Sygeplejersken
Folkesundhed – urimeligt svær at forstå
Anmeldelse af "Ulighed i sundhed"
Sygeplejersken 2016 nr. 13, s. 50
Af:
Redaktionen
For sygeplejersker i praksis er der mange spændende emner i bogen. For mig er særligt emnerne “Pårørende i klemme” og “Husligt arbejde, ligestilling og sundhed” vedkommende, da jeg hver dag møder overbebyrdede kvinder, der som pårørende tager et stort slæb. Men ak. Bogen er urimeligt svær at forstå.
Som sygeplejersker arbejder de færreste af os med at forebygge. Lidt flere arbejder med helbredelse. De fleste af os arbejder med befolkningsgrupper, for hvem sundhed er et alt for stort ord. Mange sygeplejersker brænder som jeg efter ny viden på det samfundsfaglige felt. Mange af os vil gerne bidrage til mindre ulighed i sundhed. Det opleves derfor frustrerende, at man ikke kan beriges af det, der skrives om emnet.
Talrige sætninger i bogen er lige så svære at forstå som denne: ”Man kunne sige, at den intersubjektive kommunikative handlen bliver til kommunikativ handling, hvor det enkelte individ udtrykker sig konstativt, eksplicit normativt og ekspressivt i talehandlinger” [p. 214].
Bogen jonglerer med klasse-, køns- og læringskultur og sociologisk teori. Det er muligt, at sygeplejersker, som læser videre, vil have glæde af at se, hvordan man her trækker forskellige teoretikere frem. Gid de i så fald vil blive gode til at formidle deres viden til en verden uden for universiteterne.
Det bedste, jeg kan sige om bogen, er, at den har styrket min evne til at tilegne mig svært tilgængeligt samfundsfagligt stof. Viden om folkesundhed burde være nemmere at forstå for bl.a. sygeplejersker.
Af Stine Riegels Læsøe, palliativ sygeplejerske, cand.scient.soc., ansat på Københavns Kommunes Palliative afdeling for alvorligt syge og døende.
{ Kort nyt om bøger }
Finn Thorbjørn Hansen
At undres ved livets afslutning
Om brug af filosofiske samtaler i palliativt arbejde
Akademisk Forlag 2016
339 sider – 349,95 kr.
Den filosofiske undringssamtale er i fokus i denne bog, fordi den er relevant i palliativt arbejde. Og hvad betyder så det? Præsten og psykologen varetager ofte sjælesorg, men andre faggrupper kan udmærket føre eksistentielle samtaler med patienter og pårørende, hvis situationen lægger op til det. Bogen viser gennem teori, interview og cases, hvordan samtalerne kan foregå, og hvad der kan foranledige dem. Eksemplerne er mange og lette at læse og forholde sig til. Filosofiske undringsværksteder blev etableret som en del af et aktionsforskningsprojekt på Anker Fjord Hospice, og erfaringerne med projektet førte til en række kortfattede anbefalinger, som kan benyttes af f.eks. palliative teams og plejehjem.
Hedvig Møller Larsen
Kræftfri – men ikke rask
Fortællinger om livet med lymfødem
Udgivet af Hedvig Møller Larsen 2016
50 sider – 200 kr. + porto
Bogen bestilles via SMS på 5151 9386.
Lymfødem er en kronisk følge efter fjernelse af lymfeknuder i forbindelse med kræftbehandling. 18 kvinder og to mænd fortæller i bogen om deres tilværelse og håndtering af hverdagslivet med lymfødem. Symptomerne er et svært hævet ben eller arm, træthed og følgesygdomme, f.eks. infektion i huden. En del af dem oplever, at kompetencerne ikke rækker, når det handler om at diagnosticere og behandle tilstanden. Andre beskriver, hvordan de henter støtte i en netværksgruppe, hvor man hjælper hinanden med fif om, hvordan livet med lymfødem bedst kan leves. Bandagering, kompressionsstrømper, -handsker og -ærmer, drænage, træning og fysisk aktivitet bliver hyppigt nævnt, mens fedtsugning hører til sjældenhederne. Bogen efterlyser en national strategi for kompetenceudvikling hos behandlere mhp. at sikre de berørte den aktuelt bedste vidensbaserede behandling af lymfødem.
Mette Gammeltoft & Dorte Mølgaard
Liv i kroppen
Små øvelser i hverdagen
Rosinante 2016
64 sider – 69,95 kr.
Bogen kom i praktik i redaktionens storrumskontor. I et minut eller to smurte vi hofteled og blev straks mere friske og veloplagte. Sådan skal det være hver dag – en lille øvelse fra denne appetitlige bog, som er uden ret mange ord. Illustratoren har gjort det godt. De små tændstikmænd eller kvinder er umisforståelige, og øvelser, de laver (og vi laver), har en kort overskrift og er i øvrigt forklaret i tre-fire meget korte sætninger. Farverne grøn, blå og orange inviterer indenfor. Man undgår helt og aldeles at tænke: ”Åh nej, endnu et sundhedsfanatisk optimeringsværktøj,” for bogen er lille og lækker. Den kan bruges i alle brancher.
(jb)