Sygeplejersken
Historisk: Dansk sygeplejerske reddede tusindvis af armenske børn
En dansk sygeplejerske og missionær, Maria Jacobsen, blev for nylig hyldet som heltinde i Armenien for sin indsats for 100 år siden, hvor hun reddede tusindvis af børn under det armenske folkedrab.
Sygeplejersken 2015 nr. 6, s. 16
Af:
Susanne Bloch Kjeldsen, journalist
Maria Jacobsens dagbog regnes for et vigtigt vidnesbyrd om det armenske folkedrab. Foto: Britta Johnsen.
Dengang
“Ingen, ingen kan tænke sig Tilstandene i dette Land, hvor frygtelige Lidelser der er. Vejene er fulde af Menneskelig, og de Millioner af Hjem er fulde af sørgende Kvinder og Børn uden Trøst, uden Føde, og aldrig faar de deres kære at se mere.”
Sådan skrev sygeplejerske Maria Jacobsen i sin dagbog for 100 år siden, hvor hun var udsendt af Kvindelige Missions Arbejdere i byen Harput i det nordøstlige Tyrkiet for at hjælpe de kristne armeniere, som blev forfulgt i Tyrkiet.
Omkring 1,5 mio. armeniere blev myrdet, deporteret eller døde af sult under første verdenskrig. Maria Jacobsen forsøgte at hjælpe de forældreløse børn. Inden folkedrabet havde Maria Jacobsen været ansat på et amerikansk militærhospital, og da de amerikanske missionærer trak sig ud af området, havde de overladt hende en sum penge, som hun købte mel for, så hun kunne holde liv i 2.000 børn.
Efter krigen rejste hun til USA, hvor hun varmt og stærkt talte armeniernes sag. Hun var med til at bane vejen for en stor hjælpeaktion, Near East Relief, som bl.a. hjalp 10.000 forældreløse børn ud af Armenien.
I 1922 stiftede hun et hjem for armenske børn med navnet ”Fuglereden”, som hun drev frem til sin død i 1960, 77 år gammel, hvorefter hendes søster overtog hjemmet. Maria Jacobsen har modtaget flere udenlandske ordener, og i 1950 fik hun Den Kongelige Belønningsmedaille i guld. Fuglereden eksisterer stadig under armensk ledelse.
I dagene op til den 24. april blev der tændt mange lys i Jerevans kirker for at mindes de døde på 100-årsdagen for folkedrabet. Foto: Polfoto.
Nu
Maria Jacobsen er en blandt flere danske kvinder, som hyldes som heltinder i Armenien for at gå imod den osmanniske hær og redde tusindvis af børn under folkedrabet, hvis 100-års dag blev mindet i Armenien den 24. april 2015 og også markeret i mange andre lande.
Den dag i dag er forholdet mellem Armenien og Tyrkiet anspændt ikke mindst op til 100-årsdagen, fordi Tyrkiet officielt ikke anerkender, at der fandt et folkedrab sted.
Læreren Karen Jeppe, som oprettede og drev et børnehjem i byen Urfa, er den mest kendte af kvinderne og den eneste, som har et mindesmærke i Danmark i form af en mindesten i hjembyen Gylling ved Odder.
Den danske historiker Britta Johnsen blev på en rejse til Armenien i 80’erne opmærksom på især Karen Jeppe og Maria Jacobsen.
”Alle armenierne ved, hvem de er, og de er lige så kendte som Michael Laudrup. Der er bestemt brug for, at vi hædrer dem i Danmark, og de må ikke blive glemt,” fortæller Britta Johnsen, som er formand for Komiteen til Markering af Maria Jacobsens og Karen Jeppes Gerning. Hun holder foredrag om de to, og hun er ved at lægge sidste hånd på en dansk udgave af Maria Jacobsens dagbog 1909-1917, som efter planen udkommer til efteråret.
”Hun er faktisk det bedste vidne til det armenske folkedrab, fordi hun stod i sit vindue og kiggede ud på folk, som blev hugget ned, og det skrev hun om i sin dagbog,” fortæller Britta Johnsen.
Der bor ca. 1.000 armeniere i Danmark, og mange af dem er tidligere børn fra Fuglereden, som Maria Jacobsen har hjulpet hertil.
”For dem er Maria Jacobsen deres mama,” fortæller Britta Johnsen.