Sygeplejersken
Boganmeldelser
Sygeplejersken 2015 nr. 5, s. 42-45
Af:
Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør
God basal viden – men sygeplejen mangler opdatering
Jørgen Alving, Anne Sabers
& Peter Uldall
Epilepsi – en basisbog
FADL´s Forlag 2014
159 sider – 299,99 kr.
Af Vibeke Stubbings, klinisk speciale- og udviklingssygeplejerske, Filadelfia Epilepsihospital og sociale døgn- og dagtilbud, Dianalund.
Denne bog er en revideret udgave, der må betegnes som et must for sygeplejersker, som arbejder med epilepsi.
Normalt er neurologi og ikke mindst epileptologi et komplekst område at få greb om, men bogen er overskueligt opbygget og formidlet i et lettilgængeligt sprog. Dette gør sig f.eks. gældende indenfor den skematiske opdeling af de vigtigste epilepsisyndromer samt anfaldsgennemgang.
Trods den lette sprogform er der imidlertid ikke gået på kompromis med det faglige niveau. Både gennem anvendelse af de specialiserede fagudtryk og via den dybdegående indsigt i de vigtigste aspekter af epilepsi tager forfatterne læseren ved hånden.
For sygeplejersken i ambulatoriet, som varetager selvstændige konsultationer med epilepsipatienter, giver bogen tillige en god introduktion til virkningen af antiepileptika, og den gennemgår de vigtigste epilepsisyndromer.
Et andet væsentligt aspekt er anfaldsklassifikation, som er en vigtig sygeplejeobservation i forhold til den videre diagnosticering. Hertil er den medfølgende dvd et godt pædagogisk redskab, der visuelt giver en fornemmelse af de forskellige anfaldstyper.
Det er imidlertid ærgerligt, at redaktøren ikke har bedt om opdatering på afsnittet om sygepleje til epilepsipatienten, da man kunne have suppleret og tilføjet betydeligt flere nuancer til denne del.
Det er samlet lykkedes forfatterne at formidle basal viden om epilepsi i revideret og opdateret form. De mange facts og forfatternes store kliniske erfaring bidrager til læselysten og øger nysgerrigheden hos læseren, men jeg savner en samlet liste over referencer.
Enkelte afsnit nævner dog relevant litteratur.
Logisk opbygget – god kobling mellem teori og praksis
Dorte Samson Eldrup,
Tine Glasscock (red.)
At lede sygepleje
– sygeplejerskens
virksomhedsområde
Gads Forlag 2014
297 sider – 299 kr.
Af Anne Dorthe Bjerrum, SD, MPA, klinikchef på Klinik Kvinde – Barn og Urinvejskirurgi, Aal-borg Universitetshospital, har tidligere undervist i faget ledelse og organisation ved University College Nordjylland, UCN.
En nyttig lærebog, der ikke handler om sygeplejeledelse.
Den handler i stedet om at integrere faget organisation og ledelse, som en del af sygeplejen i den kliniske uddannelse. Målgruppen er nyuddannede sygeplejersker eller sygeplejestuderende på modul 10-12.
Ambitionen er, at de studerende skal kunne se en mening i, at sygeplejersken må udfylde og udvikle de organisatoriske kompetencer, som alle sygeplejersker skal have for at kunne lede og organisere patientforløb i klinisk praksis.
Forfatterne forklarer, at der i sundhedsvæsenet i stigende grad er fokus på og øgede krav til kvalite-ten, hvor en af de største udfordringer er at sikre sammenhæng mellem ydelserne. Begreber som ”Kvalitet, patientforløb, patientsikkerhed og kontinuitet” foldes ud og fungerer fint som den røde tråd gennem hele bogen.
Det sammenhængende patientforløb kan ikke isoleres i fragmenter. Den erkendelse fremstår klart og tydeligt, og vi får en systemteoretisk forståelse for, at vi alle er involveret.
I et praksisnært perspektiv sættes patienten i centrum. Det nødvendiggør integration mellem de multidisciplinerede teams af fagprofessionelle, der skal koordinere kompetencer, viden og færdigheder omkring patienten. Kvalitetsudvikling og kvalitetssikring er områder, der vedrører hele teamet, og sygeplejersken skal i den sammenhæng kunne organisere, planlægge og delegere. Sygeplejersken fremstår som en vigtig samarbejdspartner, der bibringer høj sygeplejefaglig kvalitet til den samlede tværfaglige opgave.
Endelig erkendes, at knaphed på ressourcer nødvendiggør en optimal samordning i opgaveløsningen.
Der indledes med et par kapitler om grundlæggende temaer fra sygeplejerskens virksomhedsområde: at lede sygepleje. Herefter præsenteres nyere metoder, der anvendes med henblik på at øge kvaliteten af sundhedsydelserne. I sidste kapitel afrundes med modeller, der sikrer effektiv implementering i praksis.
Hvert kapitel struktureres med en indledende case, og der afsluttes med et par relevante studiespørgsmål, som får teorien godt koblet på den praksiskontekst, som sygeplejersken vil befinde sig i.
Alt i alt en vellykket og letlæselig bog, der med sin konsistens og logiske opbygning giver god forståelse for vigtigheden af virksomhedsområdet: at lede sygepleje.
Bogen udfylder et gabende tomt hul
Marianne Sætrang Holm
Stein Husebø (red.)
En verdig alderdom
Fakbokforlaget 2014
334 sider – 549 nkr.
Af Jorit Tellervo, projektleder, PAVI, Videncenter for Rehabilitering og Palliation.
Cicely Saunders grundlagde den moderne hospicefilosofi og valgte i første omgang at fokusere på den palliative indsats til kræftpatienter. Her var det lettest at opnå gode resultater. Ved årtusindskiftet besøgte hun Norden. På det tidspunkt mente hun, at vi havde en veletableret palliativ praksis med undervisning og forskning, der gjorde det muligt at udvide indsatsen til mennesker med f.eks. demenssygdomme.
Sundhedsstyrelsens anbefalinger for den palliative indsats indeholder samme overbevisning. I de seneste anbefalinger fra 2011 er målgruppen for palliativ indsats alle patienter med livstruende sygdom, deres pårørende og efterladte. Denne trinvise udvikling får ikke alene betydning for patienter og deres familie, men også for fagpersoner, der skal ændre holdning, udvikle og tilegne sig ny viden og nye færdigheder om f.eks. palliativ indsats til mennesker med demens.
Et skub i den retning, kommer nu fra Norge. ”Verdighetscenteret” har udgivet denne bog, der udfylder et gabende tomt hul, da der på dansk endnu ikke eksisterer tilsvarende bøger for sygeplejersker. Den palliative indsats er tværfaglig, og det er bogen også. Mere end 25 forfattere med forskellig faglig baggrund bidrager med viden på området. Flere af bogens forfattere tager udgangspunkt i deres forelæsninger fra et tværfagligt uddannelsesforløb i ”Verdighedscentret”.
Med anbefalinger for udarbejdelse af en palliativ plan, smertebehandling, sjælesorg, berøring, mundpleje, kommunikation, pårørende- og personaleomsorg belyses vigtige områder af den palliative indsats. Udgangspunktet i flere kapitler er cases. De gør den uhyre krævende og komplekse opgave, det er at lindre og skabe livskvalitet for mennesker ramt af en demenssygdom, konkret og levende.
De etiske dilemmaer står lysende klart
Jacob Birkler
Døden i et professionelt
perspektiv
De svære valg
Nyt Nordisk Forlag
Arnold Busck 2015
160 sider – 199,95 kr.
Af Rita Nielsen, sygeplejerske, forfatter og freelance underviser.
Er døden blevet et valg? Eller er døden uden for valgets mulighed? I grænselandet mellem liv og død, hvor mange af os færdes, er der i alt fald mange valg, som må træffes. Vi har vel altid vidst, at der var mange valg efter døden: organdonation, obduktion, begravelse osv. Men denne bog gør os opmærksom på de mange valg før døden: udsigtsløs behandling, genoplivning ved hjertestop, hjertestarter på ældrecentre og ikke mindst spørgsmålet om eutanasi. Vi har love og regler. Vi har procedurer og retningslinjer. Men hvad med etikken? Hvad er godt at gøre? Hvordan vælger vi, så vi ikke skader patienten? Er det rigtigt at tilbyde kemoterapi eller en ekstra operation, hvis chancer for meningsfuld overlevelse ikke er til stede? Og hvem bestemmer, hvad meningsfuld overlevelse er? Bogen viser med rigtig mange eksempler fra klinikken, at vi står i svære etiske dilemmaer, hvor det ikke er et spørgsmål om at kunne vælge det gode, men ofte et valg mellem to onder. Bogen er evidensbaseret, værdirelateret og især orienteret mod refleksion. Evidensbaseret: Bogen bygger på faglighed og erfaringer. Man bliver vidende ved at læse om de mange emner, som er vildt aktuelle for alle, som arbejder blandt alvorligt syge og deres pårørende. Det bedste og mest velargumenterede kapitel er for mig at se ”Aktiv dødshjælp – aktiv livshjælp”. Her gøres der rede for erfaringerne og udviklingen i de lande, hvor eutanasi eller støtte til selvmord er tilladt. Der er også en meget velafbalanceret argumentation for og imod aktiv dødshjælp, så man undgår den noget skingre tone, der nogle gange kan være i denne debat. Værdirelateret: Det kan mærkes, at forfatteren er filosof. Birkler forstår at sætte værdierne i spil, så de etiske dilemmaer står lysende klart. Der bliver i bogen ikke svaret på nogen af de svære etiske dilemmaer, men der gives anvisninger til forskellige veje, man kan gå i sin håndtering af dem. Det sker ud fra overskrifter som ”pligter og principper”, ”nytte”, ”dialog”, ”relationer” og ”karakter”.Refleksionsbog: Man kan bruge bogen til selv at reflektere, men den er først og fremmest velegnet til fælles refleksion i et tværfagligt team. Det er bare med at komme i gang.
Personer på skifteholdet (bleskifteholdet)
Jens Kofod
Gamles sociale liv
Munksgaard 2015
148 sider – 165 kr.
Af Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør, Sygeplejersken
Når gamle mennesker bliver isolerede pga. kropsligt forfald, nedsat hørelse m.m., dør deres sociale liv, og livskvaliteten daler brat. Men den sociale død kan undgås, hvis plejepersonalet støtter de gamle i at opretholde et socialt liv. Det er denne bogs hovedbudskab.
Bogen følger seks gamle mennesker fra eget hjem til plejehjem. De gamle er interviewet, og forfatteren har som en del af et etnografisk feltarbejde observeret deres liv i eget hjem og på plejehjemmet og dialogen med personalet gennem halvandet år. Hans observationer gør indtryk, ja de svier. Trods fokus på uddannelse, kompetenceudvikling og respekt halter det gevaldigt med at se, høre og forsøge at forstå de gamle. Men bogens form gør det umuligt at forblive uvidende om manglerne i plejen, og man bliver berørt, når stolte og værdige gamle mennesker transformeres til personer på skifteholdet (bleskifteholdet).
Bogens sidste kapitel runder af med meget konkrete anbefalinger til det personale, i hvis vold de gamle er. F.eks. om brug af livshistorier, modtagelse på plejehjemmet, måltider og kontaktpersonens rolle.
Imperativ: Sæt bogen på dagsordenen til næste personalemøde og prøv de konkrete opgaver af, som bogen næsten slutter med. Nu.
Den endelige slutning er et farvel. En konstatering af, at alle de gamle, som bogen handler om, nu er døde.
Bogen bringer forslag til yderligere læsning, den har meget smukke fotografier af de gamle, deres boliger og minder.
Man kan lære meget af de gamle i denne bog. Deres deltagelse i et forskningsprojekt har ikke været forgæves.
Kort nyt om bøger
Af Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør, Sygeplejersken
Jon Fuglsang & Naja Buono Stamer (red.)
Madsociologi
Munksgaard 2015
250 sider – 285 kr.
Om madsociologiske teorier og brugen af dem, hvis man vil analysere mad og forbrug i praksis. Målgruppen er ikke direkte sygeplejestuderende, men er man interesseret i ernæring og i måltidets betydning, er der ny viden at hente i de 12 kapitler, der udgør bogen.
Kapitel 2, ”Semiotik og hverdagssociologi: kommunikation med mad” er inter-essant og lettere at læse, end det lyder. Her beskrives mad som symbol og tegn. F.eks. er økologi udtryk for overskud og samfundsansvar, mad kan også udtrykke taknemmelighed, være en del af identiteten eller et signal, hvis man f.eks. nægter at deltage i et fælles måltid for at udtrykke konflikt med de øvrige deltagere. Sundhedsplejersker kan formentlig have fornøjelse af kapitel 11, ”Maddannelse: Ziehe og kulturel frisættelse” (forudsat, at man ved, hvem Ziehe er, det er egentlig dårlig stil at skrive så indforstået), om manglende madskundskab hos børn og unge.
Søren Boy Skjold & Claus Leick
Bliv hørt!
Ajour 2015
112 sider – 88 kr.
En ultrakort præsentation af redskaber til mennesker, som skal holde tale, oplæg eller lede et møde. Hvis alle oplægsholdere blot læste de 112 sider, ville nytteværdien af mange oplæg være væsentlig større, end den er aktuelt. F.eks. ville Powerpoint med 12-punkt skrift og bemærkninger som ”dette her får I nok ikke så meget ud af” aldrig forekomme.
Bogen præsenterer i kort form tips og værktøjer til mennesker, der har brug for at tage ordet som oplægsholdere, undervisere, debattører eller mødedeltagere.
Bogen er særligt tiltænkt dem, der er knap så erfarne med at tage ordet, og dem, der vil blive bedre til at nå deres målgruppe.
Bogen beskriver de enkelte faser: Når du forbereder dig, lige før du skal på, og mens du taler.
De gode råd sikrer, at man som taler bliver forstået bedre og husket længere.
Praktisk, konkret og kontant.
Jorit Tellervo
Sorg – Når ægtefællen dør
PAVI Videncenter for rehabilitering og Palliation 2015
165 sider – pavi@sdu.dk. 2174 7372
”Bogen handler om sorg, men den drejer sig om kærlighed”, skriver PAVIs leder, professor Helle Timm, i efterordet til denne bog, hvis indhold er delt i to. Den første med fokus på sorg, den anden på sorgstøtte. Sorg og dens forskelligartede afskygninger og måder at træde frem på bliver foldet ud på eksemplarisk vis i del 1. Der er billeder, personlige beretninger, teori om ny sorgforståelse og mestring. Der mangler ikke noget.
Del 2 indeholder praktiske råd til efterladte om støtte i sorggrupper, fra familie og venner og fra professionelle. Desuden et kapitel med titlen ”Når én bliver til to”. Relevant pga. den alder mange mennesker vil opnå og måske gerne i et nyt fællesskab.
Bogen igennem er der røde cirkler med indlysende banaliteter i citatform. Herefter et STOP og en imødegåelse af citatet. Et eksempel: ”Vi vil jo ikke rippe op i sorgen!” STOP tal om den afdøde, når det er naturligt. Selv hvis man kun orker at læse de røde dots, bliver man klogere gennem den venlige pædagogiske indsats. I primær sektor er bogen oplagt fælleslæsning, så mennesker, som har mistet, kan mødes med klogskab og mod. Ikke tåkrummende letkøbte trøstebemærkninger, som bogen giver et par eksempler på.