I HVERT NUMMER
Fra forsker til fag: Børn med ADHD og autisme kan identificeres tidligere end hidtil antaget
I Danmark findes ca. 143 sygeplejersker med en ph.d. eller doktorgrad. Sygeplejersken har opsøgt nogle af dem for at finde ud af, hvorfor de valgte forskervejen, og hvordan det er gået, siden de fik deres forskertitel.
Studerende i praksis: Det er okay at have følelser med i sygeplejen
En sygeplejestuderende bliver meget berørt, da hun skal tage afsked med en patient. En kollega signalerer, at det klart er for meget. Den sygeplejestuderende finder senere ud af, at hun er uenig. Følelser er i orden, når man kommunikerer med en patient, mener hun.
Dilemma: Hjælp mig med at dø
Aktiv dødshjælp, assisteret selvmord eller døden, som den kommer. Debatten ulmer næsten altid, og sociale medier gør det lettere at finde ud af, hvad andre fagfolk mener om emnet.
Parentes: Kan De tale lidt højere?
I hvert nummer bringer Sygeplejersken et parentesbillede med uddybende tekst af en fagligt interessant eller spændende situation. I tilfældet old age simualtion på Metropol i København udvidede vi parentesbilledet med en billedreportage, som vi har valgt at bringe eksklusivt på Sygeplejersken.dk.
5 faglige minutter: Et sundhedsvæsen, der gerne vil rumme det hele
Halima er sød og smilende, og nu er det tid til sengebad og rent tøj før morgenmaden. I dag vil det projekt være hurtigt overstået. For Halima vasker ikke tissemænd.
Anmeldelser
Baggrund
"Folk dør unødvendigt af ebola"
Jens Windahl Pedersen måtte afvise patienter med ebola, da han var frivillig sygeplejerske i Liberia. Han er frustreret over, at ikke flere organisationer hjælper de ramte befolkninger.
Mettes stemme er blevet hørlig
RECOVERY. I filmen ”Mettes stemme” fortælles historien om en sindslidende kvindes kamp for at kæmpe sig ud af patientrollen. I dag har Mette Askov, som er uddannet sygeplejerske, konfronteret sine dæmoner og generobret sit liv.
Diagnosen holder sindslidende fast i patientrollen
RECOVERY. Recovery er en proces, der gør, at mennesker med sindslidelse kan komme sig helt eller delvist. Personernes problemer er ikke kun snævert koblet til deres diagnose, viser forskning. De handler også om samfundets krav om, at de skal være effektive, produktive og ja, normale.
På job: Patienterne står selv for hele dialysen
Dialysepatienter på Limited Care P-LC Frederiksberg Hospital bliver oplært i at gøre dialysestol og -maskine klar, starte dialysekateter, stikke sig med kanyle, afmontere slanger og rengøre maskinen efter brug. Sygeplejersker bruger tiden på at undervise.
Tema: Sygeplejerskers partnervalg
Lige børn leger bedst
PARTNERVALG. Det hidtil mest udbredte læge-sygeplejerske-parforhold er blevet indhentet. Yngre sygeplejersker vælger nu oftere en partner med samme uddannelseslængde som f.eks. lærer eller pædagog. Læs i dette tema om sygeplejerskers partnervalg og fordelene for et lærer-sygeplejerske-par.
Yngre sygeplejersker vælger lærere som partner
PARTNERVALG. Sygeplejersker danner oftest par med folkeskolelærere og pædagoger, der har overhalet læger og sundhedspersonale som typiske partnere, viser nye tal. Især den yngre generation af sygeplejersker vælger partner med samme indkomst og uddannelseslængde, vurderer kønsforsker.
Hos os er der ikke forskel på mor og far
PARTNERVALG. Hjemme hos sygeplejerske-lærer-parret i Egå er der enighed om at vægte familien over karrieren. Det giver ro og stabilitet i familien, at begge har en arbejdsdag, der gør det muligt at være meget hjemme. Men også fagligt har parret meget at tilbyde hinanden.
Forskel på partnervalg i sundhedssektoren
PARTNERVALG. En del sygeplejersker finder en partner, der også arbejder inden for sundhedsområdet. Men mens de kvindelige sygeplejersker foretrækker læger, ser de mandlige sygeplejersker ud til at være interesseret i andre sygeplejersker og sosuer.
Fag
Plejen på hospice set fra patienters, pårørendes og personalets perspektiv
PALLIATION. Artiklen beskriver en undersøgelse af den særlige praksis, som udfoldes på et specifikt hospice. Hensigten er at tydeliggøre, hvad praksis indeholder, og hvordan den opleves af patienter, pårørende og personale.
Systematisk identifikation af symptomer hos palliative patienter
PALLIATION. Et projekt i medicinsk afdeling har resulteret i udviklingen af et skema til symptomscreening med tilhørende handlingsanvisninger samt en elektronisk standardplan. Der er tale om tre redskaber, som gennem tæt dialog med patienten understøtter plejeindsatsen hos palliative patienter indlagt i sen fase af deres forløb.
Den usynlige projektsygeplejerske
Artiklen beskriver det arbejde, en projektsygeplejerske udfører i forbindelse med et klinisk forskningsprojekt. Desuden opfordrer forfatteren til øget uddannelse og deltagelse i protokolskrivning for at fremme en sygeplejefaglig vinkel i forskningen, når dette er muligt.
Nyt medicineringssystem inddrager patienterne
Artiklen beskriver de første erfaringer med One-Stop Dispensing på en dansk sengeafdeling. Systemet er baseret på, at patienterne medbringer egen medicin og er selvdispenserende og -administrende under indlæggelsen.