Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Fem til ferien

Læseheste og bogorme … mærkelige dyr, der optræder i forbindelse med bøgernes støvede verden. Men her er fem bøger, der kan gøre både det ene og det andet dyr tilfreds. Læs dem eller forær en af dem væk i julegave. Hvis der er brug for argumenter bag bogkøbet, viser forskning i øvrigt, at det er godt at læse bøger – det gør os til mere empatiske, hele og socialt kompetente mennesker.

Sygeplejersken 2015 nr. 14, s. 50-51

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

2015-14-bog-barndommens-gadeTove Ditlevsen
Barndommens Gade
Gyldendal 2007
185 sider – 98 kr.

Tove Ditlevsens Vesterbro ville formentlig have været højrødt på det nye kort, der gør det muligt at se, hvilke kommuner som huser flest sårbare børn, for det var barske kår, hun voksede op under, og familiens indre dynamik var ikke mindre barsk. Moderen var ikke specielt kærlig og nærværende og kun i sjældne stunder i stand til at møde hovedpersonen i romanen, Ester, på den måde, som Ester længtes efter. Det får Ester til at ønske moderen tyk og barmfager, som de andre mere kærlige mødre.

Miljøet i gaden var præget af alkoholmisbrug og forbudt seksualitet. Ester, som har mange fælles træk med Tove Ditlevsen, hører på den ene side til i gaden, på den anden side vil hun gerne væk fra den, og den dobbelthed beskriver Ove Ditlevsen, som hun for altid hedder efter filmen ”Blinkende lygter”, meget fint.

Esters længsel efter kærlighed og et liv i balance blev kun kortvarigt tilgodeset. Tove Ditlevsen begik selvmord tilbage i 1976, men Barndommens Gade er stadigvæk en læsning værd.
 

2015-14-bog-sorgLone Hørslev
Sorg og camping
C & K forlag 2011, paperback 2015
218 sider – 100 kr.


Familieliv i forskellige afskygninger og variationer er i fokus i denne bog, hvis sære titel stammer fra et digt af Per Højholdt. Bogen virker en smule i familie med ”Barndommens Gade”, indholdet er bare fra 80’erne, og scenen er her en landsby, Løkke, nær Ringkøbing. Hovedpersonerne har været på camping i sommer, og erindringerne om opholdet er pletvis lykkelige – og morsomme.

Jeg følte mig godt underholdt af romanen om de to par. Thomas og Gunnhildur og Marianne og Jørgen. Desuden optræder de mere perifere figurer Birgitte og Lauritz samt den unge kvinde Jannie og hendes dominerende mor. De er tegnet op, så man kan genkende dem, få medlidenhed med dem, more sig over dem eller blive irriteret, grænsende til vred.

Hverdagslivet er præget af rutiner, utroskab, kedsomhed og almindelige kvababbelser i parforholdene. Crescendo er en af hovedpersonernes forsvinden og en fødselsdagsfest hos købmanden Jørgen, hvis kone Marianne er medhjælpende hustru i butikken. Afslutningen er dramatisk og lægger op til overvejelser om, hvad der er det rigtige at gøre, hvis man mistrives i den tilværelse, man har etableret og holdt fast i gennem mange år. De tre kvinder vælger, og de vælger meget forskelligt.
Tre af Lone Hørslevs bøger er udkommet i paperback i 2015. Forsiderne er farverige og fængslende. De er skabt af Sigrún Gudbrandsdóttir.
 

 

 

2015-14-bog-luftspejlingKjell Westö
Luftspejling 38
Batzer & Co 2014
400 sider – 299 kr.


Claes Thune er advokat og noget mistrøstig efter en skilsmisse, hvor konen Gabi forlod ham til fordel for en af hans gode venner. Den nye sekretær i Claes Thunes advokatfirma, fru Wiik, er både interessant og lidt gådefuld og tilbageholdende omkring sit privatliv, men en dag møder hun ikke på arbejde, og Claes Thune tager sporvognene til hendes bopæl for at finde ud af hvorfor.

Forklaringen følger gennem en optrævling af fortiden, beskrivelse af den finske borgerkrig 1917-18 og fru Wiiks ophold i en interneringslejr. Thunes gamle venner og deres onsdagsklub, som har eksisteret siden ungdommen, spiller en fremtrædende rolle i afdækningen af fru Wiiks hemmelighedsfulde tilgang til sine omgivelser. I beskrivelsen af den intellektuelle onsdagsklub indgår interessante observationer af datidens psykiatri og psykiatriske afdelinger.

Westö fik Nordisk Råds Litteraturpris i 2014 for bogen, som belyser ukendte dele af Finlands historie gennem Claes Thune og fru Wiiks forskellige fortællinger og holdninger. En underholdende og velskrevet bog fra et land, hvis historie jeg ikke vidste ret meget om i forvejen.

 

 

 

2015-14-bog-nora-websterColm Tóibín
Nora Webster
Tiderne Skifter 2015
343 sider – 350 kr.

Bogen handler om sorg og om at komme op til overfladen i tilværelsen igen efter et tab.

Hovedpersonen Nora Webster bliver meget pludseligt alene med fire børn, hvoraf de to drenge stadig bor hjemme, da hendes mand Maurice, en respekteret og velanskreven lærer, uventet dør af et hjerteanfald. Scenen er en provinsby i Irland i slutningen af 1960’erne, hvor konflikten mellem katolikker og protestanter ulmer.

Nora skal efter mandens død vænne sig til at træffe selvstændige beslutninger, og det gør hun fra bogens første sider. Meget i hendes liv har været afgjort af Maurices holdninger, f.eks. forholdet til musik, som Nora altid har holdt af, men ikke kunnet lytte til eller udøve, fordi manden ikke brød sig om musik i nogen form.

Sproget indfanger Nora og børnenes forhold og deres respekt for hinanden gennem en registrerende tilgang, ligesom alle møder mellem Nora og andre mennesker er fulde af små detaljer, der vidner om en forfatter, som har observeret sine omgivelser grundigt.
 
 

 

 

2015-14-bog-soennerafmaendJohan Forsby & Tarek Omar
Sønner af mænd
Politikens Forlag 2015
261 sider – 250 kr.

En humoristisk fortælling om tre unge mænd, Salahdin, Victor og Malthe. Ingen af de tre har fundet sig til rette på en hylde, der er acceptabel for deres familier og specielt deres fædre.

De finder tilfældigt sammen, og en stor brun bus kaldet Gylletanken, danner rammen om en køretur mod Berlin, der på samme tid er en målrettet udflugt og en søgen efter meningen med galskaben.

Salahdin er sygeplejerske, hvilket ikke er godt nok for hans far, som fortæller omgivelserne, at han er læge. Victor skal overtage sin døende fars butik ”Børkop Alpin”, ja det hedder den altså, og Malthe er familiens første akademiker – men arbejdsløs.

De to forfattere er dygtige iagttagere af det terapeutiske Danmark, som er befolket af velmenende kvinder eller mænd med klichésprog. Forsiden er illustreret af Thomas Pålsson og forestiller en flue, som ved nærmere eftersyn mangler den ene vinge. Er det sådan, de tre mænd føler sig? Der er fart på fortællingen, og den er morsom. Men på bagsideteksten hedder det: ”Salahdin er sygeplejer på Riget”, øv.