Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Her kaldes patienterne gæster

I Jylland finder man Danmarks nordligste sygeplejersker i Skagen Gigt- og Rygcenter. Her bruger de den danske natur, byens kulturtilbud og et tværfagligt teamarbejde til at hjælpe gæsterne til selvhjælp.

Sygeplejersken 2012 nr. 11, s. 22-23

Af:

Mille Dreyer-Kramshøj, journalist

SY-2012-11-22xxFoto: Lars Horn

I er godt nok heldige, I bor her!”

En træningsgæst stopper et øjeblik op og kigger ud over Skagerrak, hvor bølgerne skummende skyller ind over stenstranden i Skagen. Det 10-15 mand store hold er efterhånden – afhængigt af tempo – jævnt fordelt over stranden. De starter altid dagens træning med en gåtur sammen med en af Skagen Gigt- og Rygcenters sygeplejersker eller andet personale.

”For nogle er det en succes bare at nå ud af parkeringspladsen. Deres mål bliver at nå helt ned til vandet, inden de skal hjem igen,” fortæller Inge-Lise Christensen, som er sygeplejerske på rygcenteret, der ligger 400 meter fra stranden. Sammen med kollegaen Rikke Kromann plejer hun gæsterne, som indlægges bl.a. med svære rygproblemer. Og selvom det er et sundhedsfagligt tilbud, som varetages under Sygehus Vendsyssel, er det vigtigt, gæsterne forstår, at det er et rehabiliteringsophold.

Derfor vil sygeplejerskerne heller ikke kalde dem for ”patienter”, for det lyder af ”sygeliggørelse”, og formålet er at hjælpe dem til selvhjælp. ”Her har man lov til at være egocentrisk og passe helt på sig selv. Der er ikke nogen hverdagskrav om at hente børn eller passe job. Her handler det om at lære at mestre sine smerter, så man kan tackle dagligdagen lettere, når man kommer hjem igen,” siger Rikke Kromann.

Kuliltetest og vandskyende plaster

Tilbage på centret bliver der børstet sand af skosålerne, og dagens øvrige træningsprogrammer går i gang. Inge-Lise Christensen skal kulilteteste en gæst, der gerne vil skære ned på smøgerne, og Rikke Kromann skal hjælpe en anden, der skal have et vandbeskyttende plaster på, inden han skal i centrets nye varmtvandsbassin. Senere afholder sygeplejerskerne individuelle sundhedssamtaler, men centrets arbejdsgange byder også på andre tværfaglige opgaver.

”Vi har et meget tæt samarbejde om hver enkelt gæst med fysioterapeuterne og ergoterapeuterne. Derfor går vi også ind efter behov og hjælper med træningen i vandbassinet eller hjælper med at arrangere ture i lokalområdet,” fortæller Inge-Lise Christensen.

Gæsterne, der kommer fra hele landet, bor nemlig tre uger på centret, og mange vil gerne træne ved f.eks. at gå tur på den nærliggende strand eller i skoven. ”Vi er også Skagensguider,” smiler Rikke Kromann. ”Vi er anderledes på mange måder, men vi er stadigvæk et sygehus,” siger hun.

Centret vandt i 2010 Patienternes Pris for bl.a. ”at behandle patienter som mennesker og ikke som en sygdom”. Siden da har der været stor interesse for centrets tilbud, men centret har måttet sige nej til det voksende antal ønsker om besøg, der har været fra lokale små foreninger og klubber, fortæller Inge-Lise Christensen: ”Folk er jo indlagt her, og besøgene må have et fagligt formål.”