Sygeplejersken
Banale interventioner med basis i kyndighed og faglighed
Anmeldelse af 'Veje til at komme sig – refleksioner over akut psykiatrisk sygepleje'
Sygeplejersken 2016 nr. 14, s. 48
Af:
Redaktionen
Bogen beskriver konkret, hvad psykiatrisk sygepleje bl.a. handler om. Den er skrevet af sygeplejersker, som igennem flere år har samlet erfaring fra deres praksis i et akut psykiatrisk mobilteam.
Behandlingstilbuddet er højt specialiseret og indebærer udredning af symptombillede samt støtte i patientens eget hjem gennem en midlertidigt koordinerende funktion. Det drejer sig om patienter, som enten er indlæggelsestruede, eller som i forlængelse af en indlæggelse har behov for øget opmærksomhed.
Tilbuddet er bygget op omkring samarbejdsmodellen ”Veje til at komme sig”, som på stringent og systematisk vis sikrer en helhedsorienteret tilgang i et tæt samarbejde med patient og pårørende. Det beskrives, hvordan sygeplejersken intervenerer på baggrund af sin faglige specialviden inden for psykopatologi, psykologi, pædagogik og kommunikation.
Bogen udmærker sig ved på en særdeles overskuelig måde med konkrete anvisninger på, hvilke sygeplejehandlinger der er gavnlige i givne situationer, at beskrive et felt i sygeplejen, som rummer stor kompleksitet.
Mange af interventionerne kan umiddelbart forekomme simple og banale, men der skal ikke herske tvivl om, at de udelukkende kan effektueres på baggrund af stor kyndighed, faglig viden og refleksion.
Bogen illustrerer desuden, hvordan recoverytankegang, sammenhængende patientforløb, tværsektorielt samarbejde, herunder ”shared care” og inddragelse af pårørende, kan udmøntes i praksis.
I passende omfang underbygges med cases fra mobilteamets arbejde. Absolut en læseværdig bog, der inspirerer til refleksion over egen praksis.
Af Sonja Bech, visitationssygeplejerske i Centralvisitationen i Region Hovedstadens Psykiatri.
{ Kort nyt om bøger }
Søren Lange & Mette Bender
Mad til glade tarme
Lindhardt og Ringhof 2016
157 sider – 249,95 kr.
Det er tarmtid i forlagsbranchen, og her er endnu en udgivelse om bakterier og bakteriebalance. Præbiotika i maden er et nøgleord, og det ord kan man lige så godt lære med det samme, for der vil komme mere om det i fremtiden. Tarmenes tilstand og andel i en række sygdomme er under udforskning, og resultaterne vil måske overraske os inden for en overskuelig fremtid. Præbiotika er den mad, som de gode bakterier i tarmene lever og vokser af, og der er tale om helt gængse råvarer – på nær mælkebøtteblade. I bogen findes 42 opskrifter på retter med præbiotika og lister over de 20 råvarer, der indeholder mest præbiotika. En bedre bakteriebalance kan opnås med en lynkur på fire dage, gevinsten er bl.a. et bedre immunforsvar. Bogen er nem at gå til og smukt layoutet.
Sine Lehn-Christiansen
Tværprofessionelt samarbejde
i sundhedsfaglig praksis
Munksgaard 2016
257 sider – 300 kr.
Hvordan bliver man en kompetent tværprofessionel praktiker? Det giver denne forskningsbaserede bog anvisninger på. Den beskriver ærligt nogle af de dilemmaer (udfordringer ...), der opstår, fordi det fælles mål ikke altid er patienten, men måske at få flyttet patienten til en anden afdeling, f.eks. ved at sende ham til CT-scanning, selv om han er døende. Det er ikke ondskabsfulde professionelle, som handler sådan. Derimod skyldes adfærden logikker indenfor de fire teoretiske områder, bogen medtager som fokus for tværprofessionelt samarbejde; magt, rationaler og normer, institutionel kontekst, kompleksitet og distance. At en gruppe professionelle trænes i at se sig selv udefra, kan betyde, at samarbejdet bliver anderledes, og at det bliver tydeligt for den enkelte, om situationen f.eks. indeholder magt eller fasttømrede normer. Teori og cases ansporer til refleksion og eftertanke, og der lægges op til gode diskussioner mellem faggrupper.
Carl Åke Farbring, Stephen Rollnick
Den motiverende samtale i praksis
Hans Reitzels Forlag 2016
350 sider – 400 kr.
MI står for motivational interview, og nu er der kommet en bog med praktiske eksempler på sådan et interview – eller en motiverende samtale, som den kaldes på dansk. Hensigten er at ruste patienter/klienter til at gennemføre en positiv livsændring. Et af eksemplerne er en dialog med et ungt menneske, som ryger hash og ikke ønsker at holde op. Samtalen bølger op og ned over syv sider. Behandleren holder snuden i sporet og spørger videre med åbenhed og respekt, men den unge er og bliver uinteresseret og afvisende. MI-ånden, som der refereres til, er bl.a. baseret på partnerskab, samarbejde og empati, og ånden består. At det ikke er nemt, viser bogen samlet set.
(jb)