Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

"Langt de fleste af mine patienter er kronisk syge"

Diabeteskontroller, spirometri og sårpleje. Opgaverne er mangeartede, da Dansk Sygeplejeråds formand Grete Christensen drager i klinik hos konsultationssygeplejerske Anette Andreasen i Hørning.

Sygeplejersken 2011 nr. 19, s. 42-43

Af:

Mads Krøll Christensen, journalist

SY-2011-19-42-1a
Anette Andreasen i samtale med en patient i sin konsultation. Til venstre formand for Dansk Sygeplejeråd. Foto: Søren Holm 

Centralt i Hørning ligger lægecentret, hvor sygeplejerske Anette Andreasen er ansat. Selv kalder hun arbejdspladsen for en ”landpraksis” på trods af, at praksissen har mere end en tredjedel af Hørnings ca. 7.000 borgere som patienter. Det er hovedsageligt ældre borgere og børnefamilier, som konsulterer lægecentret.

”Mine primære opgaver er kronikerkontroller, blodprøvetagning, vaccinationer og spirometri,” fortæller Anette Andreasen, som har været ansat i lægecentret siden 2007.

Hun er dermed en af de mange konsultationssygeplejersker, der i stigende grad ansættes hos praktiserende læger. I alt er antallet mere end fordoblet fra 2002 til 2010, hvor knap 2.000 sygeplejersker var ansat i almen praksis. En udvikling, som formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen forudser vil udvikle sig de kommende år.

”Flere og flere sundhedsopgaver skal løses ude lokalt, samtidig med at borgernes sundhedsbillede ændrer sig i disse år med flere ældre borgere og flere kronisk syge. Det er den udvikling, som de praktiserende læger ruster sig til ved at ansætte sygeplejersker,” siger Grete Christensen.

Anette Andreasen er enig.

”Jeg tjener min egen løn ind mere end halvanden gang. I dag er jeg ansat 30 timer, men jeg kunne snildt være ansat på 37 timer. Kalenderen er helt fyldt op, og der er masser af faglige udfordringer,” fortæller hun, mens hun spritter hænderne af med håndsprit fra en lille beholder, som står på hendes skrivebord.

Praksissen i Hørning ligger på 1. sal i en nyere bygning. Et stort, lyst hjørnekontor udgør Anette Andreasens konsultation. I den ene ende står en briks, mens et skrivebord med computer fylder det meste af den anden ende. Væggene ved skrivebordet er prydet med børnetegninger, og både sollys og frisk luft strømmer ind ad vinduet, der står på klem.

”Langt de fleste af mine patienter er kronikere. Det er typisk KOL- og diabetespatienter, som jeg følger gennem et helt forløb.  I praksis har jeg en rammeordination, som jeg ordinerer inden for,” fortsætter Anette Andreasen, der selv er opvokset i byen og derfor kender mange af patienterne.

Kost og motion

Eftermiddagens første patient er en kvinde i tresserne. Hun har for ganske nylig fået konstateret type 2-diabetes. Anette Andreasen har indkaldt hende til konsultation for at tale om kost, motion, diabetes og blodsukker.

”Hvis du en aften får lyst til en banan, så er det helt o.k. at tage én. Men snup en halv skive brød til,” siger Anette Andreasen til patienten, som sidder i en stol over for sygeplejersken.

Anette Andreasen fortsætter med et væld af kostråd og en deltaljeret gennemgang af, hvordan borgeren selv måler sit blodsukker.

”Det er rigtig mange informationer, du har fået i dag. Du kommer bare forbi konsultationen og spørger, hvis der er noget, du bliver i tvivl om,” siger Anette Andreasen og understreger over for patienten, at hun kan holde sit medicinforbrug på et minimum ved at lave om på sin kost og motionsvaner.  

KOL-patient i bedring

Senere på dagen møder en mand op til konsultation. Han er en af Anette Andreasens faste KOL-patienter, der kommer regelmæssigt til kontrol. Denne gang har han selv bedt om tid. Han har nemlig fået det bedre og vil derfor gerne nedtrappe sin medicin.  Anette Andreasen stiller ham en række spørgsmål. Bl.a. om højde og vægt. Svarene taster hun ind i computeren.

”Skal du tisse?” spørger Anette Andersen manden, mens hun sætter et nyt mundstykke på spirometeret.

Det er et apparat, der registrerer hastigheden af den luftstrøm og den mængde luft, der blæses igennem mundstykket.
Manden ryster på hovedet. Han skal ikke tisse.

”Man kan ikke puste fuldt ud med en fyldt blære,” siger Anette Andreasen forklarende til Grete Christensen og fortsætter henvendt til den mandlige patient:

”Det er vigtigt, at du fylder lungerne helt op med luft, inden du blæser. Du skal blæse tre gange i alt.”

Patienten nikker. Det virker tydeligvis, som om han har været igennem øvelsen før.

Rensning af sår

Dagens sidste patient er en kvinde i fyrrerne. Hun har et større sår efter en byld nederst på ryggen. Anette Andreasen og patienten taler lidt frem og tilbage om såret, mens Anette Andreasen gør briksen klar og ifører sig latexhandsker.

”Jeg starter med at tage forbindingen af,” siger Anette Andreasen til den kvindelige patient, der har taget plads på briksen og ligger med ryggen til Anette Andreasen.

”Det ser meget bedre ud end sidst. Jeg renser såret og lægger en ny forbinding,” fortsætter Anette Andreasen, mens hun med rutinerede hænder fjerner resten af forbindingen.

Inden længe er patienten på benene igen med ny forbinding. Hun får en ny tid til konsultation. Hun og hendes mand skal nemlig ud at rejse og skal derfor vaccineres. En opgave, som Anette Andreasen også varetager i lægehuset i Hørning.

Fordobling af konsultationssygeplejersker

Flere og flere sygeplejersker bliver ligesom Anette Andreasen ansat hos alment praktiserende læger. Tal fra Dansk Sygeplejeråd viser, at antallet af konsultationssygeplejersker hos praktiserende læger er mere end fordoblet fra 2002 til 2010. I 2002 var 906 sygeplejersker ansat hos alment praktiserende læger på landsplan. Det antal var i 2010 mere end fordoblet til 1.929 sygeplejersker, viser tal fra Danmarks Statistik og DSR Analyse.