Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Efter tragedie på bosted: Nu lover politikerne forbedringer

Forårets drab på en sosu-assistent på Center Lindegården har sat arbejdsforholdene i psykiatrien på dagsordenen. Regeringen vil afsætte et trecifret millionbeløb

Sygeplejersken 2016 nr. 10, s. 48-49

Af:

Andreas Rasmussen, Journalist

2016-10-vold

Da en 57-årig sosu-assistent i marts blev stukket ihjel af en beboer på det socialpsykiatriske bosted Center Lindegården, var det ingen enlig svale. Både i 2012, 2013 og 2014 blev ansatte i socialpsykiatrien myrdet, mens de var på job.

I samtlige tilfælde var gerningsmanden så syg, at han ikke skulle i fængsel, men i stedet fik en anbringelsesdom. Den seneste tragedie affødte en massiv offentlig diskussion om forholdene på bostederne med politiske krav om hastige forbedringer. Nu skal løfterne så udmøntes i praksis.

Ny institutionstype møder skepsis

Social- og indenrigsminister Karen Elleman (V) meddelte i slutningen af august, at regeringen arbejder for, at der etableres en ny type bosteder for borgere, der har særligt komplekse problemstillinger, typisk svære psykiske lidelser, misbrug og udadreagerende adfærd.

Samme forslag kom fra Kommunernes Landsforening tidligere på måneden.

"Jeg tror, at en del af årsagen er, at man har reduceret i de psykiatriske sengepladser over en årrække.

Derfor er man nødt til at finde et alternativ til de mennesker, der er for syge og voldsomme til at være i de kommunale tilbud," lød det fra Jacob Bundsgaard, næstformand i KL.

Forslaget modtages dog med skepsis fra Danske Patienter, Dansk Sygeplejeråd, Dansk Psykiatrisk Selskab, Bedre Psykiatri og Socialpædagogerne. I stedet for nye institutionstyper opfordrer bl.a. Dansk Sygeplejeråd til, at der fokuseres på at opgradere de muligheder og tilbud, der allerede eksisterer.

Trecifret millionbeløb

I samme ombæring lovede Karen Elleman, at regeringen vil foreslå, at der over de kommende fire år afsættes et trecifret millionbeløb.

"Jeg ved, at mange andre partier og organisationer også er optaget af at løse problemer med vold på bosteder, og jeg håber, at Folketingets øvrige partier vil være med til at prioritere området.

Der er brug for at omsætte ord til handling, så vi rent faktisk får skabt en forandring og sikret tryghed og sikkerhed for ansatte og beboere på landets botilbud," sagde ministeren.

Anbefalinger på vej

Der er dog også en mere overordnet indsats på vej. De seneste måneder har en arbejdsgruppe på vegne af regeringen undersøgt, hvilke tiltag der skal til for at vende udviklingen med det stigende antal volds- og trusselsepisoder. Inden udgangen af august præsenteres deres anbefalinger til regeringen.

Dansk Sygeplejeråd har sammen med FOA, Socialpædagogerne og Dansk Socialrådgiverforening gennemført møder med både sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V), social- og indenrigsminister Karen Elleman og beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V).

Her har fagforeningerne overrakt et bidrag til en voldshandlingsplan, som de har udarbejdet i fællesskab. Under mødet med fagforeningerne slog beskæftigelsesministeren fast, at det er uacceptabelt, at medarbejdere udsættes for vold, og at arbejdsgiverne har det absolutte ansvar for arbejdsmiljøet.

Information og dobbeltdiagnoser

De fire fagforeninger for personalet i psykiatrien foreslår, at der skal ske bedre udveksling af information på tværs af sektorer:

"Det er ikke hensigtsmæssigt, at ansatte på f.eks. døgn- og dagtilbud, institutioner, sygehuse, hjemmepleje og forvaltninger skal arbejde i blinde, fordi de mangler relevant viden om de borgere, der kan udgøre en sikkerhedsrisiko for medarbejderne og andre omkring dem.

Samarbejdet på tværs af sektorer og faggrupper skal styrkes," lyder det i forslaget.

Der skal også fokus på de borgere, der kæmper med både en psykiatrisk diagnose og misbrugsproblemer:

"På trods af, at Sundhedsstyrelsen i februar 2016 kom med en national retningslinje for udredning og behandling af samtidig alkoholafhængighed og psykisk lidelse, har vi fortsat en situation, hvor disse borgere bliver sendt frem og tilbage mellem de forskellige tilbud, og ofte er der ikke tale om integrerede og koordinerede forløb," skriver Dansk Sygeplejeråd og de tre andre organisationer i forslaget til ministrene.

Styrk overgangene

Dorte Steenberg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd, glæder sig over, at der de seneste måneder er kommet mere fokus på problemerne i socialpsykiatrien.

"Det er først og fremmest helt uacceptabelt, at sundhedspersonale skal udsættes for trusler, vold og desværre også drab. Det psykiatriske område har længe haltet, og det er på tide, at politikerne lægger sig i selen for at få løst problemerne.

Derfor hilser vi indsatsen velkommen," siger hun.

Hun peger på, at indsatsen mod vold i psykiatrien hænger uløseligt sammen med de generelle forhold på området.

"Jo bedre vi kan hjælpe borgere og patienter i det psykiatriske system, desto bedre kan vi beskytte personalet. Volden er ikke en selvstændig problemstilling, men dybt sammenvævet med de mange andre udfordringer, som sektoren står overfor," lyder det fra Dorte Steenberg.

Hun og resten af Dansk Sygeplejeråd foreslår derfor bl.a., at den akutte psykiatriske hjælp forbedres, at der sættes ind for at styrke overgangene imellem sektorer, og at misbrugsbehandling gøres til en del af det psykiatriske område.