Sygeplejersken
Nyt fokus på sygeplejerskers ret til at ordinere medicin
En række kommunale sundhedsdirektører opfordrer til, at sygeplejersker får begrænset adgang til at ordinere medicin. Sundheds- og ældreministeren ønsker at undersøge muligheden, og Danske Regioner er klar med et forslag til en ny masteruddannelse, der kan kvalificere til det.
Sygeplejersken 2015 nr. 14, s. 6
Af:
Marianne Bom, journalist
Fem kommunale sundhedsdirektører har sat fornyet liv i debatten om, at sygeplejersker skal have ret til at ordinere medicin. De fem direktører fra København, Aarhus, Aalborg, Esbjerg og Randers slog i en kommentar i Berlingske i november til lyd for, at sygeplejersker får lov til at ordinere medicin.
”Det vil kunne gavne ikke blot på plejehjemmene, men generelt i arbejdet med også hjemmeboende kronikere,” skrev bl.a. Katja Kayser, der er direktør for Sundhed og Omsorg i Københavns Kommune.
Sundhedsdirektørerne ønsker at give sygeplejersker begrænset adgang til at udskrive medicin f.eks. for at undgå, at ældre bliver sendt unødigt på sygehuset for at få sat et drop under huden med saltvand, blot fordi vagtlægen ikke kender patienten.
”Sygeplejersker kender borgerne rigtig godt. Både på plejehjem og i hjemmeplejen,” skriver sundhedsdirektørerne.
Deres forslag er i tråd med anbefalinger fra verdenssundhedsorganisationen WHO og OECD, Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling. Begge opfordrer til, at man i lande som Danmark i højere grad anvender avancerede kliniske sygeplejersker i sundhedsvæsenet. Det kan betyde mere sundhed for pengene, forbedret klinisk udbytte og fastholdelse af dygtige sygeplejersker i klinisk praksis.
Venstre foreslog allerede i 2009, at sygeplejersker skulle have ordinationsret. Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) opfordrer i dag til, at det ekspertudvalg, som i den kommende tid skal udarbejde en plan for det nære sundhedsvæsen, tager fat på sagen. Udvalget skal bl.a. fokusere på, hvordan man optimerer håndteringen af medicin.
”I den forbindelse kunne det være relevant at se på, om eksempelvis sygeplejersker i hjemmesygeplejen efter en særlig opkvalificering skal have en begrænset ordinationsret, så de får mulighed for at forny recepter og den slags,” siger Sophie Løhde ifølge Berlingske.
Dansk Sygeplejeråd og Danske Regioner er enige i, at der er behov for at uddanne sygeplejersker med såkaldt udvidede kompetencer, så sundhedsvæsenet kan matche udviklingen med et stigende antal kronikere. I sidste uge offentliggjorde Danske Regioner derfor et forslag til en ny masteruddannelse i kliniske patientforløb.
”Hvis vores sundhedsvæsen skal matche udviklingen, også ude i lægekonsultationerne og i hjemmeplejen, så kræver det, at sygeplejersker får kompetencer til mere,” siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd.
”I udlandet har sygeplejersker i mange år kunnet ordinere medicin inden for et afgrænset felt. Vi må nu også i Danmark se på, hvordan sygeplejersker med udvidede kompetencer kan løfte kvalitet og patienttilfredshed i alle dele af sundhedssektoren,” siger Grete Christensen.
Ifølge de fem sundhedsdirektørers fælles kommentar har lande som Holland, Canada og Australien gode erfaringer med at give sygeplejersker ordinationsret. De henviser til et canadisk studie over 10 år, der har undersøgt sygeplejerskers ordination inden for en ramme af 10 præparater. Studiet viste, at sygeplejersker og læger ordinerer på samme vis.
Læs eller genlæs også tema om fremtidens nære sundhedsvæsen i Sygeplejersken nr. 13/2015.