Sygeplejersken
Debatindlæg: Sammen kan vi stå stærkere
Sygeplejersken 2016 nr. 14, s. 36
Af:
Redaktionen
Den seneste tid har der været stort fokus på, at offentligt ansatte – herunder sygeplejersker – er bange for at udtale sig offentligt. Frygten skyldes efter sigende de konsekvenser, ytringer kan medføre. Det kan være kritik, sanktioner – eller i værste tilfælde en afskedigelse. Historier om medarbejdere, som netop har udtalt sig kritisk offentligt, vidner om, at denne frygt kan være yderst velbegrundet. I en artikel bragt i Sygeplejersken nr. 12, 2016 beskrives det, at næsten hver tredje sygeplejerske tier om forhold på arbejdspladsen, som de finder kritisable.
En anden årsag skal findes i, at sygeplejerskerne beskriver, at de ikke tror, det hjælper noget længere. Der hersker ingen tvivl om problemet, så hvordan undgås det, at sygeplejersker begrænser deres ytringsfrihed og bliver aktive deltagere i den offentlige debat, uden at de behøver frygte for negative konsekvenser? Ifølge formand Grete Christensen bør udviklingssygeplejersker og ledende sygeplejersker være frontløbere for at få rettet op på denne opfattelse. Denne løsning finder jeg kan være problematisk, da lederne i høj grad har et medansvar for den udvikling, der er sket. Men hvad kan der så gøres? I forbindelse med den nyeste store spareplan på Rigshospitalet i august måned stod især et center til at blive hårdt ramt af besparelserne – ifølge lægerne til stor fare for patienterne. Lægerne valgte derfor i samlet flok at skrive et debatindlæg.
Velargumenteret begrundede de, at de frygtede for patienternes sikkerhed, hvis de udmeldte besparelser blev en realitet. Det virkede, og med det resultat, at flere af besparelserne blev rullet tilbage. Det vidner om, at det virker at stå sammen. Det virker stærkere, og det kan stadig gøre en forskel. Det er også sværere at ignorere, og det er vanskeligere at kalde en samlet personalestab ind til ”kammeratlige” samtaler. Jeg håber, som Grete Christensen, at de ledende sygeplejersker vil arbejde for, at der bliver mere plads til offentlige ytringer. Men jeg tror også, løsningen er hos sygeplejerskerne: Hvis vi altså begynder at stå sammen, når vi ytrer os om kritisable forhold i sundhedsvæsenet.
Louise Bager er sygeplejerske og stud.cand.cur. på AU Campus Emdrup, 3. semester.