Sygeplejersken
Fornemmelse for blodtryk
Blodtryksmåling er mere kompliceret end som så. På University College Sjælland i Næstved prioriterer man at gøre de sygeplejestuderende fortrolige med håndværket, så de har mod på at forsøge sig med blodtryksmåling ude i den virkelige verden.
Sygeplejersken 2015 nr. 11, s. 40
Af:
Vinni Yang Søgaard, Journalist
Sandra Alfastsen på 20 år ligger på en seng ved vinduet i det store øvelokale. Klar til at få taget blodtryk af sine medstuderende på University College Sjælland i Næstved.
“Vi skal først og fremmest finde en manchet, der passer til Sandras arm, og vi har nogle forskellige muligheder her i kassen,” siger underviser Britt Højgaard Steen til studerende Louise Linck og peger på centimetermålet på manchetten.
”Du kan så lige prøve at måle Sandras arm først. For det er vigtigt for korrekte målinger at bruge den rigtige manchet.”
På sygehusene er elektroniske måleinstrumenter efterhånden blevet normen, men de findes ikke på University College Sjælland i Næstved.
”Det er, fordi vi synes, det er vigtigt, at man kan måle et manuelt blodtryk, da det ikke er alle steder, man har et elektronisk blodtryksmåleapparat,” fortæller Britt Højgaard Steen og uddyber:
”Det er vigtigt, at eleverne får en fornemmelse af, hvad de egentlig skal lytte efter. Der er noget viden i at kunne måle en puls og finde ud af, hvordan den skal ligge. Desuden kan målinger med elektroniske apparater vise unøjagtigheder, hvis patienten har rytmeforstyrrelser.”
Det er nødvendigt for en korrekt blodtryksmåling at finde den rigtige manchet, der passer til armstørrelsen. Derfor måler de studerende med et målebånd, før de sætter manchetten på.
Denne artikel blev opdateret den 9.12.2015.