Tema: Velkommen til fremtiden
Det nære sundhedsvæsen 2020 (2015)
VELKOMMEN TIL FREMTIDEN. Et kig i krystalkuglen viser en fremtid fuld af faglige muligheder for sygeplejersker, mener eksperter. Accelererede patientforløb og vækst i kroniske sygdomme er med til at stille nye krav til pleje før og efter indlæggelsen. Udviklingen er global og i flere lande er svaret at bruge Advanced Practice Nurses med ekstra kliniske ekspertkompetencer, der matcher de nye opgaver. Både WHO og OECD peger på sygeplejerskerne som nøglen til fremtidens sundhed. Og i Danmark har sygeplejersker også flere komplekse opgaver. Så fremtiden er her allerede, og vi har mødt den i Låsby, Roskilde og Frederikssund, hvor tre af fagets frontløbere løfter opgaver, der med stor sandsynlighed bliver flere af.
Et kig i krystalkuglen
Selvstændige konsultationer i en lægepraksis eller borgerens eget hjem. Flere komplicerede pleje- og behandlingsopgaver og færre rutineprægede opgaver. Sygeplejersker som kliniske nøglepersoner, bl.a. i rehabiliteringsforløb. Det er nogle bud på opgaver, som sygeplejersker kan forvente endnu flere af i fremtidens nære sundhedsvæsen. En fremtid, der allerede er her.
Frontløber 1: Sus Enebo rehabiliterer den hele borger
Sus Enebo arbejder som udekørende sygeplejerske i Roskilde Kommunes tværfaglige rehabiliteringsteam. Kliniske opgaver som sårpleje og øreskyl er stadig en del af jobbet. Men hun er også ansvarlig for at sikre helhedsbeskrivelsen af borgerne ud fra sygeplejens 12 problemområder – i tæt samarbejde med bl.a. kolleger, hjemmepleje og almen praksis.
Frontløber 2: Annesofie Rensch Dorph tager imod i eget konsultationsrum
Sammen med sin kollega har konsultationssygeplejerske Annesofie Rensch Dorph op til 40 selvstændige konsultationer om dagen. Opgaverne spænder vidt fra vaccinationer, sårpleje og børneundersøgelser til øreakupunktur, samtalebehandlinger og hjemmebesøg.
Frontløber 3: Mette Møller bringer ambulatoriet
Som kontaktsygeplejerske for ca. 75 patienter med svær eller meget svær KOL, er Mette Møller en del af et tværfagligt behovsrettet ambulant tilbud på Nordsjællands Hospital. De faste kontroller er bl.a. blevet erstattet af en årlig såkaldt ACP-samtale, og patienterne har fået flere muligheder for at trække direkte på sygeplejersker og læger ved behov.
Verden efterlyser avancerede sygeplejersker
Siden 1960’erne har Advanced Practice Nurses, APN’er, vundet frem og er i dag udbredt i USA, Australien, Canada, England. Og en række europæiske og nordiske lande er fulgt efter. OECD anbefaler APN’er i Danmark, fordi ordningen er omkostningseffektiv, og på den måde kan Danmark blive en del af en global tendens.
Grete Christensen: Fremtiden kalder på mere uddannelse
De store forandringer i det nære sundhedsvæsen kræver, at sygeplejersker bliver videreuddannet på flere niveauer, mener KL, regeringen og Dansk Sygeplejeråd.
I HVERT NUMMER
Dilemma: Mor med mobil
At scanne gravide er en dejlig opgave, synes fødselslægen, og de kommende forældre er almindeligvis glade og engagerede i de billeder, der kommer frem på skærmen. Men ikke alle.
Historisk: Hjemmesygeplejen får et løft ind i fremtiden
Knap 60 år efter, at hjemmesygepleje blev et kommunalt tilbud, står hjemmesygeplejen over for et nyt paradigmeskifte, fordi de kommunale sygeplejersker får mange nye opgaver i fremtidens nære sundhedsvæsen på sundhedsklinikker og i ambulatorier.
På job: Fynske sundhedsplejersker forebygger fedme og svag motorik
I Faaborg-Midtfyn Kommune tilbyder sundhedsplejerskerne hjemmebesøg til familier med børn mellem tre og fire år for at forebygge fedme og motorisk underudvikling. Efter indførelsen af tilbuddet er overvægten hos kommunens indskolingsbørn faldet.
Fem faglige minutter: Husk at se din sygdom i øjnene
På en sær måde sidder hun nu der og føler sig lidt skyldig og forkert. Som om hun ikke passer ned i den form, sygeplejersken gerne vil have, at hun passer ned i. At hun ikke er ked af det på den rigtige måde.
Boganmeldelser
Fra forsker til fag: Optaget af medicinsikkerhed og medicineringsfejl
Danmark findes ca. 150 sygeplejersker med en ph.d. eller doktorgrad. Sygeplejersken har opsøgt nogle af dem for at finde ud af, hvorfor de valgte forskervejen, og hvordan det er gået, siden de fik deres forskertitel.
Fag
Fysisk træning af respiratorbehandlede intensivpatienter
Et litteraturstudie undersøger evidensen for fysisk træning til forebyggelse af ”Intensive Care Unit Acquired Weakness” (ICUAW). Tidlig mobilisering og fysisk træning kan reducere eller forebygge ICUAW, men der er behov for at afprøve forskellige former for fysisk træning, før en entydig anbefaling kan opstilles.
Patienter med diabetiske fodsår er en sygeplejefaglig udfordring
Kvalitative, individuelle interview med otte patienter viser, at diabetiske fodsår håndteres meget forskelligt af patienterne. En autonomi-støttende tilgang, der formidler tiltro til og respekt for patienternes evne til at tage ansvar for egen tilværelse, viser sig at styrke dem, fremme deres evne til selvstændige beslutninger og give dem tillid til egne kompetencer.
Sæt mobilisering på dagsordenen
Patienter udskrives ofte fra medicinske afdelinger med ringere funktionsevne, end de havde ved indlæggelsen, men sådan behøver det ikke at være. Et scoringsskema, tværfagligt samarbejde og en hensigtsmæssig indretning af afdelingen hjælper mobilisering på vej.
En ny måde at håndtere konflikter på
Psykiatrien har fået en ny måde at håndtere konfliktfyldt adfærd på. Safewards, som er en engelsk model, forebygger brug af kontrollerende handlinger, f.eks. tvangsfiksering, p.n.-medicinering, skærmning og fastholdelse ved at indføre 10 relationsskabende interventioner, der er baseret på en venlig og faglig tilgang til patienten.
Baggrund
Har du tjek på din lønseddel?
Mere end hver tredje sygeplejerske oplever fejl på lønsedlen, viser en ny undersøgelse, som Megafon har lavet for Dansk Sygeplejeråd. I eksemplet her på siderne kan du se, hvor fejlene oftest opstår, og hvad du skal være opmærksom på.
De nyuddannede betaler gildet
Fra 2017 får nyuddannede ledige, som ikke har børn, knap 2.000 kr. mindre i dagpenge om måneden. Den forringelse blev et politisk flertal enigt om i oktober. De nyuddannede betaler dermed en del af regningen for de forbedringer, som andre ledige får i det kommende dagpengesystem. En arbejdsmarkedsforsker og Dansk Sygeplejeråd advarer om, at det risikerer at skade opbakningen til a-kasserne og arbejdsmarkedssystemet.
Sæt dig selv i hovedrollen og undgå at brænde ud
Glæd dig ikke kun over den forskel, du gør i patientens liv, men også den i dit eget liv. Sådan lød et af rådene til plejepersonale om at forebygge udbrændthed, som den amerikanske læge, klovn og forfatter, Patch Adams, gav under et foredrag i Aarhus.
Faglig information
Sygeplejen seksualiseres, når mænd plejer kvinder
Mænd og omsorg er en uforenelig cocktail, mente i hvert fald Florence Nightingale. To bachelorstuderende har udarbejdet et litteraturreview, som viser, at seksualisering af mandlige sygeplejerskers arbejde fortsat finder sted, når patienten er kvinde – og især, hvis hun er attraktiv.
Forvaltningsmæssigt pres på den gode sygepleje
Professionelle oplever, at faglig viden underkendes, og at muligheden for at udøve det, som opfattes som god sygepleje, bliver vanskeligere. De vidensmedarbejdere, der forhandler på vegne af sygeplejersker, skal derfor kunne argumentere for sygeplejen med faglige og brugerorienterede argumenter hentet i praksis. Artiklen er baseret på en opgave på kandidatstudiet i sygepleje.
Implementering af driftsmålstyring i klinisk praksis
På Anæstesiologisk afdeling, Herlev Hospital, er driftsmålstyring implementeret på få måneder, og resultatet er stort fremmøde og engagement ved tavlemøderne og øget fokus på klinisk kvalitet.
https://dsr.dk/fag-og-udvikling/sygeplejersken/fagbladet-sygeplejersken/sygeplejersken-argang-2015-nr-13