Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Indberetning af bivirkninger kræver opmærksomme sygeplejersker

Der indberettes for få bivirkninger ved medicin. Derfor har man på Bispebjerg Hospital oprettet en bivirkningsmanager, der skal hjælpe læger med at indberette formodede bivirkninger. Men der er brug for observante sygeplejersker, hvis der skal skub i indberetningerne.

Sygeplejersken 2013 nr. 13, s. 70

Af:

Naja Vyberg, sygeplejerske, cand.pæd.soc.,

Mahnaz Ayadipanah, farmaceut

Både sygeplejersker og læger kan indberette bivirkninger ved medicin, det ved vi. Og indberetninger er vigtige for patientsikkerheden. En travl dag i klinikken giver dog sjældent mulighed for at afsætte den halve time, det typisk tager at indberette. Derfor oprettede Klinisk Farmakologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital pr. 1. januar 2013 en såkaldt bivirkningsmanager, hvor læger får hjælp til hurtigt at indberette i stedet for selv at skulle indrapportere til Sundhedsstyrelsen.

Alligevel bliver der stadig indberettet alt for få bivirkninger. Selv om hjælpeordningen indtil nu kun er rettet mod hospitalslæger i Region Hovedstaden, er der hårdt brug for sygeplejerskernes hjælp. Det er nemlig dem, der ofte varetager observationen af patienten og kan følge op på problemer med medicinering.
 

Mistanke er nok

Det kan være svært at identificere en bivirkning og skelne bivirkningen fra et nyt symptom på sygdom. Blandt et utal af symptomer kan f.eks. ondt i hovedet, ondt i maven, kramper eller påvirkning af lever og nyrer skyldes en bivirkning. Vigtigst er, at man ved ethvert nyt symptom bør overveje, om der kan være tale om en bivirkning til et lægemiddel. Man behøver ikke kende årsagen, den blotte mistanke er nok til at indberette. Der er skærpet indberetningspligt på bivirkninger til medicin, hvis lægemidlet er under to år gammelt. Alt sundhedspersonale bør derfor være ekstra opmærksomt på nye lægemidler (1).

I 2012 blev der indberettet 4.500 bivirkninger, hvoraf næsten halvdelen var alvorlige og medførte forlænget indlæggelse, alvorlige skader og i nogle tilfælde død. Hvis vi bliver bedre til at indberette, kan nogle af disse skader undgås i fremtiden. Bivirkninger er årsag til 5-7 pct. af indlæggelserne på medicinske afdelinger og udgør derfor også en betydelig belastning for sundhedsvæsenet. I dag er det meget få bivirkninger, der bliver indberettet, kun 1 ud af 50 (2). En vigtig pointe med oprettelse af den regionale bivirkningsmanager er altså at øge antallet af indberetninger, og det kræver øget fokus på – og bevidsthed om – bivirkninger. Her mener vi, sygeplejerskerne spiller en vigtig rolle.

Litteratur

  1. Sundhedsstyrelsen. Sundhedsstyrelsens årsrapport for overvågning af bivirkninger 2012/2013. 41 sider/31 sider.
  2. Lander AR, Blicher TM, Jimnenez-Solem E et al. Introducing an adverse drug event manager. European Journal of Hospital Pharmacy 2012;0:1-3.