Sygeplejersken
Sygeplejerskerne, der hellere ville være læger
ER - Amerikansk dramaserie (1994-2009)
Sygeplejersken 2013 nr. 8, s. 30-30
Af:
Mille Dreyer-Kramshøj, journalist
Foto: Skadestuen – WARNER/Soul Media
ER, eller Skadestuen, som den kom til at hedde i Danmark, er blevet rost for at være en af de mest realistiske hospitalsserier nogensinde og har ifølge organisationen the Truth About Nursing (TAN), der bl.a. analyserer sygeplejersker i medierne, på godt og ondt haft stor indflydelse på manges opfattelse af, hvordan sygeplejersker og læger arbejder.
Sygeplejerskerne i serien har både hoved- og biroller. De mest fremtrædende er Carol Hathaway (Julianna Margulies), Samantha ”Sam” Taggert (Linda Cardellini) og Abigail ”Abby” Lockhart (Maura Tierney), som senere uddanner sig til læge.
Netop det har kritikerne af TV-serien påpeget som et problem, fordi de mener, at sygeplejerskerne fremstilles som nogle, der helst vil være læger selv. Oprindeligt var det da også meningen, at producerne ville lade Carol Hathaway starte på lægeuddannelsen, og optagelserne var også gået i gang, da Julianna Margulies valgte at afvise rolleskiftet. Ifølge filmdatabasen imdb.com mente skuespilleren, at hendes figur i serien var så stolt af at være sygeplejerske, at hun aldrig kunne finde på at skifte job.
Kan ses fordi
Sygeplejerskerne er generelt portrætteret som kompetente, omsorgsfulde og veluddannede fagpersoner. Serien er desuden blevet rost for at vise et nuanceret billede af de medvirkende sygeplejersker, der har været af forskellige nationaliteter, aldre, er af begge køn og har forskellige ansvars- og uddannelsesniveauer. Sygeplejerskerne vises oftest i roller, hvor de er patienternes advokater, og en del genkendelige problemstillinger,som f.eks. stigende administrationsarbejde og underbemanding, bliver løbende behandlet i serien. Bl.a. Carol Hathaway og Sam Taggert ses arbejde selvstændigt med patienterne i kritiske situationer – uden at der, som der ellers ofte er i amerikanske serier, er en læge til stede.
Hvordan slap de af sted med det?
Selvom serien er anerkendt for sit forsøg på at lægge sig tæt op ad virkeligheden, har et kritikpunkt især været, at sygeplejerskerne fremstilles som tjenende ånder for lægerne, specielt i scener, hvor lægerne udfører, hvad der normalt er sygeplejefaglige opgaver, mens sygeplejerskerne enten assisterer eller slet ikke er til stede. Et andet og for mange i det virkelige liv noget besynderligt fænomen er den tilbagevendende rollefordeling, hvor lægerne både leder sygeplejerskerne, styrer deres arbejde og sågar har ret til at fyre dem.
Ups!
Hjertemassage udføres altid forkert i serien, sandsynligvis for at skåne de skuespillere, som lægger krop til. Flere af skuespillerne lærer på trods af seriens årelange levetid aldrig at kende op og ned på et stetoskop og holder det i mange scener så forkert, at det vil være umuligt at høre patientens hjerte- og lungelyde.