Sygeplejersken
Online KOL-rehabilitering gavner de mest syge
Mennesker med svær KOL takker ofte nej til rehabilitering i kommunalt regi eller i hospitalsregi, for deres helbred er så dårligt, at de kun vanskeligt kan forlade hjemmet. Men nu kan træningen foregå i patientens hjem.
Sygeplejersken 2013 nr. 8, s. 66-66
Af:
Lisbeth Østergaard, sygeplejerske
Mennesker med svær KOL takker ofte nej til rehabilitering i kommunalt eller hospitalsregi, for deres helbred er så dårligt, at de kun vanskeligt kan forlade hjemmet. Men nu kan træningen foregå i patientens hjem.
Lungeambulatoriet på Bispebjerg Hospital har i efteråret 2012 afprøvet online KOL-rehabilitering til en mindre patientgruppe med svær og meget svær KOL. Her modtog patienterne KOL-rehabilitering i eget hjem via et videokonferencesystem.
Evalueringerne fra patienterne var meget positive, og de fleste patienter opnåede forbedringer i de fysiske tests. Med henblik på at skaffe mere evidens om potentialet ved en øget udbredelse af Online KOL-rehabilitering, fortsætter projektet med en større patientgruppe i 2013, igen med økonomisk støtte fra Region Hovedstaden.
Den traditionelle KOL-rehabilitering, der tilbydes i kommunalt eller hospitalsregi øger funktionsniveauet og livskvaliteten hos patienter med svær eller meget svær KOL. Men en del patienter takker nej til dette tilbud. Deres helbred er så dårligt, at de har svært ved at forlade hjemmet for at deltage i rehabiliteringen. Dermed går de glip af det tilbud, som de er berettiget til, og som de beviseligt har gavn af.
Med ny brugervenlig videoteknologi er det nu muligt for sådanne patienter at deltage i Online KOL-rehabilitering i eget hjem. Patienten får en skærm med indbygget computer stillet til rådighed i hjemmet. Forbindelsen til hospitalet sker via et 3G/4G modem eller patientens egen internetforbindelse. På hospitalet kan man via en stor skærm træne op til 6 patienter samtidig. Sygeplejerske/fysioterapeut og op til seks patienter kan alle se og høre hinanden under træningen/undervisningen og på den måde føle, at de er deltagere på et hold.
Materiale og metode i 2012
- 11 patienter deltog i et forløb over 8 uger med online sessioner 2 gange ugentligt á 1 times varighed.
- 4 patienter og 1 sygeplejerske/fysioterapeut var online samtidig.
- Patienterne kunne træne mellem sessionerne med instruktion fra en træningsfilm på deres skærm.
- Før og efter træningsforløbet blev der afholdt samtale i patientens hjem, hvor der blev aftalt mål og patienten udførte fysiske test.
Resultater fra 2012
Alle 11 patienter gennemførte forløbet og de deltog i 95 pct. af træningsgangene. Det er markant bedre end ved KOL-rehabilitering på hospitalet. 7 patienter oplevede forbedring i livskvalitet, 9 patienter forbedrede deres tid på 2,45m gangtest og 6 patienter klarede sig bedre i rejse-sætte-sig testen.
2013
I 2013 gennemføres projektet med et 10 ugers forløb for ca. 30 patienter med 6 patienter på hvert hold. Der er træning og undervisning 2 gange om ugen i 1 time og 15 minutter. 45 minutter er til undervisning og 30 minutter til et planlagt eller spontant emne. Emnerne kan være inhalationsmedicin, kost, osteoporose, balance, bækkenbund, hvordan hverdagen klares og erfaringsudveksling med de øvrige deltagere.
Facebook-gruppen ” KOL-Telemedicin”
En række sygeplejersker og andre faggrupper arbejder med telemedicinske løsninger for KOL-patienter. Det sker i spredte, enkeltstående projekter med begrænset udveksling af erfaringer med praksis og teknologi samt resultater indenfor dette vækstområde. Jeg har derfor oprettet Facebook gruppen ”KOL Telemedicin”. Den henvender sig til fagprofessionelle, som arbejder med eller interesserer sig for telemedicinske løsninger for KOL-patienter.
Aflæs QR koden eller søg efter ”KOL Telemedicin” på Facebook. Her er også adgang til evalueringsrapporten fra vores 2012 projekt på Bispebjerg.