Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Du skal lytte – ikke løse

Anmeldelse af Lizl Rand: "Tæt på krise og sygdom"

Sygeplejersken 2016 nr. 12, s. 39

Af:

Redaktionen

2016-12-anmeldelse-krise

Lizl Rand
Tæt på krise og sygdom – kunsten at gøre en forskel og passe på sig selv
Forlaget Ella 
240 sider – 249,95 kr.

Det fremgår af stemplet på øverste højre hjørne af forsiden: Dette er en bog til pårørende. Ordet dækker over familie, venner, naboer og kollegaer, en bred målgruppe.

Bogen er tænkt som inspiration og støtte til pårørende i forbindelse med den rolle, de spiller, når en ven eller et familiemedlem bliver ramt af alvorlig fysisk eller psykisk sygdom. Hvordan opfører man sig, skal man tale om sygdommen, skal man tie stille? Og den syges perspektiv: Hvordan tager man imod eller beder om støtte, når man er vant til at klare sig selv? Hvad med sex og samliv?

Bogen indeholder interview med seks mennesker, som enten har været syge eller været pårørende til en syg. Desuden fortæller eksperter fra forskellige faggrupper: sexolog, præst, psykolog, sygeplejerske, sociolog og læge om reaktioner og relationer. Bogen indeholder teori om krise, chok og sorg, og Johan Cullbergs faseinddeling af chok, som ikke er helt aktuel længere, bliver forklaret.

En væsentlig detalje for den syge er, at pårørende husker, at man også har brug for hjælp, når hospitalstøjet er lagt til vask. Tiden efter sygdommen kan være rigtig hård, men omverdenen har svært ved at acceptere den del af forløbet og forventer, at man hurtigt kommer videre i sit liv. Bogen er nem at læse, den veksler mellem råd, øvelser, interview og faktabokse.

Af Jette Bagh, sygeplejerske, cand.cur., fagredaktør på Sygeplejersken.
 

{ Kort nyt om bøger }

Ola Ringdahl
Kræft på nært hold
Karakter 2016
216 sider – 249,95 kr.
Fås også som e-bog – 179,95 kr.
En meget personlig bog om at stå på sidelinjen, når en nærtstående får kræft. Nærtstående er i dette tilfælde både forfatterens mor, kone og datter, så der er mange erfaringer at øse af. Forfatteren blotlægger mange detaljer samt egne følelser fra de tre personers sygdomsperiode og fra de to dødsfald, det endte med. Der er interview med andre personer, som har været igennem forløb med svært syge pårørende, og de beskriver, hvad der hjalp dem, og hvad der især var vanskeligt. Et kristent og et buddhistisk perspektiv bliver nævnt, og forskellige fagpersoner kommer til orde. At gode venner ikke kan håndtere sygdom og død og derfor forsvinder ud af netværket, synes fortsat ikke at være ualmindeligt, fremgår det.

Helle Thorsted
Alt du skal vide - Ønsker til mine efterladte 
Forlaget Liva 2016
112 sider – 198 kr., e-bog 99 kr. 
En kærlig hjælp til efterladte er hensigten bag denne bog, der i del 1 rummer konkrete ønsker om bisættelse, gravsted, påklædning i kisten o.l. Desuden nogle sider om digital arv, hvilket vil sige computerens brugernavn og adgangskode, eventuelle Google konti, brug af Instagram, Twitter og andre sociale medier, linkedIn, Drop Box m.m. Nye tider, men en pragmatisk løsning for pårørende, som herefter ikke behøver at bakse med den side af den afdødes tilværelse. Del 2 hedder ”Mine minder” og ”Andet jeg gerne vil fortælle”. Del 3 beskriver praktiske forhold efter et dødsfald. 
En bog, der tvinger ejeren ud i at beslutte sig omkring det uomgængelige faktum: Vi skal alle dø. (Men indtil da skal vi leve).

Rikke Kristine Nissen
Min cancer klan - Ét bryst, to år og syv uundværlige venner
Gyldendal 2016
232 sider – 299,95 kr. 
Hverdagen med kræft bliver lettere, hvis man eftertrykkeligt rækker ud efter sit netværk. Det gjorde forfatteren til denne bog, og syv venner trådte til og stiftede en klan, som efterfølgende fungerede efter seks bærende principper: Vi står sammen i modgang, der skal være en koordinator, man møder aldrig alene op på hospitalet, svære stunder kræver selskab, praktisk aflastning er nødvendig og klanen som talerør. De syv kvinder gik med uden forbehold, og de faldt ikke fra, når det hele blev svært. Sygeplejersker kan med fordel læse med, for systemet fattes fortsat empati i situationer, som er meget betydningsfulde for patienten. Litteraturen viser, at der er mange måder at komme igennem et kræftforløb på, klandannelse er en af dem.
(jb)