Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sundhed skal være mere tilgængelig

Tidligere indsats hos børn, mere tilgængelige sundhedstilbud og specialiseret hjælp til socialt udsatte. Sådan lød nogle af Dansk Sygeplejeråds bud på at skabe mere lighed i sundhed på Ulighedens Topmøde den 14. marts. Læs artiklen her

Sygeplejersken 2012 nr. 4, s. 48

Af:

Signe Lene Christiansen, journalist

SY-2012-04-48Opsøgende sygeplejeindsatser for de socialt udsatte borgere er med til at mindske ulighed i sundhed, lød budskabet fra socialsygeplejerske Nina Brünés på Ulighedens Topmøde. Foto: Simon Klein Knudsen.

En udsat borger missede fem konsultationer, fordi han ikke kunne finde rundt på Bispebjerg Hospital. Sådan eksemplificerede en af oplægsholderne på Ulighedens Topmøde, sygeplejerske Nina Brünés, at der ikke er lige adgang til sundheden i dagens Danmark.

Dansk Sygeplejeråd havde i samarbejde med tænketanken Cevea inviteret til Ulighedens Topmøde med spørgsmålet: Hvem betaler prisen for ulighed i sundhed?

”Mange falder igennem, hvis de ikke passer ind i bestemte kasser eller har svært ved at gennemskue systemet, og dem skal vi hjælpe,” sagde formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen i en paneldebat, hvor fagforeningen 3F, Nordea og den tidligere chef for Sundhedsstyrelsen, Jens Kristian Gøtrik, deltog for at komme med bud på løsninger på uligheden.

Fixerum og øget samarbejde
I debatten slog Grete Christensen et slag for, at sundhed skal være mere tilgængelig, f.eks. gennem flere opsøgende sundhedstilbud såsom sundhedsbusser, på arbejdspladser samt i jobcentre og sundhedscentre med lange åbningstider.

”Det handler om at træffe et valg om at være med til at bremse den stigende sociale ulighed og i stedet være med til at skabe lige adgang til sundhed,” sagde hun og fremhævede, at indsatsen til de socialt udsatte borgere skal være målrettet, f.eks. ved at etablere fixerum med tilkoblet gratis tilbud om behandling og ved at øge samarbejdet mellem sygeplejersker i sundhedscentre og socialforvaltninger.

 ”Men det er ikke kun de socialt udsatte, det drejer sig om. Vi skal sætte tidligere ind hos børnene for at bryde den sociale arv og skabe lige muligheder for dem,” pointerede Grete Christensen og foreslog bl.a., at treårsundersøgelsen i almen praksis skal erstattes med et hjemmebesøg af sundhedsplejersken.