Sygeplejersken
Boganmeldelser
Læs denne udgave af Sygeplejerskens boganmeldelser
Sygeplejersken 2011 nr. 12, s. 34-35
Af:
Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør
Læses i et stræk
Ruth Mach-Zagal & Margrethe Høst Poulsen
Modstand. Psykologi og pædagogik for sundhedsprofessionelle
Munksgaard Danmark 2011
184 sider – 198 kr.
Bogen er tænkt som inspiration til debat i kredse, hvor man gerne vil blive klogere på fænomenet modstand. Målgruppen er alle faggrupper i sundhedssektoren, herunder også undervisere og ledere samt studerende og elever på grund- og videreuddannelser.
For at blive klogere på modstand benytter forfatterne sig af psykologiske, pædagogiske og sociologiske teorier om modstand og forsvar med udgangspunkt i niveauer, der progressivt går fra det biologiske niveau over det intrapsykiske og det interpersonelle til det organisatoriske niveau.
Praktikere og undervisere behøver ikke frygte kun at få gammel vin på nye flasker. Det nye og inspirerende til debatten er anvendelsen af disse teorier i pædagogiske overvejelser, hvor modstand også kan ses som en nødvendig forudsætning for motivation og udvikling, som en forudsætning for lærelyst og ikke dens modsætning.
Forfatternes intention er at give indsigter og handlemuligheder, og de knytter undervejs i bogen an til konkrete situationer mellem sundhedsprofessionelle og patienter, undervisningsforløb og processer mellem ledere og medarbejdere. Vi kommer langt omkring. Fra stressreaktioner, kvalifikationer og kompetencer, symmetriske og asymmetriske relationer, pædagogiske værktøjer, gruppedynamiske processer til progression og regression, omstillingsparathed, tab, forsvarsmekanismer og slutter ved frontfigurer og det senmoderne samfund. Men uden at forlade det vi skal blive klogere på, nemlig fænomenet modstand.
Bogen er meget velskrevet og har potentiale til at indgå i undervisningssammenhæng. Eneste ulempe er, at teoretiske begreber forklaret og uddybet først i bogen senere bruges uden forklaring, hvilket gør, at bogen bedst læses som en helhed. Men det fortjener den også.
Af Anne Garcia Colina,sygeplejerske, cand.cur., adjunkt i VIA University College, Sygeplejerskeuddannelsen i Viborg
Den døde har indflydelse på den levendes liv
Chris MacDonald
Du er ikke alene
Forlaget Turbulenz ApS og Chris MacDonald 2011
464 sider – 249,95 kr.
Min kollega har i sit nyligt afsluttede speciale skrevet om de afdødes nærvær. Omdrejningspunktet er afdøde forældres fortsatte nærvær i de efterladtes liv. I konklusionen skriver hun, at nærværet altid vil indgå i og have indflydelse på det liv og de relationer, som den efterladte indgår i.
Chris MacDonald er kendt af mange danskere som energisk formidler i en række tv-programmer om sund livsstil. Han har skrevet en omfattende bog om sin far og nærværet til ham. Både i det liv, de fik sammen, og livet efter sin fars død. Da Chris var barn, udfordrede hans far ham med ord. Han voksede op i USA og fik 5 cent af sin far, for hvert nyt ord han lærte. Han skrev dem ned i en lille bog og opbyggede sin egen ordbog. Ord herfra bliver overskriften for samtaler mellem far og søn i de sidste år, inden faderen døde af kræft sidste sommer. Og ordene er samtidig overskrifter for bogens kapitler.
Bogen igennem fremhæver Chris ord og overbevisninger, han har delt med sin far, og som han aldrig vil glemme. En gave, der værdifuldt influerer på Chris’ liv. Som læser får man to livsfortællinger, der fletter sig ind i hinanden med sårbarhed og styrke. Grundtonen er et ukueligt kampgejst-motto: "We are gonna fight like hell." Den læser, der ikke fanges af fortællingen om cykelløb og ekstremsport, taber forhåbentlig ikke pusten eller læselysten. For det bedste er for mig gemt til sidst i bogen. Chris er hjemme hos sin far de sidste dage frem til hans død. Under overskriften: ”Passion/lidenskab” bliver alle sanser vakt, når vi ucensureret får dødens elementer af lugt, fugt, skam, frihed, kærlighed og ikke mindst nærvær præsenteret.
Af Jorit Tellervo, projektleder, Palliativt Videncenter
Koncentrationspedalen skal i bund
Red. Kjeld Fredens, Tommy J. Johnsen og Peter Thybo
Sundhedsfremme i hverdagen – få mennesker du møder til at vokse
Munksgaard Danmark 2011
304 sider – 249 kr.
En kirkegænger fortalte præsten, at han havde læst hele Bibelen. ”Kan du den så?” spurgte præsten. Sundhedsfremme i hverdagen, kan man den efter en gennemlæsning?
”Sundhed handler om, hvordan man mestrer hverdagens små og store udfordringer i en foranderlig verden.”
”Sundhedsfremme er en selvudvikling fra et aktuelt selv mod et mere værdifuldt selv, der er styret af indre motivation.” Citater fra bogens næstsidste side er essensen af bogen, der har undertitlen: Få mennesker, du møder, til at vokse. Bogen er skrevet for ”alle interesserede inden for sundhed og sundhedsfremme, men især uddannelser med professionsbachelorer”. Det forklarer den både brede, populære og den samtidig smalle titel og undertitel. Man kan læse bogen for at blive bredt orienteret eller for at studere videre, men koncentrationspedalen skal i bund for at kunne tilegne sig al den viden, bogen byder på.
Bogen følger mennesket igennem alle aldre, fra fødsel igennem skole, sygdom og sociale trængsler, og udfordrer, opfordrer og tirrer læseren til at tage aktivt del i udviklingsprocessen: sundhedsfremme. I begyndelsen orienteres læseren overordnet og samtidig meget konkret om sundhedsloven, A. Antonovskys salutogenetiske ide, regionsrådets og kommunalbestyrelsernes opgaver i forbindelse med sundhedsloven og meget andet. Senere bliver bogen meget direkte i sin opfordring til engagement hos læseren: Sundhed og mangel på sundhed skal italesættes, der skal vejledes og undervises! Bogen vil kunne bruges som opslagsværk, men den kræver grundig og opmærksom læsning først.
Den er et must for alle, der har med sundhed og sundhedsfremme at gøre, men lokker selve titlen ikke umiddelbart til et køb, kan det være, følgende udsagn gør: ”Jo mere vi italesætter det positive, jo mere fylder det og trænger det negative i baggrunden.” ”Sundhed er noget, man gør med henblik på at have magt over væsentlige sider af tilværelsen”. ”Hvordan kan personer og ikke mindst børn, som har været ude for stor modgang, alligevel få et godt liv?” (under overskriften Robusthed).
”Mange patienter spiller faktisk hasard med deres liv” (under overskriften Sundhedsanalfabetisme). Fakta- og tænkebokse og cases krydrer bogen, så det tunge, tætte stof leveres på en let og forståelig måde. Er værket nu ik ke blevet så appetitligt, at det kommer ned i indkøbskurven?
Undertegnede vil behøve mindst et år for at ”kunne” den, men den er det værd.
Af Michala Eich, konsultationssygeplejerske
KORT NYT OM BØGER
Ingen kender dagen. Mødet med den pludselige død
Einar Fog-Nielsen
Forlaget Alfa 2011
188 sider – 248 kr.
Forfatteren har været sognepræst i 37 år og beskriver mødet med den uventede død hos både børn og voksne, som han har haft inde på livet mange gange qua sit arbejde. Det kan være døden som følge af trafikulykke, selvmord, sygdom eller arbejdsulykke. Bogen indeholder udsnit af begravelsestaler, interview med pårørende, begravelsessalmer og afskedsbreve fra mennesker, der har taget deres eget liv. Til slut nævnes de skriftsteder fra Bibelen, der har været brugt i begravelsestalerne. (jb)
Døden nær En brugsbog i nærvær omkring døende
Liselotte Horneman Kragh
Forlaget Alfa 2011
230 sider – 298 kr.
Forfatteren, som er cand.theol. og tidligere sognepræst, skriver her om kunsten at dø ordentligt som en uomgængelig del af det menneskelige pensum. Der er mange eksempler i bogen, der, som titlen indikerer, skal give mennesker mod til at være til stede ved et dødsleje og mod til at tale om døden. Ikke mindst humor kan gøre livet som døende muligt, så den skal familie og venner ikke spare på i misforstået hensyntagen. En meget konkret bog om at følge et andet menneske på vej. (jb)