Sygeplejersken
Leder: Når det uønskede bliver hverdag
Sygeplejersken 2016 nr. 10, s. 3
Af:
Grete Christensen, Formand for Dansk Sygeplejeråd
De seneste ugers presseomtale af praksis på intensivafdelingen i Køge har sat fornyet fokus på de store problemer i arbejdsmiljøet for sygeplejersker.
Her fik vi alle indblik i, hvordan et ekstremt arbejdspres kan resultere i, at sygeplejerskerne giver intensivpatienter ekstra sovemedicin, så sygeplejersker kan få den nødvendige tid til andre patienter.
Sygeplejersker står mange steder i situationer, hvor de skal tage stilling til fagligt etiske dilemmaer, og hvor konsekvensen i sidste ende ofte er, at de må gå på kompromis med deres faglighed. Vi vil gerne fortsat bede alle sygeplejersker om at sige fra og gøre det tydeligt for ledelsen, når den faglige afgrund er nået.
Det er ikke rimeligt at udsætte patienterne for unødige komplikationer og ej heller tvinge sygeplejersker til at sætte fagligheden over styr.
Der er, sagt ligeud, tale om et politisk svigt. Politikerne må indse, at også driften af sundhedsvæsenet skal prioriteres. Samtidig skal hospitalsledelserne tage deres del af ansvaret. Når man flere steder – på trods af påbud – ikke kan løse problemerne, så vidner det om, at de øverste ledelser ikke tager situationen alvorligt.
I dette nummer af Sygeplejersken kan du f.eks. læse, at der på hvert tredje sted, hvor Arbejdstilsynet gav påbud i 2014, stadig er alvorlige arbejdsmiljøproblemer.
Det er ledelsens ansvar at finde forsvarlige løsninger samtidig med, at de bringer problemet videre til politisk niveau.
I Dansk Sygeplejeråd står vi sammen om at holde politikere og ledelserne fast på deres ansvar, så vi undgår lignende situationer som den i Køge. Både for sygeplejerskernes og for patienternes skyld.
Grete Christensen, formand