Sygeplejersken
Sårsygeplejersker tager telemedicinen til sig
I Kolding Kommunes sygeplejeklinikker kan borgere med svære sår nyde godt af sygehusenes ekspertise uden selv at skulle til ambulatoriet eller sårcentret. Telemedicin er blevet en del af hverdagen.
Sygeplejersken 2014 nr. 6, s. 32-33
Af:
Kirsten Bjørnsson, journalist
Sårsygeplejerske Anne Marie Rasmussen tager et billede af Anita Kronborgs sår. Billedet lægger hun ind i den telemedicinske database sammen med et notat om udviklingen i såret. Foto: Nils Lund Pedersen.
Telemedicin har gjort det lettere for kommunernes sårsygeplejersker at varetage behandlingen af selv meget vanskelige sår.
Denne fredag har sårsygeplejerske Anne Marie Rasmussen, Kolding Kommune, aftaler med fire sårpatienter i telemedicinsk behandling.
Én er henvist fra Aarhus Universitetshospitals sårcenter i Marselisborg, én er i behandling i Bispebjerg Hospitals Videncenter for Sårheling, to bliver set på Kolding Sygehus i hhv. karkirurgisk og ortopædkirurgisk ambulatorium. Anita Kronborg har kæmpet med et immunologisk sår på benet, siden hun blev opereret for åreknuder i sommeren 2012.
Det blev hurtigt meget stort og smertefuldt. Men det tog lang tid, før hun fik stillet en diagnose og blev sat i intensiv behandling på Sårcentret i Marselisborg, bl.a. med negativt tryk.
Ole Jensen har et blandingssår og er henvist til sygeplejeklinikken fra karkirurgisk afdeling. Begge parter lægger billeder og oplysninger ind i et fælles system. Foto: Nils Lund Pedersen.
I mange måneder er hun kommet to gange om ugen i Kolding Kommunes sygeplejeklinik på Låsbyhøj, og hun har selv passet dele af behandlingen. Såret er blevet stadigt mindre, men alligevel venter der en overraskelse denne fredag.
”Det er jo lukket!” udbryder Anne Marie Rasmussen, da hun får forbindingen af, og Anita Kronborg er lige så forbavset.
Anne Marie Rasmussen tager et billede af såret til databasen, inden hun fjerner skorper og lægger ny forbinding på. De bliver enige om at aflyse to tider i næste uge, hvor hun alligevel skal til Marselisborg.
”Men jeg kommer lige herop og fortæller, hvad de siger,” lover Anita Kronborg.
Sparer ambulatoriebesøg
En national handlingsplan for telemedicin skal sikre, at telemedicinsk sårvurdering bliver udbredt i hele sundhedsvæsenet, og Anne Marie Rasmussen oplever, at det er gået meget stærkt det sidste års tid.
Kolding Kommune har kunnet rykke hurtigt, fordi flere forudsætninger allerede var på plads: Kommunen har seks sårsygeplejersker til at stå for samarbejdet med regionernes specialister, og de var allerede oplært i at tage billeder og behandle dem elektronisk i et projekt, som udgik fra Odense Universitetshospital.
Sårsygeplejerske Anne Marie Rasmussen skal lige se Ole Jensens sår, inden sygeplejestuderende Mette Faaborg fortsætter med behandlingen. Foto: Nils Lund Pedersen.
Når Anne Marie Rasmussen og kommunens andre sårsygeplejersker udveksler fotos, notater og vurderinger med sygehusene, betyder det, at borgerne kan spares for mange ambulatoriebesøg og transport i timevis.
Anita Kronborg gik f.eks. til kontrol på Marselisborg tre gange om ugen i starten, men kommer nu kun hver anden måned.
Anne Marie Rasmussen ser også en række faglige fordele ved telemedicin.
”Vi oplever, at vi har fået hurtigere arbejdsgange, og vi får hurtigere en diagnose,” siger hun.
”Men vi er også begyndt at bruge billeddokumentation af sårene, selv om borgerne ikke er i telemedicinsk behandling. Vi kan beskrive udviklingen i et sår meget mere præcist.
Og vi har fået et vældig godt pædagogisk redskab. Borgerne får adgang til deres egne data, og når jeg har lagt billederne ind, kan jeg vende skærmen og vise dem udviklingen.”
”Det var helt klart at se, hvordan Anitas sår var helet i dag. Hun har været så meget igennem. Hun har haft så mange smerter, og det har været så svært.”
Læs også Teori og Praksis om sårsmerter hos patienter med kroniske ben- og fodsår. i Sygeplejersken nr. 6-2014.