Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hørt! De udsulter akutlægebilen

I øjeblikket står bornholmerne uden en akutlægebil. Projektmidlerne er brugt op – primært fordi bilen er bemandet med læger, der hyres ind på konsulentløn til 1.000 kr. i timen. Det mener anæstesisygeplejerske Jose Gonzalez. Han fik luft for sine frustrationer i et læserbrev i Bornholms Tidende.

Sygeplejersken 2016 nr. 10

2016-10-hoert
Jose Gonzalez, som har arbejdet på Bornholms Hospital i 25 år, herunder i akutlægebilen, mener, det er forkert at betale 1.000 kr. i timen til københavnske læger fremfor at lade de lokale anæstesisygeplejersker bemande Bornholms akutlægebil.
Foto: Søren Svendsen
Den 1. august kørte Bornholms Regionskommune øens akutlægebil midlertidigt i garage. Projektbevillingen fra Sundheds- og Ældreministeriet, som har holdt bilen kørende siden 2013, er udløbet. Og selvom Region Hovedstaden allerede i foråret søgte om nye midler, medførte først et afslag og så en lang sagsbehandling på næste ansøgning, at akutlægebilen først kommer i drift igen til november.

Og det igen i en begrænset periode og på betingelse af, at lægen, der kører med akutlægebilen, kun må varetage funktioner tilknyttet akutlægebilen, ligesom bilen kun må være bemandet i tidsrummet kl. 8.30-20.30. 

Den løsning er hverken bornholmere eller Region Hovedstaden tjent med, mener anæstesisygeplejerske Jose Gonzalez, som har arbejdet på Bornholms Hospital i 25 år – også i akutlægebilen. I et læserbrev i Bornholms Tidende den 4. august 2016 retter han en hård kritik mod især regionens præhospitale virksomhed og de læger, der har bemandet akutlægebilen og med stor sandsynlighed også skal bemande den fremover. Med erfaringerne fra de første tre år in mente skriver han bl.a.:

”Projektet startede, og der viste sig hurtigt problemer, idet de læger, som kom til Bornholm for at arbejde, ikke ville arbejde i weekenderne og kun ville møde tidligst kl. 8.30 til senest kl. 18.30, så de kunne nå flyet tilbage til København.” 

Aften- og nattetimerne plus weekender blev dækket af de bornholmske anæstesisygeplejersker, som bl.a. var blevet efteruddannet i akut medicin. Da der ikke var mange kørsler om dagen, krævede sygehusledelsen, at lægerne skulle hjælpe til på hospitalet. Læserbrevet fortsætter:

”De vilkår ville lægerne ikke honorere, og aftalen blev, at de kørte som konsulenter til en timeløn på 1.000 kr. plus deres rejse betalt (…) mange af mine kolleger sidestiller den præhospitale ledelse med en mafiaorganisation, som gør, hvad der passer dem, køber små helikoptere, betaler dyre lønninger til eksperter, der burde passe deres arbejde på deres respektive sygehuse til gavn for hele Region Hovedstaden.” 

Og Jose Gonzalez står ved hvert et ord. Til Sygeplejersken siger han:

”Jeg er meget vred og harm over, at de offentlige midler ikke bliver brugt bedre. Bornholmerne har krav på en fast ordning og et velfungerende præhospitalt beredskab,” siger han. 

Han opfordrer kraftigt politikerne til generelt at kigge nærmere på den præhospitale virksomhed samt at skæve til Sverige, hvor flertallet af akutbilerne bemandes med paramedicinere, sygeplejersker og reddere.

”Der er noget fundamentalt forkert i den måde, man kører den præhospitale virksomhed på. Hvis det er svært at tiltrække læger på fornuftige vilkår, så brug os. De fleste anæstesisygeplejersker på Bornholm har 20-25 års erfaring og med få undtagelser de samme kompetencer som lægerne i akutbilen,” siger Jose Gonzalez.