Sygeplejersken
Ph.d.-forsvar: Samarbejde øger chancen for succes
Onsdag den 15. maj 2013 kl. 14.00-16.00 i Eduard Biermann Auditoriet, Søauditorierne, Aarhus Universitet, forsvarer sygeplejerske, cand.pæd.pæd., Dorthe Sørensen, ph.d.-projektet ”Nurse-patient collaboration during non-invasive ventilation in patients with acute respiratory failure due to COPD”.
Sygeplejersken 2013 nr. 6, s. 59
Af:
Dorthe Sørensen, sygeplejerske, cand.pæd.pæd.
Patientgruppen i afhandlingen er patienter med kronisk obstruktiv lungesygdom. Af og til kan sygdommen blusse op og kræve akut behandling på hospitalet. Maskebehandlingen kræver, at patienten er vågen, og derfor er det også muligt at involvere patienten i et samarbejde med sygeplejersken om at gennemføre behandlingen. Samarbejde er afgørende for, at behandlingen virker, som den skal, og opleves så skånsom som muligt.
På baggrund af interview og observation har Dorthe Sørensen udviklet to teoretiske modeller. Den ene viser tre forskellige måder at samarbejde på, og at samarbejdet nogle gange helt udebliver, så patienten ikke bliver set og hørt. Den anden model viser, at behandlingsforløbene er vidt forskellige.
Nogle patienter kan ikke udholde behandlingen, og andre oplever, at behandlingen straks hjælper på åndenøden. Men det fælles for alle behandlingsforløbene er, at behandlingen har kritiske momenter bl.a. i opstartfasen. Desuden viser undersøgelsen, at erfarne sygeplejersker håndterer kompleksiteten i behandlingen ved at opdele den i mindre komponenter.
Den nye viden kan bruges til at forbedre specialuddannelsen af de sygeplejersker, som har ansvar for plejen af netop de akut indlagte KOL-patienter.