Sygeplejersken
På job: Sundhedsplejersken er hurtigt hos de nyfødte
Når mødrene kommer hurtigere hjem efter fødslen, er der brug for ekstra støtte i de første uger af barnets liv. I Holstebro Kommune arbejder sundhedsplejen sammen med regionen om at forebygge dårlig trivsel og genindlæggelse.
Sygeplejersken 2014 nr. 7, s. 58-59
Af:
Kirsten Bjørnsson, journalist
Den lille Karoline er tålmodig, men der er grænser. Foto: Astrid Dalum
Når en mor kommer hjem fra sygehuset inden 48 timer efter fødslen, er mælken knap nok løbet til. Og især for førstegangsforældre er der uendelig mange ting at blive usikker på. Derfor skal familierne nu have tilbudt det første besøg af en sundhedsplejerske allerede fjerde eller femte dag, hvor det tidligere lå syvende eller ottende dag.
I Holstebro Kommune ringer sundhedsplejersken dagen efter, at mor og barn er kommet hjem fra sygehuset for at aftale et besøg næste dag. Og er næste dag en lørdag, ja så kommer sundhedsplejersken om lørdagen.
Men at fremrykke besøgene er ikke det eneste, kommunen gør for at undgå dårlig trivsel og genindlæggelse af nyfødte børn. Et samarbejde med regionens fødeafdeling har givet flere nye redskaber.
Bl.a. et trivselsskema, som fortæller forældrene, hvor tit barnet skal spise og tisse i de første par uger, hvordan afføringen skal se ud, og hvordan man i det hele taget kan se, om barnet trives.
Helt vildt flot
Det er specielt velegnet til førstegangsforældre, synes sundhedsplejerske Elsebeth Næsgaard Jespersen. Og Karina Hansen og Daniel Tranberg Opstrup, som hun i dag besøger for tredje gang, har været glade for skemaet, som de især brugte i starten.
”Det var rart at være rustet til, at han skulle spise mindst otte gange i døgnet. At det er fuldstændig normalt,” siger Karina Hansen.
Den lille dreng havde svært ved at få fat på brystet i starten og var meget utålmodig. Derfor bruger moren en såkaldt suttebrik, som hjælper ham til at få bedre fat. Og han spiser fint. 460 gram har han taget på siden sidste besøg for 10 dage siden.
”Det er helt vildt flot!” siger Elsebeth Næsgaard Jespersen.
”Jeg plejer at sige, at de minimum skal tage 150 gram på om ugen.”
Den næste familie kom allerede hjem med deres lille pige et par timer efter fødslen. Hun var kun tre dage gammel, da Elsebeth Næsgaard Jespersen kom på besøg første gang. Nu er datteren otte dage, og det handler om at få amningen i en god gænge.
Parret har to drenge i forvejen, og som erfarne forældre har de ikke kigget så meget på trivselsskemaet. Men moderen, Helle Ringgaard, synes, det giver et fint overblik.
Skemaet skal udleveres til forældrene allerede under fødselsforberedelsen, og en vigtig pointe er, at det sikrer, at jordemødre, barselssygeplejersker og sundhedsplejersker giver forældrene den samme information.
”Jeg har selv arbejdet på barselsgangen og kan huske, hvor frustrerede forældrene blev, når de fik forskellige ting at vide om, hvor meget barnet skulle spise, sove osv.,” siger Elsebeth Næsgaard Jespersen.
Samarbejdet med regionen har også ført til ”Familie med Hjerte”, et kursus for alle førstegangsforældre, som starter før fødslen. Ligeså er der udviklet en metode til tværfaglig audit af genindlæggelser.
”Og så synes jeg i det hele taget, jordemødrene er blevet hurtigere til at give os besked, hvis der er problemer med amningen eller andet,” siger Elsebeth Næsgaard Jespersen.
”En meget ung mor sagde under mit første besøg, at hun ikke kunne lide vand, hun drak kun sodavand eller saftevand. Men næste gang jeg kom, fortalte hun, at hun ikke havde drukket sodavand siden sidste besøg. Vi havde snakket om at være rollemodel, og det havde hun taget til sig.”