Sygeplejersken
Boganmeldelser
Læs anmeldelserne i dette nummer af Sygeplejersken
Sygeplejersken 2011 nr. 21, s. 40-41
Af:
Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør
Igen et pletskud
Oluf Nielsen og Anni Springborg
Biokemi og genetik
Nyt Nordisk Forlag, 5. udgave, 2011
324 sider – 349,95 kr.
Som overskriften tilkendegiver, så er femte udgave af bogen ”Biokemi” nu blevet udvidet til ”Biokemi og genetik”, hvilket må siges at være det mest opsigtsvækkende i forhold til den foregående udgave.
Dette skal imidlertid ikke opfattes som noget negativt. Tværtimod, så fremstår bogen til stadighed som det fremmeste bud på en lærebog i biokemi for sygeplejestuderende.
Fokus i denne grundbog i biokemi er nemlig stadig, at faget biokemi og nu også genetik er støttediscipliner til fysiologien og i sidste instans en hjælp til at kunne lede de sygeplejefaglige handlinger.
Derfor rammer forfatterne igen plet, når deres sigte har været at skrive en lærebog, hvor biokemien og genetikken skal kunne læses og begribes uden særligt forhåndskendskab til de nævnte fag. Det fungerer således fortsat godt med en elementær del, hvor stoffet er forklaret og beskrevet med mange ord og få formler, så den studerende får overblik over de vigtigste områder inden for biokemien og det med en pædagogisk tilgang til stoffet.
I forlængelse af denne elementære del findes den udvidede del, som er skrevet på grøn baggrund, hvor læseren med særlig interesse og særlige forkundskaber kan finde fordybelse i biokemien på formler. Ydermere er bogen udstyret med diverse illustrationer og et indledende kapitel i almen kemi, der gør den indbydende for den studerende, som skal indføres i faget for første gang.
Skal bogen imidlertid gøres endnu mere vedkommende, kan emnerne i bredere udstrækning relateres til fagene sygdomslære og sygepleje og derved understøtte disse fag optimalt. Forståelsen for biokemiens relevans vil dermed få et ekstra løft i en tid, hvor vi som undervisere ikke har mange lektioner til lige netop dette.
Sammenfattende fremstår denne femte udgave bestemt styrket både som grundbog og opslagsværk i biokemi, ligesom dens indhold og niveau gør den brugbar på beslægtede mellemlange videregående sundhedsuddannelser.
Af Sonni Thelmark, underviser, cand.scient., University College Lillebælt.
Læs fra A til Z
Arvid Birkeland og Anne Marie Flovik
Sykepleie i hjemmet
Akribe 2011
209 sider – 349 kr.
Hvad kendetegner primærsygeplejen som fagområde teoretisk og praktisk? Hvordan varetager primærsygeplejersken borgerens grundlæggende behov og funktioner, så den enkelte kan bo hjemme. Det beskriver bogen på en god måde i et flydende sprog. Den er skrevet på letforståeligt norsk og er en god grundbog i primærsygepleje generelt. De organisatoriske forhold svarer dog ikke overens med de danske.
Bogen er først og fremmest beregnet som en grundbog til bachelorstuderende i primærsygepleje. Den er også nyttig læsning til sygeplejersker og andet sundhedspersonale i primærsektoren herunder fysio- og ergoterapeuter.
Fremtidens primærsektor står over for udfordringer, både når det gælder samarbejde, koordinering og organisering af pleje og omsorg. Bogen belyser derfor disse udfordringer og beskriver samarbejdet mellem kommunerne og sygehusene. Mange aspekter inden for primærsygeplejen behandles, fra den ældre borgers sociale situation, de pårørendes rolle til psykiatriske lidelser og lægemiddelhåndtering.
Bogen kan derfor læses fra A til Z, og da vil man få en bred beskrivelse af primærsygeplejen som speciale. Det er også en glimrende opslagsbog, hvor indholdsfortegnelsen er fyldig og giver et godt overblik. At indholdet er krydret med gode fotos supplerer teksten på en positiv og indbydende måde.
Sidst i bogen beskrives, hvordan omsorgsteknologi vil spille en stadigt større rolle over for den enkelte borger fremover. Bogen er vedkommende læsning og giver et grundlæggende overblik over forskellige facetter inden for primærsygeplejen.
Af Anette Pedersen, primærsygeplejerske, Vejle Kommune
Hvorfor er denne bog ikke skrevet noget før?
Redaktion Stinne Glasdam
Bachelorprojekter inden for det sundhedsfaglige område – indblik i videnskabelige metoder
Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck 2011
264 sider – 299,95 kr.
Bogen er ikke en metodebog i gængs forstand, hvor én metodetilgang beskrives, men den giver et godt indblik i de forskellige metodiske tilgange, der er anvendelige i et bachelorprojekt. Hvert indblik og beskrivelse følges op med henvisning til relevante og opdaterede kilder.
Bogen er en antologi, hvor de respektive kapitler er skrevet af forfattere med stort kendskab til professions-, diplom-, master- og kandidatuddannelserne på sundhedsområdet og med specifik viden og erfaring med de konkrete metoder.
De metodiske tilgange beskrives i relation til studier af litteratur, interview og observation, narrativer, spørgeskemaundersøgelser og afsluttes med studier med intervention som sigte. Trods forskellige forfattere er der sammenhæng mellem kapitlerne, og bogen er logisk opbygget svarende til en struktureret tilgang til et bachelorprojekt.
Således er der også gode sider at læse om opstart af projektet, jura og etiske overvejelser, diskussion og konklusion. Specielt vil jeg fremhæve kapitlet om litteratursøgning, der er meget anvendeligt allerede tidligt i uddannelsen.
Et kapitel, der også henvises til af flere forfattere i bogen. Bogen er virkelig velskrevet, således er der ikke gået på kompromis med niveauet i bogen trods en læsevenlig tekst, der desuden fremmes med bokse, hvor essenser og eksempler fremhæves.
Målgruppen er primært studerende og undervisere inden for professions- og diplomuddannelserne på sundhedsområdet.
Bogen udfylder uden tvivl et tomrum i litteraturen for denne målgruppe. Forfatterne mener, at bogen bør introduceres til de studerende i begyndelsen af deres uddannelse, så de løbende oplæres i at gøre brug af en eller flere metoder gennem deres projekter og eksamensopgaver.¨
Flere undervisere og studerende på forskellige moduler på mit uddannelsessted har gennemset hele eller dele af bogen, og der er bred enighed om, at den er yderst egnet til at indgå i pensum på sygeplejerskeuddannelsen.
Lidt undrende kan man spørge: Hvorfor er denne bog ikke skrevet noget før? Men nu er den her, og den har været værd at vente på.
Af Anne Garcia Colina, lektor, cand.cur., sygeplejerske, VIA University College, Sygeplejerskeuddannelsen i Viborg
KORT NYT OM BØGER
Slip fuldkornet løs
Søren Damgaard
Gyldendal 2011
217 sider – 299,95 kr.
Kornbølgen er over os, og fuldkorn har erstattet ren hvede i pasta og brød. Vil man med på bølgen, har bogen mange lokkende opskrifter på alt fra laks til lun pæresalat ledsaget af en eller anden form for korn. Bogen har et fint afsnit om de fire kornsorter og argumenterer grundigt for, hvorfor korn i langt højere grad skal indgå i den daglige kost. (jb)
Velfærdens pris
Kurt Jacobsen
Arbejderbeskyttelse og arbejdsmiljø
gennem 150 år
Gads Forlag 2011
492 sider – 349 kr.
Bogen er skrevet af en historiker og belyser bl.a. den første lov om arbejderbeskyttelse i Danmark, der er fra 1873. Siden er mange andre love kommet til, og bogen gør rede for arbejdsmiljøets historie herunder indsatsen mod arbejdsulykker og arbejdsbetingede sygdomme. (jb)
Mennesket – led for led
Anne Meyer Knudsen, Jarno Falkø
Munksgaard Danmark og forfatterne
2011
156 sider – 185 kr.
To fysioterapeutstuderende står bag denne meget appetitlige opslagsbog om kroppens led. Illustrationerne er bearbejdede ud fra et 3D-billedprogram, og de er bemærkelsesværdigt klare og tydelige. Bogen må være bestemt en dejlig ledsager på ortopædkirurgiske afdelinger og i almen praksis. (jb)