Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hjælp den kroniske smertepatient

SMERTER. 20 pct. af danskerne lider af kroniske smerter. Sygeplejerskerne spiller en stor rolle i mødet med patienterne.

Sygeplejersken 2013 nr. 1, s. 14-15

Af:

Birgitte Svennevig, journalist

SY-2013-01-14x
Attribution 
Arkivfoto: iStock
20 pct. af danskerne lider af kroniske smerter, og de koster mange penge, når de møder op hos lægen og forlanger at blive helbredt eller i hvert fald bare smertelindret.

Problemet er bare, at de ikke kan helbredes eller smertelindres, viser de senere års forskning. De må indstille sig på et liv med kroniske smerter.

Men hvem skal sige det til dem? Og hvordan sikrer vi, at de får et godt liv på trods af smerterne? Sygeplejerskerne spiller en stor rolle, når det gælder om at komme smertepatienterne i møde.

Læs i dette tema om paradigmeskiftet fra rent medicinsk behandling til tværfaglig, biopsykosocial behandling af kroniske smerter.

   Fakta om kroniske smerter
  • K roniske smerter er et vedvarende eller tilbagevendende smerteproblem, som har bestået i mindst seks måneder trods forsøg på behandling.
  • Ca. 20 pct. af danskerne har kroniske smerter.
  • Blandt smertepatienterne er der en overvægt af kvinder, ældre, fraskilte, lavtuddannede og folk med fysisk anstrengende arbejde.
  • Smertepatienter har dobbelt så mange sygemeldinger og syv gange højere risiko for at måtte forlade arbejdsmarkedet før pensionsalderen.
  • De mest almindelige kroniske smerter stammer fra muskler og led, herunder ryg, skuldre og nakke.