Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sygeplejersker er vilde med at lære mere

VIDEREUDDANNELSE. Næsten halvdelen af alle sygeplejersker har i dag taget ekstra uddannelse oven i sygeplejerskeuddannelsen, og syv ud af 10 ønsker sig mere uddannelse, viser en undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd.

Sygeplejersken 2012 nr. 4, s. 20

Af:

Marianne Bom, journalist

SY-2012-04-20
Foto: Søren Svendsen
Sygeplejersker er altså vilde med at lære mere. Men der er brug for, at endnu flere sygeplejersker tager en lang, videregående uddannelse og får stærke kompetencer til at udvikle gode løsninger for borgerne i ligeværdig dialog med læger og andre faggrupper.

Den erkendelse breder sig i regioner og kommuner i disse år. Senest har Kommunernes Landsforening i en ny sundhedspolitik lagt op til, at sundhedspersonalet skal opkvalificeres for at kunne matche komplekse opgaver som f.eks. sundhedsfremme og rehabilitering. Flere regioner har forskningsstrategier eller er i gang med at vedtage dem, og Dansk Sygeplejeråd bakker udviklingen op med sit nye forskningsudspil fra januar i år. Det sætter retningen for sygeplejerskers engagement i forskning de kommende år.

Arbejdsgivernes ønske om mere forskning og opkvalificering hilses velkomment af sygeplejerskerne. Hver tredje sygeplejerske vurderer, at videreuddannelse er nødvendigt, for at han eller hun kan varetage sine arbejdsfunktioner i fremtiden. Samtidig vurderer fire ud af 10, at det faktisk er muligt for dem at tage en videregående uddannelse, og halvdelen siger, de har mulighed for efteruddannelse.

Men hvordan kommer man fra et ønske om at tage en lang, videregående uddannelse til faktisk at gennemføre en master, kandidat eller ph.d.? Det sætter vi fokus på i dette nummer. Tre sygeplejersker fortæller, hvordan de er lykkedes med studierne, og hvad de selv og arbejdspladsen har fået ud af det. De er også klar med en stribe gode råd til andre, der vil i gang. 

Fakta om uddannelse

41 pct. af sygeplejerskerne har en videregående uddannelse ud over deres sygeplejerskeuddannelse. Dvs. de har en specialuddannelse og/eller en anden videregående uddannelse som f.eks. en diplomuddannelse i ledelse eller klinisk vejleder. Det viser en undersøgelse fra Analysebureauet Megafon fra 2010.

Når det gælder uddannelser på master- og kandidatniveau viser tal fra Danmarks Statistik fra 2009, at 3,5 pct. af sygeplejerskerne dengang havde en uddannelse på master- eller kandidatniveau, mens 0,12 pct. af sygeplejerskerne havde en ph.d. Det er Dansk Sygeplejeråds klare indtryk, at der siden 2009 har været vækst i antallet af sygeplejersker, der tager en lang, videregående uddannelse.

Sygeplejersker vil faglig udvikling

Syv ud af 10 sygeplejersker har et ønske om at efter- eller videreuddanne sig inden for de næste fem år. Det er hovedsageligt ønsket om faglig udvikling, der motiverer sygeplejerskernes uddannelsesønske.

Stort behov for mere uddannelse

Hver tredje sygeplejerske mener, at hun har behov for videreuddannelse for at varetage de nuværende arbejdsfunktioner. Ca. halvdelen har brug for efteruddannelse.

Uddannelse gavner på jobbet

Næsten alle sygeplejersker (94 pct.), der har taget en special- eller videregående uddannelse, oplyser, at de har fået gavn af uddannelsen i arbejdet.

Kilde: Megafon og DSR Analyse.

Få sygeplejersker forsker

Meget få sygeplejersker har taget en ph.d. Kun 0,12 pct. havde en ph.d. i 2009. Bioanalytikerne og jordemødrene har en større andel af ph.d.er, og ser man på alle med en lang videregående uddannelse, er andelen af ph.d.er oppe på 5,3 pct.

Kilde: Megafon og DSR Analyse.