Sygeplejersken
Leder: Tag bladet fra munden!
Sygeplejersken 2016 nr. 12, s. 3
Af:
Grete Christensen, Formand for Dansk Sygeplejeråd
Ytringsfrihed er en grundpille i demokratiet. Men mange sygeplejersker oplever, at de i realiteten ikke kan ytre sig om forhold på deres arbejdspladser – eller at kritik bliver siddet overhørig.
Som du kan læse i dette nummer af Sygeplejersken, ramte det bl.a. sygeplejerske Lise Müller, da hun på Facebook gav udtryk for sine frustrationer over alt for mange omstruktureringer i hjemmeplejen. Hun fik 13 minutter til at møde op på sin leders kontor, hvor hun fik læst og påskrevet, hvor meget hun tog fejl.
En del sygeplejersker oplever kritisable forhold på arbejdspladsen, men kun få af disse har påtalt problemerne offentligt. Mange oplever ikke, at forholdene kan forbedres inden for sundhedsvæsenets nuværende rammer. Det medfører mismod og manglende arbejdsgejst, som er så vigtigt i vores fag.
Sociolog Rasmus Willig peger også på, at kritik fra sygeplejersker bliver negligeret. Der bliver ikke længere lyttet til kritikken. Sygeplejersker presses til selvcensur, fordi de oplever, at opråb mod urimelige arbejdsvilkår bliver vendt mod sygeplejerskerne selv.
I begyndelsen af året lancerede Dansk Sygeplejeråd på en konference i Folketinget antologien ”Bladet fra munden”. Bogen skal ses som et opråb om at give rum for sygeplejerskernes stemmer, når de beretter om hverdagen i sundhedsvæsenet, og hvordan politiske beslutninger har negative faglige konsekvenser for sygeplejen.
Ytringsfrihed var også tema på den seneste kongres, hvor vi besluttede aktivt at arbejde for en styrket indsats, som fremmer lyst, mod, muligheder og kompetencer til at ytre sig om forhold på arbejdspladsen.
Arbejdsgivere og politikere skal anerkende og lytte, når medarbejdere forholder sig konstruktivt-kritisk til sundhedsvæsenet. Men der er også behov for en kulturændring hos os sygeplejersker. Vi skal støtte hinanden i at have modet til at stå frem og råbe op. Det er nødvendigt.
Grete Christensen,
formand