Sygeplejersken
Fra forsker til fag: En humanistisk vinkel på udredning af fald
I Danmark findes ca. 135 sygeplejersker med en ph.d. eller doktorgrad. Sygeplejersken har opsøgt nogle af dem for at finde ud af, hvorfor de valgte forskervejen, og hvordan det er gået, siden de fik deres forskertitel. Denne gang: Marianne Mahler.
Sygeplejersken 2014 nr. 6, s. 52
Af:
Marianne Mahler, sygeplejerske Dr. PH.
Marianne Mahler er 64 år, bor i det indre København og er single. Hun har datter, svigersøn og datterdatter. Marianne Mahler er cand.phil. i historie, sygeplejerske og doktor i folkesundhedsvidenskab. Hun er ansat som sygeplejefaglig konsulent på lokalområdekontor Indre By Østerbro i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Københavns Kommune, indtil hun går på pension, derefter tilknyttes hun bl.a. Aalborg Universitet i København.
Hvad fik dig til at forske?
”I en stilling som sundhedskonsulent blev jeg bedt om at arbejde med faldforebyggelse. Det viste sig hurtigt for mig, at der var meget viden på området fra sundhedsprofessionelles perspektiv. De mennesker, som var faldet, havde dog ikke fået mulighed for at placere sig i den videnskabelige litteratur.”
Hvad er forskningsemnet i din ph.d.-afhandling?
”Det er at beskrive, hvordan fald, faldhændelser og at miste balance opleves og håndteres af gamle mennesker, der bor i selvstændig bolig.”
Hvor tog du din forskeruddannelse henne?
”Det gjorde jeg på Nordic School of Public Health i Gøteborg
Hvordan har dine økonomiske rammer været, mens du tog din forskeruddannelse?
”Jeg startede på eget frisk initiativ, da jeg ønskede selv at beslutte, hvad mit forskningsfokus skulle være. I starten finansierede jeg selv studiet og indpassede det i ferier og fridage. Sidenhen har jeg været så heldig, at forvaltningen har bevilget tjenestefrihed med løn, mens jeg var i Sverige på moduler i forskeruddannelsen, der er dimensioneret til fire år med et årsværk i teoretisk uddannelse. Jeg arbejdede fuld tid, mens jeg studerede, men havde fleksible vilkår i tilrettelæggelsen af mit arbejde.”
Hvor kan man læse om dine forskningsresultater?
”Afhandlingen bygger på fire delstudier (1,2,3,4). I de fire studier anvendes en fortolkende fænomenologisk tilgang og analytisk metode. I et delstudie (3) er det i en case study-ramme, suppleret med kritisk diskursanalyse i fortolkning af dokumenter. Afhandlingens rammeberetning kan læses her (5).”
Hvordan har din forskning betydning for praksis?
”Forskningen viser, at gamle mennesker kan medvirke i forskning og udtrykke, hvad der betyder noget for dem, hvad der giver mening for dem; det kan give god inspiration til os, der er sundhedsprofessionelle. Denne erkendelse kan have betydning for meget gamle menneskers deltagelse i beslutninger om deres liv og sundhed i det hele taget, når de konfronteres med social- og sundhedssystemer. Desuden har forskningen bidraget til at udbygge udredning af fald i en humanistisk retning, der hvor jeg arbejder, og de steder hvor jeg underviser. Udgangspunktet for samarbejdet med den kvinde eller mand, der er faldet, er fortællingen om faldet.”
Hvad forsker du i aktuelt?
”I øjeblikket er jeg optaget af at deltage i et aktionsforskningsprojekt om demokrati og innovation, der handler om samarbejdet mellem beboere i plejebolig, deres familier/netværk og medarbejdere. Denne forskning er forankret på Aalborg Universitet i Sydhavnen. Desuden er jeg en del af en Healthy Ageing forskergruppe, der er en af flere grupper i Nordic Health Promotion Research Network. I gruppen samarbejder vi om at skrive en artikel og om at udvikle forskerkursus i Healthy Ageing. I det nordligste Norge er jeg med i en forskergruppe om livsmod og med i forskning om kvinder og mænds fald. Desuden vil jeg gerne i gang med systematisk at studere medicinsk qi gong efter Biyunmetoden og de helseeffekter, denne tilgang har på ældre menneskers oplevelse af trivsel og helbred.”
Litteratur
- Mahler M & Sarvimäki A. Indespensable chairs and comforting cushions – Falls and the meaning of falls in six older persons’ lives. Journal of Aging Studies 2010;( 24):88-95.
- Mahler M & Sarvimäki A. Fear of falling from a daily life perspective; narratives from later life. Scandinavian Journal of Caring Sciences 2011;(26)38-44.
- Mahler M, Svensson T, Sarvimäki A. The balance of life: Two case studies on falls and fall-prevention in older persons. Vård I Norden 2011 102(31):39-43.
- Mahler M & Sarvimäki A. Appetite and Falls; old age and lived experiences. International Journal on Qualitative Studies on Health and Well-being 2012; (7):1-11.
NHV Reports and Doctor of Public Health-Thesis > 2012:8 Marianne Mahler. Besøgt d. 09.04.2014.