Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Studiejob gav mig erfaring og faglige kompetencer

Et studiejob kræver tid og nøje planlægning, men det kan give god erfaring og forberede dig til hverdagen som sygeplejerske.

Sygeplejersken 2016 nr. 10, s. 22-23

Af:

Maya Bille, journalist

hjcrringsygehus_ertmann002
Info om løn og vilkår 

Vær opmærksom på, hvilken overenskomst du er på, hvis du får studierelevant arbejde. SLS giver gode råd og anbefalinger om løn- og arbejdsvilkår på www.dsr.dk > SLS > Spørgsmål og svar > Løn og ansættelse

Et fagrelevant studiejob kan give god erfaring med fag og arbejdsmarked og være med til at skabe den faglige identitet. Men det kræver også nøje planlægning og en struktureret hverdag at få plads til det ved siden af et krævende fuldtidsstudie. Det oplevede Oanh Nguyen, der i sine tre et halvt år som sygeplejestuderende nåede at have i alt fire studiejob. De gjorde hende lidt mere forberedt på den virkelighed, hun skulle ud til, og lidt mere sikker på, at hun havde valgt det rette fag. 

”Jeg tror ikke, jeg havde været den samme, hvis ikke jeg havde haft den erfaring gennem studiet. Det har givet mig overblik, faglige ambitioner og rigtigt mange andre gode ting,” fortæller hun. 

3 gode råd til at få et studiejob
  1. Vær opsøgende og vis initiativ, både når du søger uopfordret eller er i praktik
  2. Undersøg, om dit praktiksted søger tilkaldevikarer eller lignende
  3. Søg også uopfordret, og vær vedholdende i din søgning.

Sygeplejerske, OANH Nguyen

Savnede praktisk erfaring

Oanh Nguyen startede på sygeplejerskeuddannelsen i Hjørring uden at have særlig meget erfaring med sygeplejefaget. Hun følte sig en smule grøn, og derfor vidste hun fra første dag, at hun skulle have et studiejob. Men det var svært at finde hoved og hale i studiejobmulighederne:

”Jeg sad med de der tanker, hvordan gør jeg? Hvor starter jeg?”

Hun tog sagen i egen hånd og prøvede sig frem. 

”Det endte med, at jeg selv tog initiativ til at sende uopfordrede ansøgninger til de steder, jeg syntes så relevante og interessante ud. Jeg gik bare ind på nettet og fandt de steder, jeg nu godt kunne tænke mig. Så fandt jeg mailadresser på lederne og valgte at sende en mail til dem. Jeg har hørt fra mange og fået den bekræftelse, at de syntes, det var et virkelig godt initiativ, selvom de ikke lige søgte,” fortæller hun.

Hendes initiativer til at få job har ført hende vidt omkring, og hun har arbejdet med alt fra pleje af ældre på Fremtidens Plejehjem til kvindesygdomme på Gynækologisk/Obstetrisk afdeling på Regionshospitalet Nordjylland, hvor hun efter sin færdiguddannelse blev ansat i februar 2016.

Gør en aktiv indsats

Inden for et halvt år fik hun sit første studiejob som udkørende sygehjælper for et privat firma. Det job havde hun indtil den første praktik på et sygehus. Her blev hun tilbudt et studiejob som tilkaldevikar, efter hendes praktik sluttede. Derefter søgte hun uopfordret et job hos Fremtidens Plejehjem. Oanh Nguyen var blevet bidt af forandring og teknologi i sygeplejen og oplevede, at hendes interesse for stedet var med til at sikre hende jobbet. Generelt oplevede hun, at det gavnede at vise interesse og være imødekommende i sin jobsøgning. 

”Jeg tror, det handler om, at man gør en aktiv indsats, får sendt nogle ansøgninger ud, viser, hvem man er, og er imødekommende. En ting er, at man kan skrive en uopfordret ansøgning, men det er også vigtigt, at man selv er imødekommende og tager initiativ, hvis det er et job, man brænder for, at man møder op og viser interesse, og nogle steder har man mulighed for at komme ud og opleve stedet, før man evt. søger,” mener hun.

Studiejob kræver planlægning

Det kræver sit at have job ved siden af sygeplejestudiet. Det var Oanh Nguyen fuldstændig klar over, allerede inden hun startede på sit første studiejob. Hun gjorde sig umage med at strukturere sit studie-, fritids- og ikke mindst arbejdsliv. 
”Man skal kunne have mange bolde i luften, hvis man både skal have et studiejob og passe et studie. Jeg strukturerede altid min tid fire uger frem, og så har jeg også været så heldig, at jeg havde mulighed for i god tid at kunne skrive de dage, jeg kunne arbejde, ned og aflevere det. Strukturen omkring skoleliv og privatliv kan give rigtig meget,” fortæller hun. Selvom det var noget af et puslespil, var det indsatsen værd og udviklede hende både personligt og ikke mindst fagligt. Studiejobbet gavnede hende også, når hun sad og skrev opgave eller læste tunge teorier.

3 gode råd, når du har et studiejob
  1. Vær struktureret og planlæg dine uger i god tid
  2. Afstem forventninger med din leder
  3. Lyt til dig selv og sig til, hvis du føler, at du bliver pålagt for meget ansvar.

Sygeplejerske, OANH Nguyen

”Det, du læser, bliver håndgribeligt, og man kan drage paralleller mellem teori og praksis. Det bliver mere håndgribeligt, når du oplever nogle situationer på arbejdet, hvor du kan drage paralleller til teori og har mulighed for at reflektere med kolleger,” siger Oanh Nguyen.

Selvsikkerhed og sikker start

Oanh Nguyens nuværende arbejdsplads, Gynækologisk/Obstetrisk afdeling på Regionshospitalet Nordjylland, var hendes sidste praktiksted, og hvor hun havde studiejob, efter hun havde været i praktik. Med de mange studiejobs i bagagen følte hun sig velforberedt, da hun startede på det første job.

”Jeg føler heller ikke, at jeg er startet fra bunden af. Jeg skal ikke finde ud af, hvordan jeg skaber en relation eller skal gå ind og kommunikere. Det er ikke sådan noget, jeg skal koncentrere mig om. Mine studiejob har dannet grundlaget for at skabe relationer, så nu er det de der mere praktiske ting, jeg skal arbejde hårdt med.”