Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Operation og anæstesi har fælles koordinator

På operationsgangen i Aarhus Universitetshospitals gynækologisk-obstetriske afdeling koordinerer én sygeplejerske dagsprogrammet på tværs af specialerne.

Sygeplejersken 2013 nr. 6, s. 36-37

Af:

Kirsten Bjørnsson, journalist

SY-2010-06-36aAnna Lisa Gandrup er en af fire sygeplejersker, der skiftes til at være koordinator. To er fra anæstesi, to fra operation. Foto: Kissen Møller Hansen   

Da anæstesisygeplejerske Anna Lisa Gandrup møder som koordinator på Y-OP i Skejby denne tirsdag morgen, ser det ud til, at der er luft i dagsprogrammet. Et par operationer blev aflyst så sent i går, at det ikke lykkedes at få kaldt nye patienter ind fra ventelisten. Så der skal kun opereres på tre af de fire operationsstuer, og et par sygeplejersker har fået lov til at afspadsere.

Men klokken halv ti kommer en af overlægerne for at høre, om hun kan få plads til en akut patient.
”Jeg har et hul med det samme,” tilbyder Anna Lisa Gandrup. ”Er der skrevet journal på patienten?”
Mens overlægen bestiller anæstesitilsyn og finder en gynækolog, der kan afløse i ambulatoriet, så længe hun opererer, går Anna Lisa Gandrup i gang med at bemande stuen.

En operationssygeplejerske, der egentlig har administrativ dag, må assistere ved operationen. Gulvfunktionen får den operationssygeplejerske, der i dag står som sweeper, dvs. at hun afløser ved pauser, hjælper til med klargøring af stuerne m.m. Den anæstesisygeplejerske, der er sweeper på anæstesisiden, bliver også sat ind, og i løbet af en halv time kan operationen gå i gang. Så er begge sweepere optaget, men det problem løser Anna Lisa Gandrup ved selv at gå ind og hjælpe, når der er behov.

Koordinator på skift hos fire

Før i tiden var det noget mere omstændeligt at få jongleret rundt på stuer og personale, når der kom akutte patienter. Dengang var der to koordinerende sygeplejersker, én fra anæstesi, én fra operation. Men for halvandet år siden indførte afdelingen en fælles koordinator. Fire sygeplejersker skiftes til at have funktionen, to af dem er anæstesisygeplejersker, to er operationssygeplejersker.

”I starten var det meget nyt, og f.eks. var der nogen betænkelighed blandt anæstesilægerne ved at skulle give besked om anæstesi til en operationssygeplejerske. Tilsvarende, når kirurgerne skulle aftale med en anæstesisygeplejerske,” husker Anna Lisa Gandrup.

Men det viste sig hurtigt, at det fungerede. Det hele går mere smidigt, når én person har hele overblikket, og i dag bliver der ikke aflyst operationer i samme grad som før. Ligesom vigtige informationer heller ikke går tabt under koordineringen mellem de to specialer.

Det er også en fordel, at koordineringen ikke længere går på skift hos alle i de to sygeplejerskegrupper, men ligger fast hos fire personer, siger Anna Lisa Gandrup.

”Det giver mere rutine, og planlægningen bliver mere realistisk. Når jeg f.eks. ser i journalnotatet, at patienten har et BMI på 45, så ved jeg, at operationen varer en time længere, selv om knivtiden normalt er 90 minutter.”
Som en ekstra gevinst har personalet fået bedre kendskab til og respekt for hinandens specialer, tilføjer hun: ”Der er mere ”vi”, hvor der før var ”dem” og ”os”.

”Din bedste oplevelse som koordinator for nylig?

”I går havde vi et program, hvor vi tænkte: Gad vidst om det vil lykkes. Men da jeg gik hjem klokken tre, var den sidste patient inde. Det er dejligt, når vi kan tilgodese alle og samtidig får udnyttet vores ressourcer.”