Sygeplejersken
Den psykiatriske sygeplejerske rykker ud, når det indre gør ondt
Psykiatrisk sygeplejerske Susanne Frantsen har skabt bro mellem somatikken og psykiatrien. Hun tilser de patienter, som har skadet fysikken, men også har psykiske problemer.
Sygeplejersken 2012 nr. 12, s. 22
Af:
Mille Dreyer-Kramshøj, journalist
Der skal krydses mange og lange gange, når Susanne Frantsen og Zoltan Kovacs går fra psykiatrien til somatikken for at hjælpe patienter med psykiske problemer.
Det er tidlig morgen, og der er fredeligt på Susanne Frantsens kontor. På bordet ligger et par udklip fra forskellige aviser.
”Selvmordstruede svære at hjælpe” og ”Hjerteanfald giver ægtefæller depression”, lyder overskrifterne.
Mailen, der hver dag lander i indbakken fra kollegerne på Akut Modtageafsnit (AMA) på Aalborg Sygehus, har meddelt, at der lige nu ikke er patienter, der har brug for tilsyn. Den psykiatriske sygeplejerske, som sidder på Aalborg Psykiatriske Sygehus, er ellers hjemmevant med dagligt at skridte de mange trapper, elevatorer og den lange, betonkældergang, der fører under hospitalet og over på AMA.
Hver dag mødes hun med kollegaen, overlæge og psykiater Zoltan Kovacs, der også denne morgen stikker hovedet ind til en kop kaffe og en gennemgang af tidligere og eventuelle patienter. Sammen udgør de det udgående psykiatrihold, der kan komme til patienterne, når det fysiske er skidt, og det samtidig gør ondt i psyken. Tidligere havde patienterne kun mulighed for at få udbedret fysiske skader og blive sendt videre i systemet til den psykiatriske skadestue eller blive sendt direkte hjem. I dag tager Susanne Frantsen og Zoltan Kovacs hånd om dem, mens de stadig er på AMA.
”I forgårs havde jeg f.eks. en ung kvinde, som var indlagt efter et selvmordsforsøg. Hende laver jeg en selvmordsrisikovurdering på og udarbejder en kriseplan til det videre forløb. I samarbejde med somatikken sørger jeg bl.a. for, at der bliver lagt en plan for, hvornår de skal kontakte hendes egen læge og lave en tid til hende,” forklarer Susanne Frantsen, der selv tager de fleste sager og konsulterer Zoltan Kovacs efter behov.
På AMA har hun et særligt rum, hvor hun kan skærme patienterne, så de sammen kan snakke uforstyrret.
”Vi har brug for roen og fortroligheden til at komme ind på livet af patienterne og deres særlige problemstillinger. En patient blev f.eks. indlagt med svær underernæring. Han havde vrangforestillinger om mad og var meget mistroisk over for personalet. Han havde brug for den ro, så vi sammen kunne få talt om, at der ikke var grund til at være på vagt over for os,” fortæller hun.
Patienterne har typisk sociale problemer, misbrugsproblemer, angst eller har forsøgt at begå selvmord, og det er Susanne Frantsen og Zoltan Kovacs’ opgave at vurdere og anbefale pleje og behandlingsforløb, hvis personalet på AMA kender til eller har mistanke om, at de har en psykiatrisk diagnose. Derudover giver de råd og vejledning til personalet.
”Vi skaber en bro mellem somatikken og psykiatrien. For to år siden startede det som et forsøg, men nu er vi en integreret del af udredningen for psykiske sygdomme på AMA, og fra nytår skal vi være et fast tilbud for andre afdelinger på Sygehus Syd,” siger Susanne Frantsen og fortæller, at holdet fremover vil blive større med flere ansatte sygeplejersker og læger.
”Det er fantastisk, hver eneste gang jeg sidder med en patient, der synes, det hele er håbløst, og jeg under samtale kan få ham til at se, at der er en vej og en løsning. Det er sjældent, patienterne siger tak, men personalet på AMA fortæller ofte, at jeg gør en forskel i mit arbejde, og det er en god følelse.”