Sygeplejersken
Antallet af eksrygere vokser støt
Flere rygere får hjælp til afvænning hos egen læge. Mange rygere er først begyndt at ryge som voksne. Det er vigtigt at hindre rygestart blandt de unge over 18 år på erhvervsskoler og arbejdspladser, siger Kræftens Bekæmpelse
Sygeplejersken 2013 nr. 2, s. 12-12
Af:
Annette Hagerup, journalist
120.000 danskere har kvittet røgen i løbet af 2012. I alt kan 1,7 mio. (eller 39 pct.) danskere i dag kalde sig eksrygere.
Ifølge den årlige undersøgelse af danskernes rygevaner fra analysebureauet Epinion fortsætter kurven over danske rygere den nedadgående linje, vi nu har set i en årrække. Undersøgelsen er gennemført på vegne af Sundhedsstyrelsen, Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Danmarks Lungeforening.
17 pct. af alle over 15 år betegner sig selv som dagligrygere, mens 5 pct. kun er lejlighedsrygere. I 2011 røg 18 pct. af befolkningen – over 15 år – dagligt, mens 6 pct. røg lejlighedsvis.
Og det at være ryger er ikke en udelt fornøjelse. Tre ud af fire (74 pct.) af rygerne og eksrygerne oplyser således, at de ikke ville ryge, hvis de kunne leve deres liv om. 10 pct. af rygerne (15 pct. af dagligrygerne) ville vælge at blive rygere på ny.
Hver ottende ryger har planer om et rygestop indenfor den kommende måned, og hovedparten ønsker hjælp til at gennemføre det. Undersøgelsen viser, at egen læge spiller en stadigt større rolle, når det gælder rygeafvænning. Næsten halvdelen af de dagligrygere, der har været hos egen læge indenfor et år, er blevet spurgt til deres rygevaner. Og 21 pct. af dagligrygerne har således fået råd eller hjælp til rygeafvænning hos deres læge.
Opmærksomhed på de unge voksne
Rygerundersøgelsen peger på, at det ikke mindst er de unge voksne, indsatsen skal rettes mod.
13 pct. begyndte at ryge allerede i 14-15-årsalderen. Men omkring en tredjedel (32 pct.) er først begyndt at ryge, efter de fyldte 18 år. Derfor bør man have øget opmærksomhed på de steder, hvor de unge kommer – på ungdomsuddannelserne, de videregående uddannelser og på arbejdspladserne, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse.
”Der er et meget stort politisk fokus på at hindre de unge under 18 år i at købe tobak og i at begynde at ryge. Men det løser ikke problemet alene. Det er vigtigt, at vi indretter vores kampagner og informationsmateriale, så det også når de unge, der er fyldt 18 år. Der er desværre på en del erhvervsskoler og arbejdspladser stadig tradition for, at man mødes omkring og med tobak,” siger overlæge i Kræftens Bekæmpelse Hans Storm.
”Vi skulle gerne nå dertil med tobakken, hvor vi i dag er med alkoholen. Præcis som det på de fleste arbejdspladser er uacceptabelt at drikke alkohol i arbejdstiden, så bør der heller ikke ryges i arbejdstiden – hverken ude eller inde. Vi skal have ændret vores normer, så man ikke lokkes til at ryge for at blive en del af fællesskabet,” siger Hans Storm.