Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

To kulturer blev til én

En fusion mellem de to øre-næse-hals-afdelinger i Køge og Slagelse blev en succes, fordi medarbejderne var involveret under hele forløbet.

Sygeplejersken 2013 nr. 13, s. 45

Af:

Annette Hagerup, journalist

SY-2013-13-40e
Foto: iStock

Det var ”take it or leave it”, da øre-næse-hals-afdelingerne i Køge og Slagelse skulle fusionere og to afdelinger slås sammen på én matrikel på Køge Sygehus. Alle de hidtidige funktioner fra Slagelse blev rykket med til Køge, dvs. øre-næse-hals-ambulatorium, -sengeafsnit og -operationsgang. Fusionen var en realitet pr. 1. juli i år.

At fusionen endte med at blive en succes, skyldes ifølge afdelingens fællestillidsrepræsentant Hanne Zoega Holdt-Simonsen, at der blev spillet med åbne kort fra starten, og at medarbejderne blev involveret under hele forløbet.

Det havde længe været planen, at øre-næse-hals-specialet skulle samles på ét af regionens sygehuse som led i Region Sjællands sygehusplan. For halvandet år siden blev det så klart, at valget var faldet på Køge. Audiologisk klinik ligger dog stadig i Slagelse.

”Kort efter at beslutningen var offentliggjort, blev vi indkaldt til fælles temadage for de to afdelinger. En række arbejdsgrupper blev nedsat for at bygge bro mellem vores to kulturer og arbejdsrutiner. Selvom vi har arbejdet med det samme speciale, har vi haft vidt forskellige procedurer i det daglige,” siger Hanne Zoega Holdt-Simonsen.

Det blev fra starten meldt ud, at der skulle være plads til alle. Men ingen kunne være sikre på at beholde deres gamle jobfunktioner. Alle stillingsnumre blev kastet op i luften, og det stod alle frit for at søge job i enten ambulatorium, sengeafsnit eller på operationsgangen. Samtidig tog oversygeplejersken og afdelingssygeplejerskerne på de respektive afdelinger en snak med hver enkelt medarbejder for at høre, hvilke ønsker de hver især havde til deres fremtidige arbejde. ”Ledelsen har

forsøgt at tilgodese medarbejdernes ønsker bedst muligt, og det er stort set lykkedes. Et par enkelte måtte dog omplaceres, bl.a. fordi der ikke var plads til to afdelingssygeplejersker på den nye afdeling i Køge,” fortæller Hanne Zoega Holdt-Simonsen. Hun skønner, at to tredjedele af de gamle medarbejdere fra Slagelse er flyttet med til Køge.

Rent fagligt betyder fusionen, at Køge får landets næststørste øre-næse-hals-afdeling. ”Her på afdelingen i Køge har vi hele tiden været positivt indstillet overfor fusionsplanerne. Vi har set det som en stor udfordring at blive en større afdeling med flere sengepladser og flere specialer.

Det har været langt sværere for vores kolleger fra Slagelse, som også rent fysisk har skullet skifte arbejdsplads. De har i nogen grad følt, at fusionen blev trukket ned over hovedet på dem. Det har været en stor mundfuld for dem, fordi de var igennem en tilsvarende fusionsproces for tre år siden, hvor deres afdeling blev fusioneret med øre-næse-hals-afdelingen i Næstved,” fortæller Hanne Zoega Holdt-Simonsen og tilføjer:

”Generelt må man sige, at ledelsen har lyttet til vores forslag og har søgt at imødekomme dem. Vi er blevet hørt og har haft indflydelse på processen. Det er lykkedes at få to forskellige medarbejderkulturer til at blive til én. Selvom det har været en hård og turbulent tid for vore nye kolleger fra Slagelse, vil jeg mene, at vi er kommet godt igennem fusionen, og at det smitter af på arbejdsglæden.”

Tema om forandringer