Sygeplejersken
De første koloskopisygeplejersker uddannet
Regionerne har i fællesskab etableret en national uddannelse til koloskoperende sygeplejerske. Indførelsen af tarmkræftscreening har skabt øget behov for sundhedspersonale, der er uddannet i at opspore tarmkræft.
Sygeplejersken 2013 nr. 6, s. 12
Af:
Annette Hagerup, journalist
De første danske sygeplejersker har nu gennemført den nye nationale uddannelse til koloskoperende sygeplejerske. Der er tale om en efteruddannelse, der kvalificerer sygeplejersker til at udføre koloskopi (kikkertundersøgelse af hele tyktarmen, red.) på egen hånd.
Dermed kan sygeplejersker være med helt i front til tidlig opsporing af tarmkræft, som hvert år rammer omkring 3.000 danskere. Koloskopi har hidtil været en lægeopgave. Dog har bl.a. Region Syddanmark haft deres egen efteruddannelse i koloskopi for sygeplejersker.
Baggrunden for at indføre en national koloskopiuddannelse er den nye landsdækkende tarmkræftscreening, som starter 1. januar 2014. Sundhedsstyrelsen forventer, at der årligt vil blive behov for at gennemføre 22.000 koloskopier på landsplan, og det har skabt et behov for, at sygeplejerskerne også kan varetage denne opgave, fortæller Janet Samuel, kontorchef i Center for sundhedspolitik, økonomi og socialpolitik, Danske Regioner.
Ifølge Janet Samuel er den koloskoperende sygeplejerske et eksempel på fleksibel opgavevaretagelse, som vi vil se meget mere af i fremtiden.
”Sundhedsvæsenet vil i stigende grad være kendetegnet ved den fysiske samling af funktioner og kompetencer i større enheder, nære regionale sundhedstilbud, udgående funktioner og behandling i borgerens hjem. Denne øgede kompleksitet betyder, at pleje og behandling ikke kan varetages af enkelte faggrupper, og fleksibel opgavevaretagelse mellem faggrupperne er derfor en af løsningerne. Derudover skal fremtidens sygeplejerske have flere færdigheder inden for tværfagligt og tværsektorielt samarbejde, forløbskoordination, kommunikation og inddragelse af patienten som partner i sit eget forløb, siger hun og tilføjer:
”Der kan også være behov for, at sygeplejersker i fremtiden får nye kompetencer f.eks. i forhold til at varetage behandling og pleje af kronisk syge patienter. Her kan de gode erfaringer med ekspertsygeplejersken i udlandet være en kilde til inspiration.”
Danske Regioners ønske om at se på erfaringerne med ekspertsygeplejersker vækker begejstring i Dansk Sygeplejeråd. Formand Grete Christensen peger på, at Dansk Sygeplejeråd længe har argumenteret for, at sygeplejersker med særlige kompetencer kan spille en større rolle i forhold til det stigende antal kronisk syge danskere.
”En række lande, f.eks. England, har indført ekspertsygeplejersker, som har et stort selvstændigt virksomhedsområde. Det betyder, at den samme sundhedsperson kan tilbyde patientrettet forebyggelse, undervisning i sygdomsmestring og justering af behandling og sygepleje. Evalueringer viser, at det fungerer sikkert, klinisk korrekt og effektivt i praksis,” siger Grete Christensen.
Læs også tema om sygeplejerskers nye roller
Den nationale koloskopiuddannelse blev udbudt første gang i november 2012. Her gennemførte 26 sygeplejersker den teoretiske del. Disse sygeplejersker er nu i gang med den praktiske del af uddannelsen, hvor de får sidemandsoplæring med fast mentor på eget sygehus. Under den praktiske oplæring foretages 150 koloskopier under supervision, og der afsluttes med en praktisk prøve.
Tre sygeplejersker har indtil videre gennemført hele uddannelsen. Til efteråret starter et nyt hold på den teoretiske del. Den teoretiske del udbydes af Region Syddanmark, og den praktiske foregår i den enkelte region.