Sygeplejersken
Forskel på partnervalg i sundhedssektoren
PARTNERVALG. En del sygeplejersker finder en partner, der også arbejder inden for sundhedsområdet. Men mens de kvindelige sygeplejersker foretrækker læger, ser de mandlige sygeplejersker ud til at være interesseret i andre sygeplejersker og sosuer.
Sygeplejersken 2014 nr. 13, s. 22-23
Af:
Miriam Lykke Schultz, journalist
De stereotype billeder af kønnene har stadig betydning for, hvem vi anser for at være attraktive partnere, mener Karen Sjørup. ”Historisk set er sygeplejersken blevet opfattet som det evigt kvindelige, der udfylder rollen både som sexobjekt, hustru og moder. Foto: Helene Bagger.
6 pct. af alle sygeplejersker vælger en partner med beskæftigelse inden for sundhedsområdet. Det viser en særopgørelse fra Danmarks Statistik, som Sygeplejersken har fået foretaget.
Hvis man udelukkende ser på partnere inden for sundhedsområdet, så ligger lægerne stadig i toppen af faggrupper, som kvindelige sygeplejersker danner par med. De mandlige sygeplejersker finder derimod oftere sammen med sosuer eller andre sygeplejersker.
Et asymmetrisk partnervalg
Tallene indikerer, at selvom parforholdets sammenhængskraft har ændret sig, så ser de traditionelle kønsroller stadig ud til at slå igennem i partnervalget, forklarer arbejdsmarkeds- og kønsforsker Karen Sjørup, der også står bag en europæisk undersøgelse om mænd i sygeplejerskefaget.
Det forklarer tilbøjeligheden til – for nogle af de kvindelige sygeplejerskers vedkommende – at danne par ”opad” i hierarkiet og for nogle af de mandlige sygeplejerskers vedkommende ”nedad” eller ”henad”, mener hun.
Hun understreger, at disse præferencer hovedsageligt ser ud til at gælde den ældre generation, hvorimod den unge generation har tendens til at vælge en partner med samme uddannelsesniveau.
I den traditionelle forståelse af maskulinitet er manden den primære forsørger.
”Mange mænd føler sig truet på deres maskulinitet, hvis ikke de er den part i forholdet, der tjener mest. Derfor vil de være tilbøjelige til at undgå en partner, der tjener mere end dem selv,” vurderer hun.
Med 1,28 antal børn pr. sygeplejerske ligger faggruppen i den absolutte top af landets største faggrupper, når det drejer sig om at få flest børn.
Kilde: Særopgørelse fra Danmarks Statistik for fagbladet Sygeplejersken. Antal sygeplejersker i alt: 44.457.
Partneren skal udfylde kønsrollen
Historisk set er sygeplejersken blevet opfattet som det evigt kvindelige, der udfylder rollen både som sexobjekt, hustru og moder, fortæller Karen Sjørup.
”Man har et billede af sygeplejersken som en attraktiv figur, der giver kærlige klap og god omsorg.”
Den omsorgsprægede profil ser derimod ud til at gøre sig mindre godt på ægteskabsmarkedet for de mandlige sygeplejersker. Stikprøven viser, at mens kun hver femte af de kvindelige sygeplejersker er single, så lever hver fjerde mandlige sygeplejerske som single.
”Der eksisterer en fordom om, at en mandlig sygeplejerske ikke er en rigtig mand. Det gør det mindre attraktivt som mand at være sygeplejerske,” siger ph.d. og sociolog Kenn Warming, der arbejder som specialkonsulent i ligebehandlingsafdelingen ved Institut for Menneskerettigheder. Han står bag en ph.d.-afhandling om mænds oplevelser og erfaringer i bl.a. sygeplejerskefaget.
”Mændene synes ikke, det er det mest sexede at sige på en bar en nat, hvor de skal ud og møde nogen, at de arbejder som sygeplejerske.”
Karriere i konfliktzoner
Kenn Warming mener, at det er medvirkende årsag til, at mandlige sygeplejersker vælger at videreuddanne sig til en ledelsesmæssig funktion eller specialisere sig til f.eks. anæstesisygeplejerske.
”I disse jobs er der både action og hurtige beslutninger, hvor det gælder liv eller død. Noget, som vi traditionelt set associerer med mænd.”
Af samme grund er der mandlige sygeplejersker, som vælger en karriere i konfliktzoner inden for ”Læger uden Grænser” eller på felthospitaler, fortæller han.
”Men med disse jobformer falder de udenfor den stereotype familielivsrolle, hvilket også gør det svært for dem at blive set som attraktiv familiemand,” siger Karen Sjørup.