Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Smarte opfindelser, der gør hverdagen lettere

Dropstativ til barnevognen, en babyvugge til CT-scanneren, en tømbar tube og et par skridsikre overtrækssko. Sygeplejerskers idérigdom er stor, når det handler om at finde på smarte ting og små dimser, der gør hverdagen lettere for personale og patienter.

Sygeplejersken 2011 nr. 21, s. 22-23

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

Prisvinderen

SY-2011-21-22-1aSygeplejerske på Anæstesiafdelingen på Aalborg Sygehus, Signe Bjørns, iltsut er lavet, så ilten føres hen til pladen lige under barnets næsebor.

Der er intet, der rører ved barnet udover sutten. Den kan bruges postoperativt til alle børn, som bruger sut, men også mange steder på børneafdelinger, modtagelser, skadestuer og i ambulancer.

Sokkesnor til babysokker

SY-2011-21-22-1ccSundhedsplejerske Maria Pilegaard Prammann fra Korsør har fundet en løsning på det evindelige sokkeproblem.

”En dag kom jeg ud til en mor, der sad og græd af udmattelse og måske lidt fødselsreaktion, og nu manglede en af bedstemors strikkede sokker til det lille pus,”fortæller hun i sin indstilling.

Det satte tankerne i gang og en idé opstod. Man sætter en nål med en bomuldssnor ved vasketøjskurven, som de snavsede sokker sættes ned over. Snoren med sokkerne puttes i vaskepose, og når sokkerne skal tørre, hænger de allerede på en tørresnor.

Ble med opsamlingskammer til urin

SY-2011-21-22-1bbSygeplejerske Christine Schjøtt fra børneafdelingen på Sygehus Vendsyssel Hjørring har en idé til en ble med opsamlingskammer, hvorfra man med en kanyle og sprøjte vil kunne udtrække urinen fra.

 ”En sådan ble ville spare utrolig meget tid for både personale og forældre og også indlæggelsestid, da behandlingen ville kunne opstartes endnu tidligere,” skriver hun i sin indstilling.

Plastvugge til CT-scanning

SY-2011-21-22-1xyGrethe Vitus Mortensen fra Børneafdelingen på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg har fundet på en anderledes udnyttelse af plastikvugger.

Børn, der skal scannes, bliver puttet med deres egen dyne i plastikindsatsen, hvorefter de  løftes op i en barnevogn. Derefter kører forældrene en lille tur, til barnet er faldet til ro.

Turen går til røntgenafdelingen, hvor vuggen med det sovende barn kan løftes forsigtigt ind i scanneren.

Dropstativ til barnevogn

SY-2011-21-22-1xGrethe Vitus Mortensen står også bag opfindelsen af dropstativet til barnevognen. Forældre til indlagte små børn gav udtryk for, at de godt kunne tænke sig at køre en tur med deres barn.

Grethe Vitus Mortensen fandt strips, pap og tape frem og gik i gang med at udforme en model. En hjælpsom tekniker lavede herefter en løsning ud fra modellen. 

I dag er alle barnevogne på børneafdelingen på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg forsynet med dropstativ.

Bækken med millimeterafmærkning

SY-2011-21-22-1ddSygeplejerske Louise Skolnik Sørensen har en meget enkel idé. Hvorfor ikke forsyne bækkener med milliliterenheder afmærket på indersiden?

Idéen fik hun, da hun en dag skulle måle patienternes væskeindtag og væskeafgivelse på et døgn.

”Jeg er ikke 100 pct. sikker på, at det ikke allerede findes, men jeg er aldrig stødt på det på de hospitaler, jeg har arbejdet på,” siger Louise Skolnik Sørensen i sin indstilling.

Sygeplejerskers idéer er i høj kurs

Sygeplejersker har alle dage været kreative og praktisk anlagt, mener konsulent i Dansk Sygeplejeråd, Gunilla Svensmark, og giver et par eksempler.

”Dansk Sygeplejeråds første formand, Henny Tscherning, var i 1880’erne den første danske sygeplejerske, der introducerede kogning af instrumenter før en operation. Hun arbejdede dengang på kirurgisk afdeling på Københavns Kommunehospital og havde overtaget opgaven med at gøre instrumenterne klar til operation.

Et andet eksempel er sygeplejerske Bodil Lund, som i 1952 opfandt en holder til urinkolber med hjælp fra sin far, som var gas- og vandmester. Hun var indstillet til Opfinderprisen for sin historiske opfindelse,” fortæller Gunilla Svensmark.

Gennem tiden er der mange eksempler på samarbejde mellem sygeplejersker og teknikere, typisk om diverse holdere.

”Sygeplejersker har traditionelt været dem, der havde ansvar for, at der var orden i sagerne,” siger  Gunilla Svensmark.

Sygeplejersker har også stået bag industrielle opfindelser. Et af de bedste eksempler er sygeplejersken Elise Sørensen, der opfandt stomiposen. Hendes søster fik colostomi, og Elise Sørensen fandt på løsningen med poser, der kan klæbes direkte fast på huden. Patentet fik hun godkendt i 1954, og opfindelsen ligger til grund for den store danske virksomhed Coloplast.

Hvis du har en god idé

Her er et par gode råd til dig, der har en god idé, men ikke ved, hvor du skal gå hen:

  • Først og fremmest er det væsentligt, at du holder idéen fortrolig – eller i hvert fald holder den inden for en sluttet kreds. Det er for at undgå, at idéen bliver taget af andre, inden du evt. har afklaret, om den skal beskyttes med patent eller lignende.
  • Der er i alle danske regioner inden for det senere år skudt enheder op, som er gearet til at håndtere medarbejdernes idéer. Kommunaltansatte sygeplejersker kan kontakte kommunens eventuelle innovations- eller udviklingsafdeling eller de lokale erhvervskontorer/væksthuse. Her kan du få hjælp til at afdække idéens bæredygtighed og det videre forløb.

Kilde: Leder af Idéklinikken på Aalborg Sygehus, Pernille Mejer Højholt.