Sygeplejersken
Løft øger risiko for abort
Gravide med mange løft på jobbet har øget risiko for ufrivillig abort – særligt i graviditetens første måneder, viser ny forskning. På Nordsjællands Hospital er der indført en gravid-APV.
Sygeplejersken 2013 nr. 6, s. 9
Af:
Marianne Troelsen Skou, journalist
Tunge løft, allerede fra det øjeblik man bliver gravid, kan føre til ufrivillig abort, viser ny forskning fra ”Bedre sundhed for mor og barn-projektet” på Rigshospitalet.
”Overordnet set viser studiet, at gravide med tunge løft har en risiko for en tidlig spontan abort inden 12. graviditetsuge. Men vi finder også, at der er en risiko for sen abort i graviditetsuge 12-22. Her er sammenhængen bare ikke lige så tydelig,” fortæller forsker, jordemoder og ph.d. Mette Juhl.
Hun har stået i spidsen for et forskningsprojekt, hvor man har fulgt 71.500 erhvervsaktive gravide fra perioden 1996 til 2002. Af dem oplevede 2.886 en spontan abort.
Projektet viser, at kvinder, der i løbet af en dag løfter over 1.000 kg, fik fordoblet deres risiko for spontan abort sammenlignet med kvinder, som ikke har tunge løft på jobbet. Men ifølge Mette Juhl var risikoen allerede forhøjet, når kvinderne løftede mere end 100 kg om dagen og ved løft over 20 kg.
”I vores studie fandt vi, at risikoen steg, jo mere kvinderne løftede. Det gjaldt både det samlede antal kilo løftet om dagen og ved enkelte løft over 20 kg,” siger Mette Juhl.
Risiko ved personløft
Tidligere lød anbefalingerne fra Arbejdstilsynet, at gravide ikke måtte løfte mere end 12 kg ad gangen og ikke mere end 1.000 kg om dagen. I de nuværende retningslinjer er der ingen præcise grænser for, hvor meget gravide må løfte, fordi der ikke er videnskabelig evidens for lige præcis de ovennævnte grænser.
”Det er sådan set fornuftigt nok, men på den anden side giver det et rådgivningsproblem for læger, jordemødre og arbejdspladsen. For her mangler man vejledning og retningslinjer. Derfor ville det være smart at kigge på de her retningslinjer igen,” siger Mette Juhl. Hun oplyser, at man ud fra resultaterne fra dette ene studie skulle fraråde gravide kvinder at løfte enkelte ting over 20 kg og over 100 kg i alt om dagen.
Forskerne så også på, om løft af personer betød noget for abortrisikoen. De fandt, at blandt kvinder i jobs med personløft var der en næsten tredobbelt risiko for tidlig spontan abort sammenlignet med ingen løft eller med løft op til 100 kg om dagen.
Gravid-APV
En analyse fra Dansk Sygeplejeråd fra november 2012 viser, at 7 pct. af sygeplejerskerne mindst halvdelen af arbejdstiden er udsat for tunge løft. Det er især de unge sygeplejersker under 30 år, der er udsat for tunge løft. Her melder hele 16 pct. om tunge løft i mindst halvdelen af arbejdstiden.
På Nordsjællands Hospital indførte man i 2007 en gravid-APV, der netop har til formål at vejlede og hjælpe de gravide til et mere sikkert arbejdsmiljø. Årsagen er, at der tidligere var en del gravide, der blev sygemeldt 2-3 måneder inde i graviditeten, fordi de var bange for de fysiske arbejdsopgaver.
”Vi ville gerne gøre det sikkert for de gravide at passe deres arbejde. Det er ikke godt for dem at komme ud af arbejdsmarkedet i så lang tid. Desuden vil vi jo gerne gøre brug af deres kompetencer i så lang tid som muligt,” fortæller Bette Lundh, der er arbejdsmiljøkonsulent på Nordsjællands Hospital.
De enkelte afsnit på hospitalet er blevet vurderet, og arbejdsopgaverne er inddelt i kategorierne rød, gul, grøn, hvor røde arbejdsopgaver ikke skal varetages af en gravid medarbejder.
”Det er lederens opgave i afdelingen at udarbejde en gravid-APV og gennemgå arbejdsopgaverne punkt for punkt sammen med den gravide medarbejder,” siger Bette Lundh, der videre oplyser, at nogle af de røde arbejdsopgaver f.eks. kunne være forflytning af en patient.