Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Anmeldelser

Sygeplejersken 2014 nr. 5, s. 48-50

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

Højaktuel provokation

Robert Whitaker

Den Psykiatriske Epidemi

Illusionen om mirakelpillen

Psykovision 2013
413 sider – 299 kr. + porto

Bog_cover_psykiatrisk_epidemiTitlen på denne kontroversielle bog refererer til den dramatiske stigning i antallet af mennesker med psykiske lidelser i den vestlige verden i de seneste årtier. Forfatteren, som er amerikansk videnskabsjournalist, undersøger sammenhængen mellem fremkomsten af stadigt flere typer psykofarmaka og den eksplosive stigning i antallet af mennesker med psykiatriske diagnoser. Det logiske ville være færre syge i takt med bedre behandlingsmuligheder.

Whitaker har lavet en omfattende research med mere end 700 videnskabelige litteraturhenvisninger og flere interview med patienter, og gang på gang er konklusionen, at psykofarmaka i bedste fald har den tilsigtede effekt i en kort periode, men på den lange bane gør mere skade end gavn.

Og skaderne er på ingen måde harmløse, til tider kan de endda være livstruende. Samme tendens gør sig gældende med såvel antidepressiva, anxiolytika, neuroleptika og centralstimulerende stoffer.
Men hvordan kan velkvalificerede og højtuddannede læger fortsætte en behandling med så tvivlsom og varierende effekt? Ifølge Whitaker er svaret, at symptomerne forværres ved seponering, hvorfor det bliver et spørgsmål om pest eller kolera. Dvs. at behovet for kontinuerlig livslang behandling i nogle tilfælde er medicinudløst snarere end fremkaldt af sygdommen.

Grundlæggende er forfatteren ikke imod medicinsk behandling, og han medgiver, at kortvarig behandling kan være særdeles gavnlig, men han stiller skarpt på medicinens negative langtidsvirkninger som forklaring på den psykiatriske epidemi. Og her ser han et alvorligt dilemma. Som alternative behandlingsmuligheder nævner han ”Laplandsmodellen” med åben dialog som en brugbar metode.

Uden at betvivle dette må man dog sige, at den ene behandlingsmetode ikke udelukker den anden, og de må ses som muligheder, der supplerer hinanden snarere end at konkurrere. Med recoverytankegang, shared decision making og et tiltagende fokus på brugerinddragelse må man håbe på øget inddragelse af patienterne. Bogen må give stof til eftertanke hos alle sundhedsfaglige, og den vil givetvis også blive opfattet som en provokation i visse kredse, fordi den sætter spørgsmålstegn ved en årelang overbevisning og praksis.

Den er højaktuel nu, hvor der i psykiatrien er øget fokus på den psykofarmakologiske behandling. Uanset om man er enig med forfatteren eller ej: Man er nødt til at forholde sig til konkrete facts. Problemet er, at disse ikke altid bliver offentliggjort af medicinalfirmaerne, og måske er der en forbindelse mellem medicinalindustrien og lægerne, der ikke altid er hensigtsmæssig?
Initiativet vil forhåbentlig danne udgangspunkt for en debat om og stillingtagen til fremtidige behandlingstilbud.

 Brugen af psykofarmaka bør gentænkes, så det langsigtede perspektiv kommer med i overvejelserne. Bevisførelsen er mangfoldig og ikke til at komme udenom, så det ville være ønskeligt med dokumentation af de positive effekter af langtidsbehandling med psykofarmaka. Det er nødvendigt med en åben dialog, hvis troværdigheden ikke skal lide et knæk. 

Af Sonja Bech, afdelingssygeplejerske, Psykiatrisk Center Ballerup.

En mesterlig håndsrækning, når efterladte skal hjælpes              

Mai-Britt Guldin

Tab og sorg – en grundbog for

professionelle

Hans Reitzels Forlag 2014
320 sider – 300 kr.

bog_tab%20og%20sorg%20nyAf og til sidder man som boganmelder i den lykkelige situation at være helt opslugt af en bog, man har indvilget i at anmelde.

For mig opstår den situation, når bogen har et revolutionerende budskab, er lærerig, og når jeg afslutningsvis fornemmer, at jeg sidder med et mesterværk. Disse tre elementer indeholder denne nyudgivelse om tab og sorg, som af samme grund faktisk har været svær at lægge væk.

Det revolutionerende, forstået som skelsættende og gennemgribende, ligger i de samfundsmæssige ændringer i kølvandet af ny sorgforståelse. Derudover er selve bogudgivelsen skelsættende.

Til trods for at præsentation af ny sorgforståelse ligger mere end 10 år tilbage, er der ikke før udgivet en bog på dansk, der grundigt præsenterer forandringer i forståelse af sorg og ny (forskningsbaseret) tilgang til sorg.

Der knytter sig en række paradokser til sorg. Et af de væsentligste er, at sorg er at finde alle steder i sundhedsvæsenet og alligevel ikke hører til nogen steder. Det får voldsomt stor betydning for den professionelle indsats, der ofte lider under at være uprofessionel og bero på tilfældige principper, hvilket fører til en ustabil støtte til mennesker i sorg.

Bogen, der henvender sig til professionelle, er lærerig og en håndsrækning i arbejdet med at tilrettelægge en stabil indsats til efterladte. Udover at beskrive ændringen i sorgforståelse udbredes sorgens multifaktorielle elementer, sorgintervention, og der er et bud på kliniske retningslinjer for sorgstøtte.

Bogen er gennemarbejdet, velskrevet og suppleret med velvalgte citater og fortællinger om mennesker i sorg. Den indeholder det, der gør en bog til et mesterværk: komplekse problemstillinger og en kombination af faglighed og emotionalitet, der skildrer et menneskeligt grundvilkår. 

Af Jorit Tellervo, projektleder, Palliativt Videnscenter 

Til den koncentrerede læser

Sigmund Karterud, Theresa Wilberg, Øyvind Urnes

Personlighedspsykiatri

Akademisk Forlag 2013
529 sider – 598 kr.

Bog_forside_personlighedspsykiatriPersonlighedspsykiatri er i flere betydninger en tung sag, både i omfang med 53 relevante kapitler fordelt på 529 sider, og ikke mindst på det faglige plan.
Bogen er uhyre velskrevet og gennemsyret af at være skrevet af fagligt kompetente forfattere, som kan deres stof både teoretisk og klinisk.

Det er positivt, at forfatterne ikke alene skriver ud fra et socialt eller biologisk ståsted, men indtager et bio-psyko-socialt omdrejningspunkt – at personligheden ikke kan forstås isoleret, men nødvendigvis må forstås og forklares i sin kontekst.

Det bio-psyko-sociale grundlag gør, at bogen favner bredt i den forstand, at forfatterne udfolder psykiatrien i sin helhed samtidig med, at læseren gennem de enkelte kapitler får mulighed for at forstå dybden i psykiatriens mange facetter. Man kommer således omkring mange af de elementer, der er nødvendige for at forstå psykiatrien: psykologiske aspekter, genetik og miljø, diagnoser og diagnostik, hvor forfatterne ud over at forklare diagnoser tillige giver sig tid og plads til at forklare baggrunden for de to systemer.

Endelig kommer forfatterne omkring behandlingsmuligheder, både medikamentelle og i særdeleshed forskellige typer af terapi, som uddybes grundigere. 

De fleste kapitler er opbygget, så de kan læses som selvstændige enheder, hvilket giver mulighed for, at bogen kan anvendes som opslagsværk.

Bogen er på en gang let tilgængelig, fordi den er logisk i sin opbygning, og grundig og indsigtsfuld i sine beskrivelser. Samtidig kan stoffet også være vanskeligt at få hold om, netop fordi forfatterne går så meget i dybden og kommer så langt ud i hjørnerne både teoretisk og klinisk. Man må derfor ikke forvente en letlæst bog. Det høje niveau og den faglige tyngde gør, at læseren må holde koncentrationen og være fokuseret under læsningen.  

Personlighedspsykiatri er med sit bio-psyko-sociale omdrejningspunkt yderst relevant i psykiatrisk sygepleje, men bogen er også, sværhedsgraden og tyngden taget i betragtning, for feinschmeckere, for hvem den virkelig kan anbefales.

Af Merete Bjerrum, lektor, ph.d., cand.mag., Institut for Folkesundhed,

Sektion for Sygepleje, Aarhus Universitet.

Faglig misundelse i et betændt forskermiljø

 Sissel-Jo Gazan
Svalens Graf
Gyldendal 2013
480 sider – 299,95 kr.

bog_svalens-grafBogens mærkelige titel får læseren en god forklaring på et stykke inde i bogen, og det er en lettelse at holde op med at spekulere og tolke på den.

Hverdagsliv i en sammenbragt familie, et velgennemtænkt plot med både mord og mordforsøg og et betændt forskermiljø tilsat beskyldninger om videnskabelig uredelighed. Det er i filtreret form indholdet i denne underholdende krimi, nummer to fra Gazans hånd. Hun er uddannet cand.scient. i biologi, og hendes kendskab til universitetsmiljøet trænger tydeligt igennem.

I sygeplejen er der ikke forskere, som har myrdet andre forskere i faglig misundelse, men derfor kan bølgerne godt gå højt, og kampen om midler og om at publicere formentlig både afføde bitterhed og ballade. Men den viden bliver i forskermiljøet, og godt for det.

UVVU (Udvalget vedrørende videnskabelig uredelighed) har vist heller aldrig haft en sag med en sygeplejeforsker i hovedrollen. Men udvalget spiller en fremtrædende rolle i bogen.

At en af hovedpersonerne bliver opereret for brystkræft, og en biperson er vind og skæv af et omfattende pillemisbrug, gør bogen mere realistisk, end krimier jeg ellers har læst. 

Bogens overordnede forskningsspørgsmål kredser om, at en forsker har fået færten af nogle uspecifikke effekter af vacciner, som er anbefalet af WHO. Det optager forskeren i ekstrem grad, og han tilsidesætter alle andre ting for at forfølge sin hypotese. Det er verdensorganisationen ikke begejstret for, og så ruller lavinen. Læs selv, hvor meget og hvor mange den river med sig.  

Af Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør, Sygeplejersken.

Kort nyt om bøger

Grit Niklasson (red.)

Sundhed, menneske og samfund

Samfundslitteratur 2013
303 sider – 298,00 kr.

Sociologi, antropologi og samfundsfag for sygeplejestuderende og andre sundhedsbachelorer.
16 forfattere med akademisk baggrund beskriver i 13 kapitler rammerne for den sundhedsprofessionelles møde med borgeren. Rammerne består af lovgivning, forebyggelses-, sundhedsfremme-, og behandlingstilbud fra kommuner og regioner, som den sundhedsfaglige skal tilpasse den enkelte borger. Bogen indeholder mange interessante kapitler, f.eks. om velfærdsstaten, ulighed i sundhed, levevilkår og livsstil, magtrelationer i sundhedsarbejdet og patientperspektivet. Der er stof til gode diskussioner i bogen eller til eftertanke, når praksis rykker tæt på.

Preben Bertelsen, Claus Haugaard Jacobsen, Nicole Rosenberg (red.)

Tværfaglig supervision

Centrale teorier og anvendelsesområder

Hans Reitzels Forlag 2013
250 sider – 300,00 kr.

Hvordan kan supervision af grupper, som består af sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter, psykologer, psykiatere og andre sundhedsprofessionelle tilrettelægges? Et muligt svar præsenteres i denne bog, der i første del tager udgangspunkt i fire faglige supervisionsmodeller: en almen, en psykodynamisk, en kognitiv adfærdsterapeutisk og en narrativ. Anden del af bogen beskriver supervision til personale, som arbejder med specifikke grupper, f.eks. børn, etniske patienter eller psykotiske patienter. Bogen indeholder cases samt spørgsmål til supervisor, der kan hjælpe med at tydeliggøre rammerne for supervisionen eller supervisionskontrakten, som det hedder.

Kirsten Bohl (red.)

Rapport velfærdsteknologi

11 anbefalinger til jer, der skal i gang med velfærdsteknologi

Designskolen Kolding 2014
119 sider. Rapporten kan bestilles hos af@dskd.dk eller downloades på lab-designskolen.dk
I kølvandet på velfærdsteknologi følger frustrationer, fordi initiativerne er udviklet i isolation og uden forbindelse med overordnede strategier. De frustrationer vil Designskolen Kolding gerne råde bod på med disse 11 anbefalinger. ”Hurdlerne er mange, faldgruberne store, men mulighederne enorme”, hedder det på bagsiden af hæftet. De 11 anbefalinger for arbejdet med velfærdsteknologi følges op med konkrete eksempler fra en varieret praksis bl.a. i Danmark, Skandinavien og Japan.
Der er telefonteknologi i Västerås, venlige bademuligheder i Japan, og en beskrivelse af Dilemmaskinen, i praksis en hjemmeside der beskriver, hvor svært det er at gøre alle tilfredse. Se med, hvis I savner inspiration.

(jb)