Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Ebolasygeplejerske i karantæne: "Nogle dage har jeg taget min temperatur 10 gange"

Elisa Vestergaard Høj regnede ikke med, at hendes udsendelse til det ebolaramte Sierra Leone skulle slutte så hurtigt igen, men et hul på huden og sikkerhedshandsken sendte sygeplejersken i karantæne hjemme i Danmark.

Sygeplejersken 2015 nr. 2, s. 28-29

Af:

Signe Lene Christiansen, journalist

Ebola_1“Jeg har selvfølgelig haft en frygt for, at jeg er smittet, men det har svinget meget, hvor bekymret jeg har været,” siger Elisa Vestergaard Høj, der til daglig arbejder som akutsygeplejerske på Hospitalsenheden Vest og knap nåede at være i Sierra Leone 14 dage som en del af det første hold danske sundhedspersonale udsendt af regeringen. Privatfoto.


Hvad nu hvis jeg bliver syg og ikke reagerer hurtigt nok? Hvad hvis jeg smitter min familie med ebola? Det er nogle af de tanker, som har fyldt hos sygeplejerske Elisa Vestergaard Høj, som – da Sygeplejersken interviewer hende – har siddet i hjemmekarantæne i sit hus i Midtjylland i lidt over to uger.

“Jeg har nogle dage følt, at jeg var i fængsel. Det føles ganske forfærdeligt, at andre skal bestemme, hvor jeg må gå hen,” fortæller Elisa Vestergaard Høj til fagbladet.

Den 8. januar blev den danske sygeplejerske fløjet hjem til Danmark af frygt for, at hun var smittet med ebola. Blot 48 timer forinden havde hun stået i 30 graders varme dækket i flere lag plastic og behandlet patienter med ebola i Sierra Leone, og da hun skulle afklædes sit sikkerhedsudstyr efter en vagt, opstod en potentiel smitterisiko.

“Da jeg skulle tage min hætte af, fik jeg et ”papercut” på min lillefinger, og det var nok til, at jeg skulle hjemtages,” fortæller Elisa Vestergaard Høj og forklarer, at hætten sidder fast med flere bindebånd, og at det på daværende tidspunkt var procedure, at hætten skulle hives af. Et af båndene gik dog ikke helt over, da hun hev til, så en af trådene skar igennem både sikkerhedshandsken og huden på lillefingeren.

Ebola_2Elisa Vestergaard Høj iklædt sikkerhedsudstyr under processen med at blive vasket ren med klor efter arbejde i ebolaforurenet område. Det var i en situation som denne, at der gik hul på hendes handske og hud.


Kun på egen matrikel
Telefonsamtaler er noget af det, som sygeplejersken bl.a. har fået dagene i hjemmet til at gå med. Hun har i karantænens første halvdel kun måttet være på egen matrikel og kun i selskab med sin mand og hans to hjemmeboende børn. Efter 10. dag, hvor risikoen for smitte er mindre, har hun måttet få besøg i hjemmet og gå ture i skoven.

“Jeg har ikke været så bekymret for selv at blive syg, men jeg vil ikke risikere at smitte min familie,” siger hun og fortæller, at hun derfor har været meget opmærksom på, hvor meget hudkontakt hun har haft med især børnene.

Hver morgen og aften har Elisa Vestergaard Høj taget sin temperatur og indrapporteret det til en sygeplejerske på Regionshospital Holstebro.

“Nogle dage har jeg taget min temperatur 10 gange, og jeg har også ringet en enkelt gang til Infektionsmedicinsk afdeling på Skejby, fordi jeg havde svært ved at skelne mellem, hvad der reelt kunne være symptomer på sygdommen, og hvad der var min egen nervøsitet for smitten,” siger hun og tilføjer: “Jeg går jo rundt i min egen lille verden herhjemme og er vældig opmærksom på min krop.”

Ebola_3Ved redaktionens afslutning blev Elisa Vestergaard Høj erklæret endeligt uden for smittefare.


Tilbage til Afrika
Selvom risikoen for, at Elisa Vestergaard Høj er blevet smittet med ebola, er lille, valgte forsvaret at tage hende hjem til Danmark.
“Jeg er super ærgerlig over, at jeg skulle hjem, for jeg synes virkelig, vi kunne gøre en forskel for patienterne. Jeg har været i Sierra Leone mange gange i mine tanker i løbet af min karantæne, og jeg vil rigtig gerne tilbage.”

Elisa Vestergaard Højs hjemmekarantæne sluttede den 27. januar. Proceduren for, hvordan sikkerhedsudstyret skal aftages, er blevet ændret.