Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hudreaktioner hos laparoskopisk og robotopererede patienter kan afhjælpes

Hudproblemer i form af vabler, hævelse og rødme omkring cicatricen kan skyldes, at huden har været ekspanderet, samt at der har været anvendt et stift plaster frem for et blødt, viser resultatet af en spørgeskemaundersøgelse.

Sygeplejersken 2013 nr. 5, s. 64

Af:

Eva Vetner, operationssygplejerske,

Inga Frisk, operationssygplejerske

Operationsafsnittet blev fra sengeafsnittet gjort opmærksom på, at nogle af patienterne havde hudproblemer efter operation i form af vabler, hævelse og rødme omkring cicatricen.

Operationsafsnittet besluttede derfor at undersøge problemet nærmere for at finde ud af omfanget. Havde hudproblemerne relation til bestemte operationstyper, operationslængde, plaster eller det, at der gives injektion Bupivacain i sårkanten i slutningen af operationen hos de urologiske patienter? Måske kunne CO2’s indflydelse på vævet eller patientens habituelle tilstand (alder, fedme, diabetes m.m.) have betydning?

Vores overordnede mål var at undgå, at operationspatienter blev udsat for unødvendige hudproblemer.

Vi søgte litteratur via Cinahl, Pubmed, Embase og Google. Søgeordene var laparoskopi, hud, hudproblemer, dressing, vabler og blister, men vi fandt ingen litteratur om emnet. Operationssygeplejerskekollegaer på andre sygehuse (Herlev, Skejby og Rigshospitalet) blev kontaktet, men meldte tilbage, at problemet var ukendt.

Spørgeskemaer

Til at afdække problemerne fik vi hjælp af de implicerede afdelinger og ambulatorier. Der blev udfærdiget spørgeskemaer til henholdsvis urologiske og gynækologiske patienter.

De urologiske spørgeskemaer omhandlede registrering af de patienter, som havde hudproblemer.

Undersøgelsesperioden varede tre måneder og inkluderede to sengeafsnit og et ambulatorium. I løbet af de tre måneder havde syv patienter hudproblemer i form af vabler, rødme og hævelse. Fem af disse patienter havde gennemgået operation ved hjælp af Da Vinci robot (prostatektomi og cystektomi). En patient havde gennemgået en laparoskopisk operation med fjernelse af nyren, og en patient havde gennemgået en uretraplastisk operation.

Spørgeskemaerne til gynækologiske patienter, hvor intensiv afdeling, to sengeafsnit og et barselsafsnit registrerede, hvorvidt og i hvilket omfang patienterne havde hudproblemer, registrerede 85 patienter. Ud af de 85 var der bemærkninger vedrørende seks.

Tre patienter var opereret ved hjælp af Da Vinci robot. En patient havde fået foretaget en laparoskopisk operation, og to patienter havde fået foretaget sectio. Sidstnævnte patienters hudproblemer var afgrænset til selve operationsafdækningsområdet.

Vi reflekterede over resultaterne; var der nogle fællestræk, og hvilke tiltag kunne vi sætte i værk?

Et kendt problem

Vi kontaktede en sårsygeplejerske og produktspecialist ved Mölnlycke. Hun fortalte, at det var et kendt problem, som de havde undersøgt og fundet dokumenteret løsning på.

Resultatet af deres undersøgelse viste, at patienter, hos hvem huden har været ekspanderet (sectio, laparoskopi, Da Vinci robotoperation), er særlig udsatte for at få vabler, hvis man anvender et stift plaster kontra et eftergiveligt plaster.

Før undersøgelsen anvendte vi Mepore Pro plaster til alle vores operationspatienter. Forsøgsvis skiftede vi Mepore Pro plasteret ud med Mepilex Border Lite plaster til alle laparoskopiske indgreb og registrerede hudproblemer i yderligere to måneder. I denne periode var der ingen patienter, som havde hudproblemer.

Konklusion

Efter konstatering af, at der ingen hudproblemer er efter brug af Mepilex Border samt sårsygeplejerskens evidensbaserede undersøgelse (1+2), der viser, at et elastisk/fleksibelt plaster er bedre for huden, har vi besluttet fremover at anvende et elastisk plaster (Mepilex Border) til patienter, som er opereret laparoskopisk.

Ved sårtilsyn kan man lette plasteret og sætte det på igen, uden at huden bliver skadet eller tilhæftningen bliver forringet. Selvom Mepilex Border er væsentlig dyrere i anskaffelse, er det ikke sikkert, det er dyrere på lang sigt, da det kan sidde i op til syv dage.

Det er vigtigt, at sårplejespecialisternes viden bliver kommunikeret ud til brugerne, og at relevante afdelinger bliver informeret om korrekt brug af nyt plaster. Derfor vil vi sammen med sårsygeplejersken besøge afdelingerne og informere om vores tiltag på området.

Inga Frisk og Eva Vetner arbejder på Aalborg Universitetshospital, Aalborg Sygehus Nord, Klinik Kvinde-barn og urinvejskirurgi. 

Litteratur

  1. Postoperative wound blistering: is there a link with dressing usage? Journal of wound care vol. 11. No 7. July 2002.
  2. Assessing Mepilex Border in post-operative wound care. Wounds UK, 2010, Vol 6, No 1.