Sygeplejersken
Nærvær er fælles for private og professionelle relationer
Anmeldelse af Per Schultz Jørgensens: "Broen til det andet menneske fra den første kontakt til den dybe samhørighed".
Sygeplejersken 2016 nr. 11, s. 39
Af:
Redaktionen
Sideløbende med at jeg læste ”Broen til det andet menneske”, gik jeg og bryggede på en bryllupstale. Jeg havde lidt svært ved at få tag på opgaven, men denne bog kom mig til hjælp. Bogen beskriver, hvad der sker i vores sociale samspil fra den første kontakt til den dybe samhørighed. Den rummer fire hovedafsnit, der også kan ses som faser i et stadigt mere etableret relationsforhold: Kontakten, forbundetheden, distancen og samhørigheden.
Inspirationen er hentet fra socialpsykologien og K.E. Løgstrups tænkning. Bogen henvender sig til private, der som jeg forsøger at forstå og beskrive kærlighedens væsen, og professionelle, der ligeledes som jeg søger hjælp i forståelsen af, hvad der fungerer i sociale relationer og hvordan. En social relation er et bånd, hvor man giver hinanden en betydning som partner. Fællesområdet for de private og professionelle relationer er nærværet, skriver Per Schultz Jørgensen. Nærværet er brobygningen imellem to mennesker. I relationen er indbygget et magtforhold og den nødvendige pendulering imellem nærhed og distance.
Bogen er lettilgængelig og krydret med cases og citater fra litteraturen. Henvisning til de bagvedliggende teoretikere findes som noter bagest i bogen.
Som sagt en god ven og inspirator i både den professionelle og den private sfære.
Af Hanne Lindhardt, MSA, sundhedsplejerske i Furesø Kommune.