Se mennesket bag lidelsen
Jannike Engelstad Snoek
Møtet med ”den andre”
207 sider – 249 nkr.
Akribe 2010
At give begrebet psykisk lidelse og arbejdet med psykiske syge i socialpsykiatrien og behandlingspsykiatrien et menneskeligt indhold er en del af målsætningen med denne bog.
Forfatteren belyser forståelsen af psykiske lidelser. Det videnskabelige grundlag for vores fælles forståelse befinder sig i skæringsfeltet mellem naturvidenskab og hermeneutik.
Genetiske forhold spiller en stor rolle, og samspil, tilknytning samt samfundsmæssige forhold er ligeledes udslagsgivende for, hvordan det enkelte menneske bliver rustet til at klare livets udfordringer.
Pga. de komplekse årsagsforklaringer forekommer det indlysende, at behandlingen også må tilrettelægges ud fra forskellige perspektiver. Tværfagligt og tværsektorielt samarbejde er en nødvendighed, idet hjælpen må tilpasses individuelt med blik for de særlige hensyn, som gør sig gældende for hver enkelt.
Forfatteren, som er læge og specialist i børne- og ungdomspsykiatri, er fortaler for en respektfuld tilgang til den enkelte, uanset alder, køn, etnicitet og sociale tilhørsforhold. Det væsentlige er at se mennesket bag lidelsen på en anerkendende og empatisk måde.
Den enkeltes værdigrundlag udfordres i mødet med ”den anden”. Man må se den enkelte som et individ med særskilte rettigheder og behov og som en del af en større enhed.
Familien og det nærmeste netværk er uvurderlige samarbejdspartnere i denne sammenhæng. Mødet mellem mennesker, det at se den anden, er et gennemgående tema i bogen.
Som medarbejdere i social- og sundhedsvæsenet kan vi ikke altid opfylde alles behov, men vi kan give dem oplevelsen af at blive set, af at møde et medmenneske og ikke en rolle.
Al forskning peger på, at relationen i hjælpearbejdet er en stærkere faktor end selve terapimetoden, når det handler om at skabe en positiv forandring for patienten.
Den grundlæggende kontakt handler om at blive forstået, og ved at blive forstået af en anden kan patienten hjælpes til forståelse af sig selv og sin egen situation, et skridt på vejen til videre udvikling.
Bogen er ikke oversat til dansk, og den er i sagens natur skrevet på baggrund af norske samfundsforhold. De adskiller sig dog i det væsentlige ikke meget fra de danske, når det gælder øget satsning på ambulant behandling til mennesker med psykiatriske problemstillinger. Og når alt kommer til alt, går holdninger, værdier og menneskesyn på tværs af landegrænserne.
Det er en god og tilgængelig bog, som trækker nogle væsentlige pointer frem i forbindelse med arbejdet med mennesker med psykiske lidelser. Det menneskelige indhold tydeliggøres bl.a. ved hjælp af de mange smertefulde eksempler fra forfatterens kliniske virkelighed. Alle faggrupper, som beskæftiger sig med mennesker med psykiske lidelser, vil have gavn af at læse den.
Af Sonja Bech, afdelingssygeplejerske, distriktspsykiatrien i Virum.
Svært at tage "intuitiv" forsker alvorligt
Andreas Moritz
Kræft er ikke nogen sygdom
Forlaget Hovedland 2010
290 sider – 269 kr.
Man forledes til at tro, at Carsten Vagn- Hansen ikke har læst bogen, inden han skrev forordet; men hans anbefaling bør ikke stå uimodsagt.
”Kræft er ikke en sygdom. Sygdom er en helbredelsesmekanisme. Kræft er en stofskiftesygdom.”
Forfatteren gør sig til talsmand for disse tre postulater, hvilket gør det ualmindelig vanskeligt at begribe, hvad det er for et synspunkt, han forfægter.
På internettet introducerer han sig som ”intuitiv forsker”, mens han på bogens omslag beskrives som en af verdens førende inden for alternativ medicinsk forskning.
Imidlertid holder forfatteren sig inden for det biomedicinske paradigme, når han skal forklare årsagssammenhænge, og det er tydeligvis en verden, han ikke er hjemme i.
Referencer fra medicinsk litteratur og Wikipedia behandles som ligeværdige og endegyldige sandheder, upåagtet at nogle af dem stammer fra det 19. århundrede.
Det er svært at tage en forfatter alvorligt, som påstår, at cancer ikke metastaserer, eller som hårdnakket insisterer på at kende sandheden om kræft.
Bedre bliver det ikke af, at der desuden garanteres 100 pct. helbredelse, hvis man følger hans mange råd om f.eks. aldrig at bruge solbriller eller solcreme samt køber nogle af hans produkter, f.eks. hjemmelavede kunstværker med en særlig indbygget energi.
Af Bodil Gyllembourg Lissau, cand.med.vet., BN. Sygeplejerske på Strandhøj kommunale plejeog rehabiliteringscenter, Skodsborg.
Solhatten af for professoren
Bente Klarlund Pedersen
Sandheden om sundhed
Politikens Forlag 2010
224 sider – 250 kr
Deres udsendte anmelder venter i grøften ved hovedvejen ud for Firenze, den lange rejses mål, på en mekaniker til den nedbrudte bil.
Det vil vare endnu nogle timer, før han dukker op. Men pyt!
For med mig har jeg min tro rejsefælle, professorens sandhedsbog, en halv flaske rødvin, brød, ost, oliven og ... en stofserviet.
Scenen er sat til at lære og nyde. En systematisk gennemgang af kost, rygning, alkohol og motion, som bibringer læseren ny viden, luger ud i unødvendig, ofte forvirrende, viden, giver forklaring på, hvorfor vi gør, som vi gør, og viser, hvordan det uhensigtsmæssige kan ændres til noget mindre uhensigtsmæssigt.
Det er ikke en videnskabelig bog, det er, som læseren indledningsvis får at vide, en populærvidenskabelig bog.
Sprogbrug, kapitelinddeling og tegninger sørger sammen med den letlæselige og uformelle skrivemåde for, at vi alle kan være med, også der hvor den populære videnskab går hen og bliver yderst veldokumenteret og videnskabelig.
Professoren skriver vittigt og selverkendende, så bogen bliver brugbar for alle. Der er henvisninger til ”hvis du vil vide mere”, så nørder kan få lov at gå i dybden.
Mens vi modtager viden, føres vi med ind i professorens private verden, uden at den autoritet mistes, som er så nødvendig, når vi skal ændre vores liv.
Som sygeplejerske og underviser i netop bogens emner er udfordringen at kunne svare på patienters og kursusdeltageres spørgsmål, eller at vide hvor man kan hente svarene. Derfor er vi mange, der slæber rundt på uanede mængder af små sedler om vitaminer, kondital, udregningsmetode for glykæmisk indeks m.m. Nu kan sedlerne smides ud, svarene er i bogen.
En anden udfordring er, at mange patienter ikke er interesserede i at høre noget om at halvere risikoen for at dø tidligt: ”Vi vil bare have det godt, til vi dør, om det så er 2-5 år før, er ligegyldigt”.
Bogen er ikke en facitliste, men giver ideer til, hvordan man kan informere uden at true, den formidler små anekdoter, gode råd, egne oplevelser og smarte lettilgængelige statistikker, alt sammen i korte afsnit, som kan gives videre til patienten.
Man må tage solhatten af for Bente Klarlund Pedersen, for det må have været svært at skrive så kort om så mange undersøgelser, som hun gør, uden at gå i detaljer. Men det bliver klart af det. Og hvorfor nu den stofserviet? Jo, den højner nydelsen, mener forfatteren, og at sætte nydelse på dagsordenen er en stor del af bogens mission og en vigtig faktor, hvis man skal ændre vaner.
Af Michala Eich, konsultationssygeplejerske og ansat i Lægeforeningen.