Sygeplejersken
Sundhedsplejersker støtter unge mødre
Sundhedsplejersker i Høje-Taastrup har med succes etableret mødregrupper, Mama Nova, for meget unge mødre mellem 15 og 22 år. Evaluering af mødregrupperne viser, at de styrker de unge mødres evne til at håndtere den nye situation. Evalueringen beskrives nedenfor.
Sygeplejersken 2012 nr. 6, s. 64-65
Af:
Signe Maria Rasmussen, cand.scient.soc.
I Høje-Taastrup Kommune fødes årligt ca. 600 børn. Sundhedsplejen skønner, at 8-10 af disse børn fødes af unge sårbare kvinder i alderen 15-22 år. Disse kvinder står over for så massive udfordringer i den nye rolle som mor, at det almindelige sundhedsplejersketilbud ikke er tilstrækkeligt.
Derfor blev mødregruppen ”Mama Nova” oprettet i Sundhedsplejen i 2006 (se boks 1).
Her får de unge mødre intensiv støtte i forældreskabet, samtidig med at de møder andre unge mødre i samme livssituation som dem selv.
Formålet med Mama Nova er at hjælpe den unge mor med at knytte følelsesmæssige bånd til sit barn og lære at give barnet den fysiske og psykiske omsorg, det har brug for.
I sommeren 2011 blev der foretaget en evaluering af Mama Nova. Baggrunden for evalueringen var at få en vurdering af, hvad indsatsen betyder for de unge mødres evne til at varetage deres børns behov, så de opnår god trivsel og en alderssvarende udvikling.
Der er interviewet i alt 12 mødre fra forskellige Mama Nova-grupper. De interviewede mødre er blevet spurgt om deres udbytte af at gå i Mama Nova samt om deres oplevelser med sundhedsplejerskerne.
De unge mødre er tilknyttet Mama Nova fra graviditeten eller kort efter fødslen, og frem til børnene er ca. to år. Der er 6-8 mødre i en Mama Nova-mødregruppe.
Gruppen mødes i kommunale lokaler, og Mama Nova er bygget op om aktiviteter som at lave mad, spise sammen, ture ud af huset og kreative aktiviteter.
I starten mødes gruppen én gang ugentligt. Når børnene er omkring et år, bliver møderne reduceret til én gang om måneden og efterfølgende én gang hver anden måned. Der oprettes nye hold, når der er behov for det. Der er således 3-4 hold i gang samtidig. Der er altid to sundhedsplejersker til stede.
Der er afsat i alt 24 timer pr. uge i sundhedsplejen til Mama Nova. De 24 timer bruges til, at fire sundhedsplejersker, to på hvert hold, løbende kan have tre mødregrupper i gang. De 24 timer er inklusive forberedelse, indkøb til de fælles måltider, individuel kontakt til mødrene ved behov og afvikling af møderne.
Resultater
Evalueringen viser, at mødrene i Mama Nova i høj grad profiterer af den understøttende, sundhedsfremmende samt forebyggende indsats, som Mama Nova tilbyder. Dermed er Mama Nova sandsynligvis med til at forebygge sociale foranstaltninger, idet fokus er at understøtte mødrene i at tackle en kompliceret hverdag.
For mange af mødrene er der ikke tale om et valg mellem Mama Nova eller en anden mødregruppe, men snarere om et valg mellem Mama Nova eller ingen mødregruppe.
Det sociale netværk og tilknytningen til de andre mødre er et centralt udbytte af at komme i Mama Nova. Evalueringen viser, at Mama Nova har dannet grundlag for nye relationer, og mange af mødrene ser hinanden uden for mødregruppen.
Mødrene giver udtryk for, at de i Mama Nova har dannet relationer med mødre på deres egen alder, som de ikke tror, at de ellers ville have fået. Det sociale netværk, de unge mødre oplever i Mama Nova, kan være med til at skabe en positiv selvopfattelse og opmærksomhed omkring det at være ung mor.
Evalueringen har vist, at Mama Nova for flere af mødrene er den eneste dag på ugen, hvor de tvinger sig selv til at komme ud og have socialt samvær med andre. Dermed peger evalueringen på, at Mama Nova kan være med til at forebygge social isolation.
”Det er vigtigt for mig at komme herned. Det er den eneste dag på ugen, hvor jeg tvinger mig selv til at komme ud … det gør, at man kommer ud af fjerene og oplever noget – og man lærer noget nyt.”
Mama Nova fungerer som et læringsrum, hvor mødrene tilegner sig viden fra sundhedsplejerskerne og udveksler erfaringer med de øvrige jævnaldrende mødre.
Usikre mødre
Flere af mødrene er usikre på deres rolle som mor og er ofte bekymrede over, om de gør tingene rigtigt.
Sundhedsplejerskerne i Mama Nova er med til at understøtte mødrene i forældreskabet ved at vejlede og bakke op om mødrenes håndtering af barnet.
”Jeg bruger mange af de ting, jeg har fået at vide hernede omkring udvikling. Både det at udvikle sig som mor, baby og familie.”
Ud over at tilegne sig viden fra sundhedsplejerskerne bruger mødrene i Mama Nova også hinanden til intern læring i forhold til rollen som mor. Mødrene lærer af hinanden og oplever det som vigtigt at få viden om, hvordan andre mødre på deres egen alder tackler hverdagen.
Mødrene giver udtryk for, at der er stor hjælp at få både hos sundhedsplejerskerne og de andre mødre. Der ses en klar tendens til, at Mama Nova fungerer som et socialt frirum, der giver overskud til at klare hverdagen. Størstedelen af mødrene er enlige og/eller har problematiske forhold til deres familie og øvrige netværk, og de giver udtryk for et stort behov for netop den aflastning og det sociale rum, som Mama Nova tilbyder.
”Der er ingen tvivl om, at hvis Mama Nova blev fjernet, ville der være mange mødre, der ville gå ind i sig selv og ikke have overskud. Havde jeg ikke haft Mama Nova, var jeg ikke blevet den mor, jeg er i dag, for så havde jeg følt mig meget alene. Du ville føle dig utrolig ensom ved at være ung mor og sidde derhjemme alene.”
Sundhedsplejerskerne udviser engagement og omsorg, hvilket bevirker, at flere af mødrene oplever det som trygt og givende at komme i Mama Nova. Flere mødre oplever, at Mama Nova er ugens højdepunkt, hvilket giver dem overskud til at kunne klare resten af ugen som ung, (enlig) mor.
Evalueringen viser, at sundhedsplejerskerne er gode til at skabe en tillidsfuld relation til mødrene, hvilket er med til at opbygge tryghed. Alle de interviewede mødre oplever, at sundhedsplejerskerne er rummelige, imødekommende, omsorgsfulde og hjælpsomme.
Yderligere oplysninger om Mama Nova fås hos sundhedsplejerske og fagkonsulent Pia Jessen; PiaJes@htk.dk
Yderligere oplysninger om evalueringen fås hos Signe Maria Rasmussen, ansat i Børne- og Ungerådgivningscentret i
Høje Taastrup Kommune; SigneRa@htk.dk