, viser undersøgelse.

Sygeplejersken 2011 nr. 11, s. 48

Af:

Jette Grønbjerg Jakobsen, vikar for afdelingssygeplejerske, SD,

Birgitte Knygle Hansen, sygeplejerske, lektor, SD, MKS

Et operativt indgreb, hvor patienten overgiver kontrollen til andre, vækker stress og angst hos mange patienter. Tidligere undersøgelser peger på, at præoperativ undervisning, kendt personale og viden om procedurer kan reducere angsten (1). Det var baggrunden for undersøgelsen (2) på Urologisk Operationsafdeling Fredericia Sygehus, Sygehus Lillebælt, som skulle skaffe en nuanceret viden om, hvad der har betydning for, at patienten kan mestre stress og angst inden operation og anæstesi.

På operationsafdelingen ville vi gerne som led i kvalitetsudviklingen arbejde med dette ud fra patientens perspektiv. I undersøgelsen blev tre patienters subjektive oplevelse af, hvordan de mestrer stress og angst på en operationsafdeling, undersøgt kvalitativt gennem semistrukturerede interviews.

Formålet med undersøgelsen var med udgangspunkt i patienternes perspektiv og med fokus på deres oplevelser på operationsafdelingen at bidrage til sygeplejens kvalitetsudvikling i afdelingen. Ved analyse af interviewene fremkom fem temaer, som havde betydning for interviewpersonerne for deres måde at mestre stress og angst på operationsafdelingen:

  • at være forberedt
  • at have tillid
  • at mærke omsorg
  • at blive taget hensyn til
  • at kommunikere.

Undersøgelsens konklusion er, at patienterne anser det som betydningsfuldt for at mestre stress og angst på operationsafdelingen, at de er velforberedte og befinder sig i et professionelt, omsorgsfuldt og tillidsvækkende miljø, hvor der bliver taget hensyn til dem.

Betydning for sygeplejen

Undersøgelsen viser betydningen af det mellemmenneskelige aspekt i sygeplejen på en operationsafdeling. Et aspekt, der let kan blive overset i en travl hverdag, og som kan være vanskeligt at synliggøre. Primært har undersøgelsen givet operationsafdelingen en nuanceret indsigt i patienternes perspektiv på kvaliteten af den ydede sygepleje, idet alle patienterne var tilfredse med den sygepleje, de havde modtaget.

Den nye viden i form af nuancer kan anvendes til at målrette afdelingens kvalitetsudvikling for sygeplejen. I afdelingen kan vi inddrage undersøgelsens fund i vores kvalitetsarbejde, bl.a. ved at vægte det mellemmenneskelige aspekt i introduktionen til nyt personale. I den individuelle sygepleje kan vi kvalificere vores støtte til fremtidige patienter i forhold til evne til at mestre stress og angst ved bl.a. at give målrettet information og medinddrage patienterne i små beslutninger – også de patienter, der ikke selv umiddelbart giver udtryk for specielle ønsker.

Ud over at anvende resultaterne lokalt er det et spørgsmål, om den betydning, patienterne tillægger information, omsorg og medinddragelse, kan overføres til andre specialafdelinger med kort patientkontakt, hvor sygeplejersker også har den udfordring at yde sygepleje til patienter, som kan være angste og utrygge ved undersøgelser, uvante rammer og et personale, de ikke kender.

Jette Grønbjerg Jakobsen er vikar for afdelingssygeplejerske på Urologisk Operationsafdeling Fredericia Sygehus, Sygehus Lillebælt,

Birgitte Knygle Hansen er lektor på University College Lillebælt.

Litteratur

  1. Durling, Mardi et al. Decreasing patient’s preoperative anxiety: a literature review. Australian Nursing Journal 2007;14(11):35.
  2. Jakobsen, Jette Grønbjerg: Operationspatienters mestring af stress og angst. Afgangsprojekt på Den Sundhedsfaglige Diplomuddannelse 2010 kan rekvireres hos Jette Grønbjerg Jakobsen; jette.groenbjerg.jakobsen@slb.regionsyddanmark