Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Ph.d.-forsvar: Livet med osteoporose – en kohorte og kvalitativ undersøgelse

​Osteoporose (knogleskørhed) er et verdensomspændende folkesundhedsproblem. I Europa vurderes det, at hver tredje kvinde og hver fjerde mand på 50 år og derover vil opleve knoglebrud pga. osteoporose. Disse brud er ofte med betydelig sygelighed og dødelighed til følge.

Sygeplejersken 2014 nr. 1, s. 57

Af:

Carrinna Hansen, forskningssygeplejerske, MPH

Carrinna Hansen, forskningssygeplejerske, MPH, forsvarer den 28. januar 2014 kl. 14.00 på Syddansk Universitet Campus København ph.d.-afhandlingen ”Life with Osteoporosis – a Cohort and Qualitative study” (Livet med osteoporose – en kohorte og kvalitativ undersøgelse).

Forsvaret finder sted på Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet, Øster Farimagsgade 5, 1353 København K, i det store mødelokale på 1. sal.

Afhandlingen omfatter to delstudier:

  1. En landsdækkende dansk registerundersøgelse, der har vist, at der blandt 100.949 patienter, som i en 11-årig periode indløste mindst én recept på antiosteoporotisk medicin, var hele 43,4 pct., som ikke opnåede effekt af den medicinske behandling, enten fordi de stoppede behandlingen allerede i løbet af det første år (38,7 pct.), eller fordi de ikke indløste tilstrækkelig medicin til at kunne opnå behandlingseffekt (4,7 pct.). Tre risikogrupper i forhold til receptindløst medicin blev beskrevet i studiet; en beskrivelse, der kan anvendes af sundhedsprofessionelle til at identificere patienter med behov for en særlig forebyggende indsats. At leve med en kronisk tilstand påvirker ofte menneskets livssituation på flere niveauer.
  2. En etårig interviewundersøgelse med nydiagnosticerede kvinder blev gennemført for at få indblik i deres oplevelse af at skulle leve med behandlingskrævende osteoporose. Kvinderne fortalte om deres erfaringer med at leve med osteoporose. Gennem analysen fremstod, at det, der var centralt for kvinderne, var: Det at blive diagnosticeret, accept af diagnosen og betydningen af at blive taget alvorligt. Det at få ordineret medicinsk behandling og blive påvirket heraf, at skulle træffe en personlig beslutning om at tage/ikke tage medicinen eller stoppe med at tage medicinen. Det daglige liv med osteoporose, behovet for at tilpasse sig, evt. ændre livsstil, fortolkning af symptomer, tolkning af resultat af scanning og refleksioner vedr.  livsstilsfaktorer.

Tilsammen bidrager de to delstudier til den aktuelle viden om osteoporose ved at beskrive afgørende faktorer for potentielle risikogrupper samt aktuelle temaer centrale for nydiagnosticerede kvinder, når de skal håndtere et liv med osteoporose.

Resultaterne peger i en ny retning vedr. sundhedsfremmende områder og kan anvendes til at målrette tiltag med henblik på at etablere forbedret patientpleje og behandling, mindske risikoen for knoglebrud og fremme knoglesundheden.
Yderligere forskning er nødvendig for i detaljer at undersøge den mangesidede proces, det er at tilpasse sig et liv med osteoporose.

Vejledere
Birthe D. Pedersen, lektor, ph.d., Enheden for Sygeplejeforskning, Klinisk Institut, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet, Hanne Konradsen, forskningsleder, ph.d., Forskningsenheden, Gentofte Hospital, og Bo Abrahamsen, professor, forskningsansvarlig overlæge, ph.d., Medicinsk afd. F, Gentofte Hospital.

Opponenter/bedømmelsesudvalg
Niels Christian Hvidt, lektor ved Helbred, Menneske og Samfund, Institut for Sundhedstjenesteforskning, Syddansk Universitet og Professor für Spiritual Care, LUM, München (formand), Nina Emaus, professor, Institut for Helse og Omsorgsfag, Universitetet i Tromsø, Norge, samt Erik Elgaard Sørensen, forskningsleder, lektor, ph.d., Forskningsenheden for Klinisk Sygepleje, Aalborg Universitetshospital og Klinisk Institut, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet.

Økonomisk støtte er tildelt fra Syddansk Universitet, Gentofte Hospital, Region Hovedstadens Forskningsfond til Sundhedsforskning, Aase og Ejnar Danielsens Fond, Osteoporoseforeningen, Snedkermester Sophus Jacobsen og hustru Astrid Jacobsens Fond.

Carrinna Hansen, forskningssygeplejerske, MPH, Glostrup Hospital, Københavns Universitet, Anæstesiologisk Afdeling Y.